Home page
Haber Menüsü


Suriye birlikleri Bekaa’ya çekiliyor
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan’daki birliklerin önce ülkenin doğusundaki Bekaa Vadisi’ne daha sonra da Lübnan- Suriye sınırına çekileceğini açıkladı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    5 Mart 2005—  Askerlerin çekilmesinin Suriye’nin de menfaatine olduğunu söyleyen Esad, Lübnan hükümetinin görüş birliğine varması halinde askerlerin Lübnan’da bir an bile durmayacağını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News ABD: Suriye'nin planı yeterli değil
MSNBC News Lübnan muhalefetine Rusya desteği
MSNBC News 'Suriye birlikleri Lübnan'dan çıkacak'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, mecliste yaptığı konuşmada askerlerin Lübnan’ın doğusundaki Bekaa Vadisi’ne daha sonra da Lübnan-Suriye sınırında bir bölgeye çekileceğini açıkladı.
       Esad, çekilme planı onaylamak üzere gelecek hafta Suriye ve Lübnanlı yetkililerin bir araya geleceğini bildirdi.


       
‘SURİYE’NİN DE MENFAATİNE’
       Suriye’nin Lübnan topraklarında kalma gibi bir isteği olmadığını belirten Esad, askerlerin çekilmesinin Suriye’nin de menfaatine olduğunun altını çizdi. Esad, ülkesinin 1559 ve Taif anlaşmalarına bağlı olduğunu bildirdi.
       
‘YAVAŞ YAVAŞ ÇEKİLİYORUZ’
       Suriye Devlet Başkanı, ABD’nin Suriye baskı altında çekiliyor izlenimi vermeye çalıştığını ancak ülkesinin 1999’dan bu yana Lübnan’daki askerlerini yavaş yavaş çektiğini söyledi.
Suriye çekiliyor, ya sonra?/M. ÇUBUKÇU

       O tarihten bu yana askerlerin yüzde 60’ının çekildiğini de ifade eden Esad, Beyrut hükümetinin fikir birliğine varması halinde askerlerin hemen çekileceğini belirtti
       
“ÇEKİLME TEHLİKE YARATABİLİR”
       Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Lübnan’dan 14 bin Suriye askerinin çekilmesi durumunda “bu boşluğun yaratabileceği tehlikeye” işaret etti.
       Esad, meclisteki konuşmasında, İsrail’le yapılan 17 Mayıs 1983 anlaşmasının 22. yıldönümünü yaklaşırken Lübnanlıları uyardı.
       Esad, 1967 savaşında İsrail’in işgal ettiği Golan Tepeleri’ne işaret ederek,”İsrail ile barış antlaşması yapılacaksa mutlaka içinde Suriye bulunmalı” dedi.
       Lübnan, İsrail ordusu işgali altındayken Beyrut hükümetinin İsrail hükümetiyle yaptığı anlaşmayı hatırlatan Esad, 1975-1990’da cereyan eden 15 yıllık Lübnan iç savaşından sonra silahlarını koruma hakkını resmen muhafaza eden tek büyük örgüt olan Hizbullah’ın varlığına da işaret etti.
       
‘BM’NİN İŞİ ZOR OLACAK’
       Esad, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını isteyen BM Güvenlik Konseyi’nin 1559 sayılı kararının yerine getirilmesinin, Lübnan’dan Suriye askerinin çekilmesinden sonra “zor iş olacağını” da savundu. Esad, Lübnan’da 350 bin Filistinli mültecinin yurttaşlığa kabul edilmesinin de uygulanacak önemli bir plan olduğunu söyledi.
       Suriye, Lübnan’daki 40 bin askerini son yıllarda 14 bine askere düşürdü.
       
ŞAM’DA ESAD’A DESTEK GÖSTERİLERİ
       Esad’ın konuşmasını başkent Şam’da toplanan binlerce kişi dev ekranlardan izledi ve alkış ve sloganlarla destek verdi. Lübnan’da da binlerce kişi açıklamayı dinlemek üzere Beyrut’ta kent merkezinde toplandı. Muhalifler Suriye karşıtı gösteriler yaptı.


       
       
‘ABD, IRAK’LA İLGİLİ KANIT VEREMEDİ’
       Konuşmasında Irak konusuna da değinen Beşar Esad, Suriye’nin Irak’taki direnişe destek verdiği yolundaki suçlamaları da yalanladı. Suriye Devlet Başkanı, ABD’nin kendilerine bu yönde hiçbir kanıt veremediğini söyledi.
       Esad, İsrail’e de koşulsuz görüşme önerisini yineledi ve görüşmelerin kaldığı yerden devam edebileceğini belirtti.
Fotoğraflarla dünyada geçen hafta

       
KARARGAH ÇEVRESİ HAREKETLENDİ
       Esad’ın konuşması öncesi, Lübnan birlikleri de önlem olarak Suriye İstihbarat karargahının etrafını kuşattı. Burada bir süre konuşlanan 50 kadar asker ve 3 askeri araç, daha sonra bölgedeki bir Lübnan garnizonuna geri çekildi.
Suriye’ye baskı artıyor

       ABD Başkanı Bush, Suriye birliklerinin Lübnan’dan kısmen değil tamamen çekilmesini istediklerini söylemişti. Bush, Suriye’ye askerlerini çekmesi için Mayıs’a kadar süre tanımıştı.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları