|
Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, kanserin başlıca nedeni olan sigara konusunda vatandaşları uyardı. Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kanserin, Türkiyede gerçekleşen ölümlerde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten Tuncer, Türkiyede özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakalarının önemli sağlık sorunu olduğunu vurguladı. Sigaranın akciğer, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, prostat, böbrek, mide ve kan kanserine yol açtığını ifade eden Tuncer, sigaradan dünyada her yıl 4 milyon, Türkiyede ise 110 bin kişinin öldüğüne dikkati çekti. Sigaraya karşı savaşın kanserlerin yüzde 40ını yok edeceğini vurgulayan Tuncer, Kanserle savaş konusunda halkımızdan yardım bekliyoruz. Sigaradan uzak durun, kanser riskini azaltın dedi. Türkiyede sigara bırakma oranının çok düşük olduğunu kaydeden Tuncer, sigaraya başlama yaşının Türkiyede 9-10lu yaşlara kadar indiğine işaret etti. Kanserle mücadelede eğitim şart AKCİĞER KANSERİNDE ARTIŞ Türkiyede her yıl akciğer kanserinde yüzde 6 oranında artış görüldüğünü belirten Tuncer, son 5 yıldaki akciğer kanseri vaka sayısı incelendiğinde, hasta sayısının yüz binde 62den yüz binde 83e çıktığını bildirdi. Tuncer, Türkiyede diğer hastalıklardan ölümlerin azalması, yaşam süresinin uzaması, sigara tüketimi, yanlış beslenme gibi nedenlerle kansere yakalanma riskinin de arttığını kaydetti. Avrupa ülkelerine oranla Türkiyede kansere yakalanma yaşının her yıl daha da genç yaşa indiğini ifade eden Tuncer, Türkiyede, bugüne kadar kansere yakalanmış, kanseri yenmiş veya tedavisi devam eden yaklaşık 700 bin hasta bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi. ŞİŞMANLAR 2 KAT RİSK ALTINDA Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35inin beslenmeye bağlı olduğuna işaret eden Tuncer, şişman kişilerde, kanser riskinin iki kat daha fazla olduğuna dikkati çekti. Tuncer, kanserden korunmak için beslenme konusunda şu uyarılarda bulundu: Hayvansal yağ tüketimini azaltın, az yağlı, bol lifli beslenmealışkanlığını benimseyin, Kepek, yulaf gibi liften zengin besinlerin tercih edin, Bol miktarda sebze-meyve tüketin, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagiller yiyin, Yemekleri kızartma yöntemi yerine haşlayın veya buharda pişirin, Katkılı yiyecekler yerine doğal besinleri tercih edin. Tuncer, kanserle mücadelede, güvenli su kullanımı, hava kirliliği ve radyasyondan korunmanın da önemli olduğunu kaydetti. | ||||
Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||