Home page
Haber Menüsü


‘Türkiye dünyanın parlayan yıldızı’
Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik alanda önemli bir aşama kaydettiğini belirterek, dünyanın parlayan yıldızı olmaya başladığını söyledi. Erdoğan, faizleri yüzde 10’un altına çekeceklerini vurguladı.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    26 Ocak 2005—  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin yanlızca içeride değil dünya ekonomi arenasında da parlak bir yıldız olmaya başladı” dedi. Başbakan Erdoğan, “Türkiye’nin Yatırıma, Üretime, İstihdama İlişkin Vizyonu ve Bu Vizyon Doğrultusundaki Ekonomik Öncelikleri” konusunun ana gündem maddesi olarak ele alındığı İstanbul Sanayi Odası toplantısına katıldı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Erdoğan, ipotek sistemi ile finansman sorunlarının çözülmesinin inşaat sektörünü canlandıracağını ifade ederken, “Toplu Konut’a arsa üreteceğiz. 45-55 metrekarelik, 62-75 metrekarelik evler yapılacak. Bunlar 15-20 yıl sürede satılacak” dedi.
       Erdoğan, Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreciyle ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, “Önümüzdeki süreç yorucu bir süreç. Ancak bu işi sadece devlet ağırlıklı götürmeyeceğiz. Tüm sivil toplum örgütlerini devreye sokacağız” dedi.
       Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin ekonomik itibarının sürekli arttığını, reel faizlerin düştüğünü ve bütçe açıklarının kapandığına dikkat çekerek, ekonominin borçları çevirecek hale gelerek kredibilitesini yükselttiğini söyledi. Geçtiğimiz günlerde yapılan 20 yıl vadeli tahvil satışlarına 35 ülkeden 13 milyar dolarlık talep geldiğini hatırlatan Erdoğan, “Biz 2 milyar dolarlık sattık, artık uluslar arası piyasalarda talep görüyoruz. Dünyanın güvenini kazanmaya başlamış bir ekonomimiz var” diye konuştu.
       
TÜRKİYE BÜYÜK AŞAMA KAYDETTİ
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi 25 aylık sürede hak ettiği yere getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Ülkeyi karanlıktan aldık, aydınlıklara taşıdık. 3 Kasım 2002 öncesi neredeydik nerelere geldik. Bunu içeride ve dışarıda herkes görüyor” diye konuştu.
       Yurtdışında finans ve yatırım çevrelerinin Türkiye’ye olan güveninin arttığını belirten Erdoğan, “Millet için harcanması gereken kaynaklar 3-5 çapulcuya peşkeş çekilmişti. Fona devredilen bankalarda bu ülkenin evlatlarına 46 milyar dolar ödettirildi. Artık bu günler geride kaldı” dedi.
       Söz konusu sıkıntılı dönemlerde sanayicilerinde zor durumda kaldığını ve umutlarının kırıldığını vurgulayan Erdoğan, 3 Kasım seçimleri sonrası Türkiye’nin bütün bunlara millet kararıyla dur dediğini kaydetti. “Köhne siyaset tortusu tedavülden kaldırıldı. ‘Önce insan’ diyerek yeni bir siyaset anlayışıyla yola çıktık. 25 ay geçti. Türkiye’nin bütün meselelerinin üzerine gitmeye devam edeceğiz” diye konuşan Erdoğan, Türkiye’nin gerek Irak savaşı, gerekse Kıbrıs meselesi konusunda sıkıntıları temkinli politikalar sayesinde aştığını vurguladı. Başbakan Erdoğan, “Allah çalışanı sever, yan gelip yatanı milleti soyanı hesaba çeker. Kah bu dünyada, kah öbür dünyada” dedi.
       İktidarları döneminde Türkiye’nin komşu devletlerle ilişkilerinde de önemli mesafeler katettiğini belirten Erdoğan, “Biz bu ülkede dargınlıklar silsilesi değil, barışı egemen kılmaya çalıştık. Tüm ülkelerle bu süreci izledik. İş adamlarımızla beraber bu ülkelere gittik, temaslarda bulunduk. Ekonomik kördüğüm ülkemizde çözüldüğü gibi bölgede de çözülsün istiyoruz” diye konuştu.
       Ekonomik programdan ve mali disiplinden hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, tek haneli enflasyona da bu politikalar sayesinde varıldığını vurguladı. Erdoğan, gerek özel sektörün gerekse halkın katkıları ile Türkiye’nin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, büyüme hızında her yıl hedeflenen rakamın üzerine çıkıldığını kaydetti. Erdoğan, “Türkiye yeni bir medeniyet için topyekün irade koydu” dedi.
       
FAİZLER DAHA DA DÜŞECEK
       Erdoğan, 2002 sonunda yüzde 70’lerde olan nominal faizin bugün yüzde 17’lere düştüğünü vurgulayarak, “Bir gecede bu ülkenin 2.5 katrilyon ödediği geceleri geride bıraktık. Şimdi bunlar milletin kasasında” diye konuştu.
        Bu bağlamda reel faizlerde de yüzde 10 kapısına dayandığını belirten Erdoğan, “En kısa zamanda yüzde 10’un da altına düşüreceğiz. Elimiz mahkum. Çünkü önümüzü görüyoruz, kararlıyız” dedi. Erdoğan, mart sonu, nisan başında IMF, Dünya Bankası ve 20 büyük şirketin katılacağı toplantıyla Türk ekonomisinin bir kez daha masaya yatırılacağını ifade etti.
       
İSO: İYİ GİDİYOR, BOZMAYIN
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük de, 2004 yılını pek çok açıdan başarılı bir yıl olarak tamamladıklarını belirterek, “Yeni yıla belki de son yıllarda hiç olmadığı kadar umutlu girdik” dedi. “Büyüme devam ediyor. Enflasyon, yıllar sonra yeniden tek haneye indi. Liramız, altı sıfırından kurtuldu. Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi alınması, ekonomik ve siyasi istikrarın devamına duyulan güveni iyice pekiştirdi” diyen Küçük, hükümetin başarılı olduğunu söyledi.
       Küçük, “Bu anlamda başarılı bir sınav verdi. Ümidimiz ve beklentimiz aynı başarının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceği yönünde” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları