Home page
Haber Menüsü


Ömer Kaleşi Tem Sanat Galerisi’nde
 
Tanınmış ressam Ömer Kaleşi’nin yapıtlarını sanatseverlerle buluşturan Tem Sanat Galerisi’nde sürmekte olan sergiyi görmek isteyenler için son tarih 21 Mayıs 2005.  

 
İstanbul
NTV-MSNBC
6 Mayıs 2005 —  Yirminci senesini süren Tem Sanat Galerisi 22 Nisan’dan beri -yirmi senedir birlikte çalıştığı, Türkiye’de olduğu kadar yaşadığı Paris’te ve diğer Avrupa ülkelerinde de tanınan ve dünyanın dört bir köşesindeki koleksiyonlara giren- Ömer Kaleşi’nin resimlerini sergiliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Açılışta Kaleşi’nin son kitabı ‘Ömer Kaleşi - Yörüngeler’in Fransız yazarı, ayrıca Yunus Emre’nin hayatı üzerine yazdığı ‘Dünyanın Tozu’ adlı eseri dilimize çevrilmiş olan Fransız filozof ve yazar Jacques Lacarrière de hazır bulunmuş ve son kitabını sanatseverlere tanıtmıştı.
       Açılışa, Kaleşi ve Jacques Lacarrière ile çok yakın dost olan ve Tem’deki sergisi 8 Nisan’da biten tanınmış Yunan ressam Alecos Fassianos da katılmıştı.
       
‘ömer’
       Balkan Dramı üzerine birçok eserler veren Ömer Kaleşi 2004 senesinde Balkanlar’da bir dizi sergiler açtı.
       İlk olarak Nisan ayında Makedonya’da Üsküp Şehir Müzesi’nde sergi açan sanatçının bu sergisi sonra Arnavutluk Tiran’da National Art Gallery’de ve Kosova Priştine’de The Kosova Art Gallery’de açıldı.
       Arnavutluk’ta ilk defa sergi açan Kaleşi için Arnavutluk Büyükelçisi yazar Luan Rama Tiran’da “Ömer” adlı Arnavutça bir kitap yayınladı.
       Bu sergiler için Kosova ve Arnavutluk galerileri müşterek olarak bir sergi katalogu hazırladılar. Arnavutluk Televizyonu da sanatçının hayatı ve eserleri üzerine Arnavutluk ve Paris’te bir belgesel çekti.
'Balkan Dramı'

        Ömer Kaleşi’nin çocukluğu 2. Dünya Savaşı yıllarına rastlar. Yaşamı boyunca yaptığı seri resimlerde Balkanlarda yaşanan olaylardan etkilenmelerinin izleri görülür. Kaleşi’nin Akademi’de Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi’nde “bir renk ve usta seçip onlar üzerinde derinleşme” çalışmasında, savaş yıllarının etkisinin dışavurumu ile kırmızının iki yüz seksen tonunu bulması hâlâ hatırlardadır.
       
EN ÖNEMLİ TEMA: İNSAN BAŞLARI
       Ömer Kaleşi için en önemli tema, insan, ve özellikle insan başlarıdır. 1973 yılına kadar yalnız koyu renklerin derinliğinde, zaman zaman boşlukta veya tuvali ikiye bölen incecik bir çizgide yorumladığı başlar Ömer Kaleşi resminin ana elemanları olarak bir izlek oluşturmuştur.


        Sanatçı sonraları bu başları giydirmeye başlamıştır. Anadolu’nun çoban kepeneği ve derviş (semazen) giysileriyle bir bütünlük kazanan resimsel anlatımında, baş yine insanın en önemli kısmı, yüz ise en anlamlı yanıdır. Bu yüzler hüzünlü ve düşüncelidirler; ama, içlerinde hiç ağlayanı yoktur. Sanatçıya göre, bazı başlar direnirler; o zaman, tuvalin üzerinde meyvelerden oluşan natürmortlar veya satıcı kadın ve çocuklarla elmaları oluşur.
       Kırk senedir Paris’te yaşamasına karşın diğer sanatçılar gibi Paris üzerine, bir iki kloşar resmi dışında, hiçbir eser üretmeyen Kaleşi, bu konuyu arada sırada düşünüp üzülüyordu.

        Oturduğu Bulvar Arago üzerinde geçen sene 60, bu sene de 175 kuruyan asırlık at kestanesi ağacı kesilince bu gazete ve televizyonlara manşet haber oldu. Kesilen ağaçların kütüklerini yollarda içleri boşalmış gören sanatçı, bu siyah deliklere hayalindeki başları yerleştirerek, insan vücudunu andıran, bazen erotik bile olan bu ağaç gövdelerini resimlerine yansıttı. Böylece bir dizi resimde bu konuyu işleyerek Paris’e borcunu ödediğini düşünen Kaleşi’nin bu eserleri de sergide yer almakta.
       Sanatçı, uzun yıllardır sürdürdüğü sanat serüveninde, insanın ortak duygularını, yalnızlığı, yaşamın acımasızlığı ile yaşam karşısındaki savaşımını geleneğin biçimselliğine karşın soyut bir dil ve renk yoluyla aktarmayı seçmiştir.
       Portrelerinde soyut bir doku içinde sergilediği figüratif öğeler bir müddet sonra figüratif olmaktan sıyrılır. Tuval yüzeyinde, mekan olgusunu hesaba katmadan gerçekleştirdiği bu lekeler, esrarlılık ve renklerin insanı büyüleyen çarpıcılığı ile ortaya konur.
       Kaleşi’nin ” baş”ları insanın varoluş anatomisi ve mantığı açısından yerelden evrensele açılan içsel bir boyut getirir.
       Bu ilginç sergiyi galeride izleme olanağı bulamayanlar, Tem Sanat Galerisi’nin www.temartgallery.com adresinde devamlı güncel tutulan sayfalarında sergiye, galeri sanatçılarına ve geçmiş sergi arşivlerine ulaşabilirler.
       
RESİM SERGİSİ
ÖMER KALEŞİ


       22 Nisan - 21 Mayıs 2005
       
       TEM SANAT GALERİSİ
       Vali Konağı Cad., Prof. Dr. Orhan Ersek Sok.
       No: 44, Nişantaşı 34365, İstanbul
       Tel: (212) 247 08 99 - 234 13 46
       Faks: 247 97 56
       besi.cecan@isbank.net.tr
       info@temartgallery.com
       www.temartgallery.com

       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları