Home page
Haber Menüsü


Babacan: Borç yükü azaldı, faiz dibe vurdu
Devlet Bakanı Babacan, borç yükünün 2004 yılında azalarak kamu net borcunun GSMH’ye oranının yüzde 65 seviyelerine indiğini söyledi. Babacan, iç borçlanma faizinin de yüzde 24,7 ile tarihin en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Ocak 2005—  Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin yıl sonuna kadar 172.6 milyar YTL borçlanmayı öngördüğünü belirtirken, 18.2 milyar dolar dış borçlanma hedeflendiğini açıkladı. Babacan, kamu net borcunun Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranının yüzde 65’e indirileceğini öngörürken; 2007’de bu oranının Maastricht Kriterleri’ne uygun olarak yüzde 60’a ineceğini savundu.  

   
 
       
   
MSNBC News 'MB müdahaleden uzak duracak'
MSNBC News Fitch Türkiye'nin notunu yükseltti
MSNBC News Enflasyon hedef paralelinde gelecek
MSNBC News Hazine 2 milyar dolarlık tahvil sattı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2004 yılı gerçekleşmeleri ile 2005 yılı finansman programına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Babacan, yıllık ortalama iç borçlanma faizinin 2004’te yüzde 24.7’ye gerilediğini; toplam iç borçlanma vadesinin de 2002’de ortalama 7 ay iken geçen yıl 14,7 aya uzadığını açıkladı.
       Devlet Bakanı Ali Babacan, faizlerde gelinen seviyelerin Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en düşük seviyeleri olarak rekor niteliği taşıdığını belirterek dış borçlanma maliyetlerinde belirgin bir iyileşme sağlandığını kaydetti.
       Kararlılığın 2004’te de sürdüğünü belirten Babacan, AB ve IMF ilişkilerindeki gelişmelerin etkisiyle hedeflere ulaşıldığını söyledi. Bugünkü faiz oranlarının tarihin en düşük seviyesine indiğini kaydeden Bakan Babacan, dış borçlanma malliyetlerinde de belirgin iyileşme sağlandığını ifade etti.
       
9.6 KATRİLYONLUK TASARRUF
       Babacan, 2004 sonu itibarıyla iç ve dış şoklara dayanıklı hale geldiğini söyledi. 2004’te 183.2 katrilyon borç servisi gerçekleştirildiğini belirten Babacan, faiz giderlerindeki 9.6 katrilyonluk tasarrufla birlikte ilk defa bütçe açığının öngörülenden daha düşük seviyede olduğunu kaydetti.
       Faiz dışı fazlada da 20.2 katrilyonluk hedefin üzerine çıkılarak 24.4 katrilyona ulaşıldığını dile getiren Babacan, kamu net borç stoku/GSMH oranının yüzde 64-65 civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
       
EUROBOND İHRACINA REKOR TALEP
       20 yıllık Eurobond ihracına 35 ülkeden gelen 13 milyar dolarlık talebin Türkiye için rekor olduğunu belirten Babacan, 2 milyar dolarlık satış gerçekleştirildiğini kaydetti. Finansman konusunda böylece yatırımcıların ilgisinin arttığına değinen Bakan, bu yılki 5.5 milyar dolarlık borçlanma hedefinin de üçte birinin sağlandığını ifade etti.
       2005 yılı finansman programındaki hedefler şöyle:
* 176.5 milyar YTL’si iç, 23.5 milyar YTL’si dış olmak üzere toplam 200 milyar YTL borç servisi yapılacak
* Faiz dışı fazlanın 25.5 milyar YTL olması öngörülüyor.
* Özelleştirme uygulamalarından 1.5 milyar YTL gelir sağlanması hedefleniyor.
* 18.2 milyar YTL’si dış, 154.4 milyar YTL’si iç olmak üzere toplam 172.6 milyar YTL dış borçlanma öngörülüyor.
* Tahvil ihracı yoluyla 5.5 milyar YTl borçlanma bekleniyor.
* IMF’den 4.2 milyar dolar, Dünya Bankası’ndan 900 milyon dolarla, toplam 5.1 milyar dolar kaynak sağlanacak.
* İç borç çevirme oranının yüzde 87.5’e gerilemesi hedefleniyor.
       
‘STAND BY İÇİN ÜÇ ADIM VAR’
       Devlet Bakanı Ali Babacan, stand by kapsamında yapısal reformlarla ilgili, üç adım gerektiğini hatırlatarak, “Bu üç adım ne zaman tamamlanırsa IMF İcra DirektörleriKurulu o zaman toplanır” dedi.
       Bunları, vergi idaresinin yeniden yapılandırılması ile ilgili yasanın Meclis’ten geçirilmesi ile sosyal güvenlik ve bankacılık tasarılarının da Meclis’e sunulması olarak sıraladı.
       Babacan, bu üç adım ne zaman tamamlanırsa, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun o zaman toplanacağını, herhangi bir tarih veya herhangi birgün vermeyi şu an için sakıncalı gördüğünü kaydetti.
       CHP’nin, Meclis’te çalışmaları yavaşlattığını ve kurultay nedeni ile de Ocak ayının son haftasında, Meclis’in toplanmaması talebi olduğunu kaydeden Babacan, “Meclis’in bu süreçlerini hep beraber bekleyeceğiz” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları