Home page
Haber Menüsü


Condoleezza Rice Türkiye’ye geldi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Türkiye’ye geldi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    6 Şubat 2005—  Rice, ziyaretinde ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Esenboğa Havalimanı’nda görüştü. Görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, Rice ile Afganistan, Irak, Ortadoğu ve Kıbrıs konusunu görüştüklerini, İran’ın gündeme gelmediğini söyledi. Erdoğan’ın görüşmede özellikle, Irak’ta yaşananlardan Türkiye’nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği bildirildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dün Ankara’ya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rice, Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu’nda yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yaptı.


       
       Erdoğan, “Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler nasıl olumlu bir noktadaysa şu anda da aynı olgunluk ve olumlu şekilde sürecini sürdürmektedir. Bu konuyu taraflar olarak aramızda teyit ettik” dedi.
       
‘İRAN GÜNDEME GELMEDİ’
       İkili görüşmede Başbakan Erdoğan, Rıce’yi Dışişleri Bakanlığı’na atanmasına nedeniyle kutladı. Görüşmede çizilen çerçevede; bölgedeki durum, Irak seçimleri, seçimler sonrasında oluşan yeni statü, dikkat edilmesi gereken duyarılılıklar, terör, terörle mücadele, PKK ile mücadele, Kerkük, Kuzey Irak, Kıbrıs, Afganistan olarak belirlendi.
       Görüşmede ABD ve Türkiye’nin dünyadaki stratejik işbirliğinin artarak devam etmesi, bölgedeki barışa ve demokrasiye katkı vermesi yönünde uzlaşmaya varıldı. Stratejik işbirliğine verilen önem vurgulandı.
       Başbakan Erdoğan, görüşmede İran’ın gündeme gelmediğini söyledi.
       
‘KERKÜK ÖZEL STATÜDE KALMALI’
       Görüşmede, “Eleştirilerimiz bir müttefiğe yönelik değil, bölgedeki genel istikrara dönük” diyen Başbakan Erdoğan, özellikle Kerkük’ün herhangi bir etnik grubun kontrolüne verilmemesi ve Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda çok duyarlı olduklarının altını çizdi. Erdoğan, “Kerkük özel statüde kalmalı” dedi.


        Erdoğan’ın Kerkük’e özel statü teklifini not ettiklerini söyleyen Rice, Irak’ın toprak bütünlüğü konusunda ülkesinin de hassas olduğunu belirtti ve bu konuda güvence verdi.
       
‘İZOLASYONLAR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ’
       Erdoğan, KKTC’ye yönelik izolasyonların kaldırılması konusunda ABD yönetiminin yavaş davrandığı eliştirisini dile getirirken, “Türkiye ve KKTC üzerine düşeni yaptı ama karşılığını alamadı” dedi.
       Rice ise izolasyonlar konusunun hemen adım atılacak bir konu olmadığını, ancak çalışmalarının halen devam ettiğini söyledi.
       
IRAK’TAKİ PKK VARLIĞI
       Görüşmede, Irak’taki PKK varlığı konusu terörizmle mücadele çerçevesinde gündeme geldi. Ancak Rice, bu konuda vaadin ötesine giden bağlayıcı taahhütlerde bulunmaktan kaçındı.
Rice’ın ziyaretine protesto

EDELMAN VE BOUCHER DE KATILDI
       Görüşmeye, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Başbakan’ın danışmanları, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ertuğrul Apakan, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Elizabeth Jones, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher katıldı.
       Havalimanında basının yoğun ilgisi gözlenirken, gazetecilerin görüntü alması sırasında gerginlik yaşandı. Havalimanında çok sıkı arama önlemleri alındığı gözlenirken, VIP salonu bahçesine yabancı araç sokulmadı.
       
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ
       Rice, görüşmenin ardından konvoyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmek için Hilton Oteli’ne hareket etti. Kısa bir süre sonra Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ da Hilton Oteli’ne geldi. İkili görüşme, yaklaşık iki buçuk saat sürdü.
       Rice’ın yoğun programı nedeniyle Türkiye’de gerçekleştirilen ikili görüşmede, Washington’ın mesajını, Lavrov’a ileten Rice, Moskova’nın demokratik reformları ağır adımlarla gerçekleştirdiğini ve bunun ikili ilişkilere zarar verebileceğini dile getirdi.
Rice, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

       
       ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Lavrov’la göreve geldiğinden bu yana ilk kez biraraya gelen Rice’ın görüşmede, Washington yönetiminin Rus demokrasisinden duyduğu endişeyi net bir şekilde dile getirdiğini belirtti.
        Rice’in görüşmede, Rus hükümetinin petrol devi Yukos’a karşı hareketi, elektronik medya üzerindeki baskılar, bölge valilerinin ve diğer yetkililerin atanmasında gücün Kremlin’de toplanması gibi konulara değindiğini söyledi.
       Adının açıklanmasını istemeyen ABD’li bir yetkili ayrıca Rice’ın, “Bu tür hareketlerin, ilişkilerin genişlemesi ve derinleşmesini güçleştirdiği” fikrini vurguladığını söyledi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları