Home page
Haber Menüsü


 
Filiz Çağman Sabancı Müzesi bünyesinde
Türk müzeciliğinin dünyaca tanınan isimlerinden Dr. Filiz Çağman, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi bünyesine katıldı.
Gebze
NTV-MSNBC
 
    19 Nisan 2005 —  Ağustos 2003 tarihinde göreve başlayan Dr. Nazan Ölçer’den sonra, Türk müzeciliğinin dünyaca tanınan bir diğer ismi de Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) bünyesine katıldı. Dünyanın sayılı el yazması ve minyatür sanatı uzmanlarından olan Dr. Filiz Çağman, Sabancı Üniversitesi SSM’de Danışmanlık görevine getirildi.  

   
 
       
    MSNBC News 'Turks' rüzgarı esmeye devam ediyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Dr. Filiz Çağman’ın Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) Danışmanlığı görevine getirildiği, düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, Sabancı Üniversitesi SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve Dr. Filiz Çağman’ın yanı sıra Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu da katıldı.
Sabancı'nın Rüya Takımı: Tosun Terzioğlu, Nazan Ölçer ve Filiz Çağman

        Basın toplantısında söz alan Sabancı Üniversitesi SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer; “Uzun yıllardır birlikte çalışmaktan onur duyduğum ve pek çok büyük sergiyi birlikte gerçekleştirdiğimiz Dr. Filiz Çağman’ın bünyemize katılmasıyla Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin gerek akademik gerekse sergi deneyimi açısından son derece güçlü bir kadroya sahip olduğunu belirtmek isterim. Kendisiyle birlikte gerek Türk gerekse uluslararası platformda sanatseverlere çok önemli sergiler sunacağımızı da müjdelemekten mutluluk duyuyorum” dedi.
       Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Tosun Terzioğlu da SSM’nin Türkiye’de bir üniversiteye bağlı olarak faaliyette olan, bu ölçüde tek müze olduğunu belirterek, Filiz Çağman’ın da katılması ile SSM’nin daha da çok güçlendiğini belirtti. Terzioğlu, SSM’nde gelecekte düzenlenecek sergiler ile paralel olarak Sabancı Üniversitesi’nde dersler planlandığını, çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin müze mekanında konferans ve ders vermelerinin hedeflendiğini vurguladı.
       Prof. Dr. Terzioğlu halen müzede faaliyette olan Konservasyon ve Restorasyon Laboratuarı’nın hizmetlerinin daha da geliştirilerek, başka kurumların, uzman ve öğrencilerin de Laboratuar’ın faaliyetlerinden yararlandırılacağını belirtti.
       
‘ÇALIŞMALARIMIZ YANKI UYANDIRACAK’
       Dr. Filiz Çağman da SSM Danışmanı olmaktan mutluluk duyduğunu ve uzun yıllar sonucunda edindiği bilgi ve tecrübe birikimiyle, büyük yankı uyandıracak çalışmalara imza atacaklarını söyledi.
Mayıs 2005’te Topkapı Sarayı Koleksiyonlarından Avrupa Porselenleri sergisi düzenlenecek.

       Dr. Çağman gerek yurtiçi, gerekse yurtdışından gelecek eserlerle oluşturulacak bu sergilerin ilkinin Mayıs ayında gerçekleştirileceğini belirtti. Dr. Filiz Çağman’ın verdiği bilgiye göre, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izin ve desteğiyle Mayıs 2005’te Topkapı Sarayı Koleksiyonlarından Avrupa Porselenleri sergisi düzenlenecek.
       
OSMANLI MODASI VE “TURQUERİE” SERGİSİ
       Toplantıda, Dr. Nazan Ölçer ayrıca Temmuz ayında çoğunluğu yurtdışından getirilen eserlerle bir sergi düzenleyeceklerinin haberini verdi. Sergilenecek eserlerin Hırvatistan’dan ve ağırlıklı olarak Slovenya’dan geleceği sergi, Osmanlı-Avrupa ilişkileri çerçevesinde 17. yüzyılı konu alıyor. O dönemde Avrupa’da Osmanlı Devleti ile karşı karşıya gelen başlıca güç olan Habsburg İmparatorluğu nezdinde İstanbul’a gönderilen ve dönüşlerinde Osmanlı etki ve modasını Avrupa’ya taşıyan sefaret heyetleri, onların aktardığı bilgiler ışığında Batı’da oluşan Osmanlı ve Türk imajı; Avrupa kıyafet ve dekorasyon anlayışında büyük etki yaratan Osmanlı modası ve “Turquerie” adıyla anılan akım doğrultusunda Avrupa’da yapılan İstanbul manzaraları, portre ve gravürlerin, serginin başlıca bölümlerini oluşturması planlanıyor.
       
Dr. Filiz Çağman

       Dr. Filiz Çağman, genç bir asistan olarak göreve başlayıp 1997 yılında Müdürü olduğu ve meslek yaşamının 41 yılını geçirdiği Topkapı Sarayı Müzesi’nde uluslararası çapta ses getiren çalışmalara imza attı.
       Dr. Çağman 1964-’97 yılları arasında el yazma kitap, minyatür, hat sanatları uzmanı olarak görev yaptığı, dünyanın en zengin el yazması koleksiyonunun bulunduğu Topkapı Sarayı Yazma Eserler Kütüphanesi’ndeki nadide eserleri titiz çalışması ile gün ışığına çıkararak ulusal ve uluslararası alanda araştırmacılara açtı. Bu çalışmasının yanı sıra Dr. Çağman, Topkapı Sarayı’nın diğer bölümlerindeki koleksiyonlar üzerinde de uzun yıllar çalışarak çeşitli eserler ile ilgili bilinmeyen noktaları ortaya çıkardı. Dr. Filiz Çağman, Şubat 2005 tarihinde Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü görevinden emekli oldu.
       İ.Ü. Edebiyat Fakültesi, Estetik ve Sanat Tarihi Enstitüsü, Türk ve İslam disiplininden 1964 yılında mezun olan Filiz Çağman aynı yıl Topkapı Sarayı Müzesi’nde çalışmaya başladı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi’nden “Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi Hazine 762 no.lu Nizami Hamse’sinin Minyatürleri” konulu teziyle doktor unvanını aldı.
       Yurtdışında Amerika ve Avrupa’nın birçok kentinde ve yurtiçinde Türk ve İslam sanatlarıyla ilgili olarak düzenlenen sempozyum, kongre, kolokyum ve toplantılara katılarak İslam minyatür sanatı ile ilgili bildiriler sunan Filiz Çağman, Topkapı Sarayı Müzesi’nde 10 yılı aşkın bir süre ulusal ve geniş katılımlı Sanat Tarihi Araştırmaları Haberleşme Seminerleri’ni düzenledi.
       Filiz Çağman’ın çeşitli dillerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makale ve kitabının yanı sıra, yerli ve yabancı gazete ve dergi eklerinde yazıları yayımlandı. Ayrıca, gerek Topkapı Sarayı’nda, gerek yurtdışında gösterime sunulan pek çok serginin düzenlenmesini gerçekleştirdi.
Dr. Filiz Çağman son olarak, “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” başlıklı serginin küratörlüğünü, Dr. Nazan Ölçer ve Prof. Dr. David Roxburgh ile birlikte yaptı.

       2001 tarihinde İspanyol (Katalan) “Anticuarios Reales Atarazanos” Vakfı tarafından altın madalya ödülüne layık görülen Filiz Çağman, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü döneminde düzenlediği geçici sergiler ve sarayın genelindeki onarım faaliyetleri, özellikle Hazine seksiyonunun yeniden düzenlenmesindeki katkıları ile müzelerin depreme karşı almaları gereken tedbirler konusunda diğer müzelere öncülük edecek çalışmalar içinde bulunması sebebiyle, Mayıs 2002’de Topkapı Sarayı Müzesi’ne “Tarihi ve Kültürel Miras” alanında Vehbi Koç Ödülü’nü kazandırdı.
       Dr. Filiz Çağman son olarak, Londra Kraliyet Sanat Akademisi’nde Ocak 2005’te görkemli bir törenle açılan ve büyük bir ilgi görerek ziyaretçi akınına uğrayan “Türkler: Bin Yılın Yolculuğu 600-1600” başlıklı serginin küratörlüğünü, Dr. Nazan Ölçer ve Prof. Dr. David Roxburgh ile birlikte yaptı.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları