Home page
Haber Menüsü


Sahte rakı, genellikle daha önce kullanılmış şişelere doldurulduğu için şişenin eskiliği ve etiketin yıpranmışlığından da rakının sahte olduğu anlaşılabiliyor.
Sahte rakıya dikkat!
Rakının yapımında etil alkol yerine daha ucuz olduğu için metil alkol kullanılması rakı zehirlenmesine yol açıyor.
İstanbul
    2 Mart 2005 —  Sahte rakıdan kaynaklanan zehirlenmeler sonucu, beyin fonksiyonları etkileniyor, hücreler ölüyor, ani körlük ve karaciğer yetmezliği yaşanıyor.  

   
 
       
    MSNBC News Sahtesi ayrı, kaçağı ayrı üretiliyor
MSNBC News Sahte içki ruhsat iptal ettiriyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Memorial Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Doç Dr. Mesut Başak da sahte rakıdan kaynaklanan ölüm ve zehirlenme olayları hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
       Sahte rakı zehirlenmesine neler yol açar?

       Rakının yapımında etil alkol yerine metil alkol kullanılması (daha ucuz olduğu için) rakı zehirlenmesine yol açıyor. Kolonyalardan kaynaklanan zehirlenmelerde de sık sık rastladığımız bu durum çoğu zaman ölümle sonuçlanıyor.
       
       Sahte rakı zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
       Bulantı, kusma, ani görme kaybı, yüzde kızarıklık, halsizlik...
       
       Sahte rakı zehirlenmelerinin sonuçları nelerdir?
* Beyin fonksiyonlarını etkiler.
* Beyindeki hücrelerin ölmesine neden olur.
* Ani körlüğe yol açabilir.
* Karaciğer yetmezliğine neden olabilir.
* Ölüme neden olabilir.
       
       Tedavi süreci nasıl olur?
       Hastanın yapısına ve zehirlenme derecesine göre serum tedavisi ve etil alkol tedavisi yapılır.
       
SAHTE RAKI NASIL AYIRT EDİLİR?
Sahte rakı insanı sarhoş etmiyor gibi görünse de daha sonra şiddetli baş ağrısı ve çarpma yapar.

        Yeni Rakı’da kapağın etrafını kaplayan üstünde kahverengi ile TEKEL yazan şeffaf plastik koruma, bu plastik kaplamanın içinde dikineyer alan gri metalik hologram bant, hologram üzerinde de belirgin ‘TEKEL’ yazısı, üstünde ‘rakı’ yazısı ve altında da ‘gerçek rakı’ ve ‘genuine rakı’ ibareleri yer alıyor.
       Gerçek rakının kapağı şişeye tam oturtulmuşken, sahte rakının kapağının alt boğumu şişeye tam oturmuyor.
       Kapaktaki üretim tarihi, net ve belirgin yazılıyor.
       Özellikle restoran ve otel işletmecilerinin tarihin üzerindeki seri numarasının her bir üründe farklılaşmaya dikkat etmesi gerekiyor. Tarih ve numara fabrikalarda ink-jet tekniği ile basılırken, sahteleri de serigrafi ile basılıyor ve tüm rakamlar birbirinin aynı oluyor.


       Genellikle kullanılmış şişeler kaçak olarak doldurulduğu için şişenin eskiliği ve etiketin yıpranmışlığına dikkat edilmesi gerekiyor.
       Gerçek rakı her zaman duru, temiz görülürken, sahte rakının dibine dikkatli bakıldığında tortular olduğu görülüyor.
       Ayrıca, önlem olarak kullanıcıların şeffaf koruma ve hologramı kendilerinin açması, restoran ve otel işletmecilerinin ucuz mal tekliflerine itibar etmemesi, sadece yetkili distribütörlerden mal alması tavsiye ediliyor.
Metil alkol aslında bildiğimiz mavi ispirto. Ancak alkol diye bilinen etil alkolle karıştırılmaması için içine mavi boya katılıyor.

       “METİL ALKOL VÜCUTTA FORMİK ASİDE DÖNÜŞÜYOR”
       Prof. Dr. Hamit Hancı, odun talaşının damıtılmasıyla elde edilen ve endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkolün (metanol) ağızdan alınması sonrasında vücuda etkileri hakkında da bilgi verdi.
       Metil alkol ağızdan alındıktan ortalama 30-60 dakika sonra kan düzeyinin en yüksek seviyeye ulaştığını belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, tansiyon düşmesi ve artmış solunumun başlıca belirtiler olduğunu bildirdi.
       Metil alkol zehirlenmesinde en tipik bulgunun görme fonksiyonundaki bozukluklar oluğunu kaydeden Hancı, bu bozukluğun bulanık görmeden, geçici ve tam körlüğe kadar değişebildiğini vurguladı. Sonrasında dolaşım ve solunum bozukluğu, morarma, beyin ödemi ve koma geliştiğini anlatan Hancı, metil alkolün vücutta “formaldehit” ve “formik asit”e dönüştüğünü, körlüğün başlıca nedeninin formik asit olduğunu ifade etti. Vücuttaki metil alkolün, idrarla formik asit şeklinde atıldığını, atılımın, emilimi takiben 3-4 gün devam ettiğini söyleyen Hancı, metilalkolün, etil alkole göre daha yavaş etki yaptığını, toksik bulgularıngeç ortaya çıkmasının, metil alkolün aşırı dozda alımına yol açabildiğini ifade etti.
       Metil alkol zehirlenmesi tedavisinde, hastanın sıcak ve sakin tutulduğunu, gözlerin ışıktan korunduğunu anlatan Hancı, metil alkollezehirlenmenin panzehirinin etil alkol olduğunu kaydetti. Hancı, metil alkol alan ve hayatını kaybeden bir kişiye yapılan otopsideki adli tıp bulgularına göre, metil alkolün, beyinde, akciğerlerde ve sindirim yolunda ödem ve kanamalara yol açtığının görüldüğünü bildirdi.
       BELİRTİLER GECİKEBİLİR
       Türk Tabipleri Birliği (TTB) Adli Tıp Ders Notları’nda yer alan bilgilere göre metil alkolün, değişikliğe uğramadan zararsız ve sadece sarhoş edici bir etkisi var ama vücutta dönüştüğü formik asit zehirlenmeye neden oluyor. 20 miligram/desilitre üstündeki dozlar toksik kabul ediliyor, 40 miligram/desilitre üstü çok ciddi bozukluklara yol açıyor, 80-100 miligram/desilitrelik düzey genellikle sınır düzeyi olarak kabul ediliyor.
       Metil alkol alındıktan sonra ilk 5 saatte sarhoşluk ve gastrit ön planda oluyor. 30 saatten sonra ciddi metabolik asidoz (biriken asit nedeniyle, ortamın pH değerinin asit hale gelmesi) gelişiyor. Zehirlenmelerde, baş ağrısı, uyuşukluk, denge sağlamada güçlük, kusma, bulanık görme veya ileri aşamada görmede tam kayıp gelişebiliyor ve tedavi edilmeyen olgularda sara nöbetlerine benzer konvulsif felç, koma ve ölüm görülüyor.
       Ölüm ilk 24 saat içinde pek sık görülmüyor. Alkol zehirlemesi belirtileri birkaç gün gecikmiş de olabiliyor, bu durumda daha sonraki seyir çok hızlı gelişiyor. Ölümle sonuçlanan olguların çoğunda, kan metil alkol düzeyi 150-300 miligram/desilitre gibi yüksek düzeylerde bulunuyor. Metil alkolün ağız yoluyla alımında kişinin hemen kusturulması gerekiyor.
       
 
       
    Internet Sites www.memorial.com.tr
TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları