Home page
Haber Menüsü



 
 
‘Türkler’ sergisi ziyarete açıldı  
İngiltere’nin başkenti Londra’da Royal Academy of Arts tarafından düzenlenen ‘Türkler: Bin Yılın Yolculuğu, 600-1600’ adlı sergi açıldı. Serginin basındaki yankıları ise, izleyici sayısının hayli yüksek olacağına işaret ediyor.  
   
Zafer Arapkirli / Londra
NTV-MSNBC
 
    22 Ocak 2005 —  Orta Asya’dan başlayarak, tarihin çeşitli dönemlerinde Türklerin kurduğu uygarlıklara ait sanat eserlerini biraraya getiren, ‘Türkler: Bin Yılın Yolculuğu’ adlı sanat sergisi, bugünden itibaren İngiltere’nin başkenti Londra’da Kraliyet Sanat Akademisi’nde ziyarete açılıyor. Resmi açılışı hafta başında, Türkiye ve İngiltere Kültür Bakanlarının katılımı ile yapılan ve 3 ay süre ile açık kalacak olan sergide, 600 ile 1600 yılları arasındaki 1000 yıllık döneme ait olan ve 11 ülkedeki müzeler ile koleksiyonlardan derlenen, paha biçilmez eserler yeralıyor.  

   
 
       
    MSNBC News Türk eserleri dünyayı gezecek
MSNBC News Muhteşem Türkler Londra'yı fethetti
MSNBC News 'Türkler: Bin Yılın Yolculuğu' Londra'da
MSNBC News Türkler'in 1000 yıllık yolculuğu
Internet Sites 'Türkler; Bin Yılın Yolculuğu 600-1600' sergisi internet sitesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Londra’nın merkezindeki Piccadilly’de Kraliyet Sanat Akademisi’nin bugüne kadar evsahipliği yaptığı en önemli sergilerden biri sayılan ve şimdiden yüzlerce uzmanın özel seanslarda hayranlıkla gezdiği sergide, aralarında İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi, New York Metropolitan Müzesi, Londra’daki British Museum gibi ünlü müzelerinden de bulunduğu mekanlardan ödünç alınan, 350’den fazla eser yeralıyor.
‘Türkler: Bin Yılın Yolculuğu’ Londra’da

       Tarih boyunca kurulmuş Türk devletlerinin, Orta Asya’dan Anadolu’ya ve Balkanlar ile Avrupa içlerine kadar yayılma sürecinde 600’den 1600 yılına kadar Osmanlı’nın görkemli yıllarını da kapsayan zaman kesitindeki eserler arasında; Semerkand kentinin kalıntılarından, Osmanlı Sarayı’na, Timur’dan, Fatih’e ve Kanuni Sultan Süleyman’a kadar çok sayıda hükümdarın dönemlerine ait yapıtlar var.
Siyah Kalem'in Topkapı Sarayı'ndan giden eserlerinin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

       Corus Çelik ve Aygaz ile birlikte serginin ana sponsorları arasında Garanti Bankası da bulunuyor. Önceki gece Türk ve yabancı çok sayıda davetli onuruna verilen resepsiyonda bir konuşma yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Banka olarak, önümüzdeki günlerde de kültür, sanat, spor, eğitim ve çevre konularına katkıda bulunmayı sürdüreceklerini vurguladı.
       Aralarında diplomatlar, yabancı sanat eleştirmenleri ve gazetecilerin de bulunduğu seçkin konukları ağırlayan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de, serginin Türk medeniyetinin zenginliklerinin bir göstergesi niteliği taşıdığını belirtti.
       
SERGİ BASINDA BÜYÜK YANKI BULDU
       Londra Royal Academy’de 12 Nisan’a kadar açık kalacak olan serginin küratörlerinden Nazan Ölçer ve Filiz Çağman, şimdiden İngiliz basınında yeralan sanat kritiklerine bakıldığında, serginin bugüne kadar rastlanmamış ölçüde büyük bir ilgi göreceğinin anlaşıldığını söylüyorlar.
       İngiliz basını da, çok geniş yer verdiği sergi ile ilgili, “Avrupa Birliği’ne girmeye hazırlanan Türkiye’nin tanıtımı açısından bu girişimin, hayli önemli bir zamanlama ile gerçekleştiğine dikkat çekti. The Guardian’ın “Türkçe Düşünmek” başlıklı başyazısında, “Sergi, AB üyeliği tartışılan Türkiye’nin geçmişinde ve bugününde bize sunabilecek ne zenginliklere sahip olduğunu gösteriyor” ifadesine yer verildi.
       The Independent gazetesinin “Traveller” ekinin hemen hemen tamamı da Türkiye’ye ayrılırken, İstanbul, Edirne ve Bursa’nın Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını yansıtır nitelikte olduğu vurgulandı. “Üç kentin öyküsü” başlıklı yazıda Osmanlı İmparatorluğu’nun bir dönemin baskın gücü olduğu kaydedilirken, bugün Türkiye’de yaşayan Osmanlı eserlerinin de, dönemin başdöndürücü sanat gücünü ortaya koyduğu vurgulandı.
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları