| | | Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (Botaş), Hazar Bölgesinden Avrupaya doğalgaz akışının sağlanması amacıyla Türkiye ile Yunanistan arasında yapılacak doğalgaz boru hattının Türkiye bölümü için yapılan ihale, kazanan konsorsiyumun Türk ortağının yolsuzluk soruşturmasına adı karışması nedeniyle iptal etmişti.
Gazetecilerin daha sonra bu konudaki sorularını yanıtlayan Güler, hattın iptal edilen Türkiye bölümünün parça parça ihale edileceğini kaydederek, Söz konusu hattın Yunanistan tarafında da inşaat çalışmaları sürüyor. Biz bu hattı hem bölerek, hem de yapım süresini kısaltarak yetiştireceğiz. Planladığımız süre 15 ay dedi.
Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattının Türkiye sınırları içinde kalan güzergahı, mevcut Karacabey Pig istasyonundan başlayacak ve İpsala Kipide sona erecek. Söz konusu hattın uzunluğu 193 kilometresi kara, 17 kilometresi ise deniz geçişi olmak üzere yaklaşık 210 kilometre olarak planlanıyor.
Hattın ilk teslimat yılında 250 milyon metreküp, ikinci teslimat yılında 500 milyon metreküp ve daha sonraki her bir teslimat yılında da 750 milyon metreküp olmak üzere 15 yıl boyunca doğalgaz ihracatı yapılacak.
Geliştirilen İtalya bağlantısı ile söz konusu hat üzerinden taşınacak gaz miktarının, yılda 11-12 milyar metreküp seviyesine çıkarılması planlanıyor. Bu miktarın 3 milyar metreküpünün Yunanistana, 8 milyar metreküpünün de İtalyaya taşınması öngörülüyor.
BOĞAZLARIN DURUMU KRİTİK
Güler, dünyanın en zengin yataklarından olan Hazar kaynaklarının dünyaya açılmasında Boğazların bir geçiş noktası olarak kullanılamayacağını ifade ederek, Son üç yılda, Boğazlardan geçen petrol miktarı yüzde 50 arttı. Eğer burada herhangi bir kaza olursa aylarca sürecek bir petrol krizi yaşanabilir dedi.
Türkiyenin bölgedeki kaynakların ihtiyaç duyan ülkelere taşınmasında önemli bir görev üstlendiğini belirten Güler, Hazardan dünya petrollerinin pazarlanması için boru hatlarının desteklenmesi gerekiyor diye konuştu.
Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattının önemine dikkat çekti ve bu hattın da planlandığı gibi bu yıl Haziran ayı içinde yapım işleminin tamamlanacağını belirterek, İkinci ayak olarak Irak-Türkiye boru hattı ile Türkiye tam bir koridor olacak dedi.
ABDnin desteklediği ve maliyeti 3.6 milyar dolar olarak hesaplanan BTC hattının günde bir milyon varil taşıma kapasitesi ile 1,760 kilometre uzunluğunda olacak. Hattın yapımını üstlenen BTC konsorsiyumu içinde İngiliz petrol devi BP, Norveçin Statoil şirketi, Azeri devlet petrol şirketi SOCAR, ABDnin Unocal ve Japonyanın Itochu şirketleri yer alıyor. | |