Home page
Haber Menüsü


Moskova’ya dev alışveriş merkezi
Başbakan Erdoğan Moskova’da açılan Arkadya Türk Ticaret Merkezi’nin karşılığı olarak Türkiye’de de bir Rus Ticaret Merkezi açılması için çağrıda bulundu. TOBB-TİM ortaklaşa yapımı olan ticaret merkezi 60 milyon dolarlık yatırımla yapıldı.
Moskova
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
12 Ocak 2005— Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından Moskova’da yaptırılan Arkadya Türk Ticaret Merkezi’nin açılışını gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rus işadamlarına Türkiye’de ticaret merkezi açma çağrısında bulundu. Erdoğan, Moskova’da bir değil birkaç tane Türk Ticaret Merkezi olabileceğini belirtirken, Rus halkını da merkezden alışveriş yapmaya çağırdı.

   
 
       
   
MSNBC News Rusya ile enerji köprüsü
MSNBC News 'KKTC için Annan'la görüşeceğim'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in ortaklaşa yapımını tamamladığı TOBB TİM Arkadya Türk Ticaret Merkezi’nin açılışı dün yapıldı. 60 milyon dolarlık bir yatırımla tamamlanan Merkez’in açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, “Aralık ayı başında Sayın Putin’in Türkiye ziyareti ve 1 ay sonra da bizim 600 kişiyle yaptığımız bu ziyaret iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin nereden nereye geldiğinin net ispatıdır” dedi.
       Erdoğan, Türk Ticaret Merkezi’nin iki ülke arasındaki ilişkilerin içli dışlı bir hale gelmesine katkı sağlayacağını söyledi ve “Rus işadamları da Türkiye’de böyle bir Rus ticaret merkezini kuracaklardır. Buna inanıyorum. Bunları karşılıklı geliştirmeye başladığımızda daha da yakınlaşacağız” diye konuştu.
       İki ülkenin ticaret adamları, sanayicileri, müteahhit firmalarının birlikte yatırımlara gireceklerini kaydeden Erdoğan, “Hele hele Irak’ın imarı konusunda atılacak adımlarda Türkiye ile Rusya’nın müşterek olarak yapacakları çok iş var, buna inanıyorum. Bu konuda siyasi irade mevcut” diye konuştu.
       
BOŞ DÜKKAN YOK
       Ticaret Merkezi’nde boş dükkanın bulunmadığına dikkati çeken Erdoğan, bu merkezin, Rus halkının emrine amade ve cazibe merkezi olacağını ifade etti. Erdoğan, merkezde satılan mallarda, hem kalite hem de fiyat açısından uygunluk olacağını kaydederek, burada dünyaca ünlü markaların yer alamayacağını, ancak kalite açısından bu markaların üzerine çıkılacağını söyledi.
       
İŞ MERKEZİ FIRSAT YARATACAK
       TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Arkadya Türk Ticaret Merkezi’nin Türkiye ve Rusya arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde yeni fırsatlar sağlayacak bir iş merkezi olduğunu vurguladı. Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 1 milyar dolardan 10 milyar dolara çıktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
       “TOBB olarak Rusya ile olan ilişkilerimizin gelişmesine özel önem ve öncelik veriyoruz. Moskova’nın prestijini yansıtacak şekilde inşa edilen Türk Ticaret Merkezi’nin inşaatını bu nedenle üstlendik ve çok doğru bir karar vermişiz. Bu proje ile Rusya ile kalıcı ticaret bağları istediğimizi de somutlaştırmış olduk. Ülkelerimiz arasındaki ticari entegrasyona yeni bir ivme kazandıracak bir adım attık.”
       TİM Başkanı Oğuz Satıcı da “Burası bir sembol. Şimdiye kadar yapılmış Türk Ticaret Merkezi olarak yurt dışında ilk oldu. Moskova’da olması da tesadüf değil. Rusya ile ilişkilerimiz tarihinin en üst noktasında. İlk yıllarda bavul ticaretiyle giren firmalarımız atık mağazalarıyla ofisleriyle burada” diye konuştu.
       
ÜÇ YIL ÖNCE PROJELENDİRİLDİ
       38 bin 600 metrekare alan üzerine kurulan alışveriş merkezi 60 milyon dolara mal oldu. 11 katlı akıllı binanın 4 katı alışveriş merkezi, 4 katı ofis, 1 katı da teknik büro olarak kullanılacak.
       Ticaret merkezinde 85 ofis, 39 mağaza, bin 600 metrekare alan üzerine kurulu süpermarket, 6 sinema salonu, 5 fast food ve 2 restoran bulunuyor. Merkezden yılda 10 milyon dolar kira geliri elde edilecek. Arkadia’da, Ramsey, BGN, Hatemoğlu, Collin’s, Stork’s, Goldaş, Euromoda, Lady Collection, Secret Garden, Deniz Örme, Paşabahçe, Süed Mod, Pharmed, Kanz, Famosa, Niko, Entire Traver mağazaları bulunuyor.
       
Boyner mağaza açtı
       Bu arada, Boyner Grubu, yurtdışındaki ilk mağazısını Rusya’nın başkenti Moskova’da açtı. Başbakan Erdoğan’ın da katılımıyla yapılan açılış töreninde konuşan Boyner Holding Başkanı Cem Boyner, 100 eczanelik bir zincirin yanısıra inşaat alanında yatırm hedeflediklerini söyledi.
       Oluşturdukları konsorsiyumun Rusya çapında 100 eczanelik bir zincirin yanısıra, inşaat alanında yatırım yapmayı planladığını belirten Boyner, şunları kaydetti:
       “Bildiğimiz her alanda iş yapacağız. Evinde huzurlu olmayanın dışarıda iş yapması kolay değil. 2 yıl önce bugün olduğumuz yeri hayal dahi edemezdik. Böyle devam ederse belki 2 yıl sonra olacağımız yeri bugün bile hayal edemeyeceğiz. Bize Türkiye’de işler bu kadar yolunda niye Türkiye dışına çıkıyorsunuz diye soruyorlar. Buna çıkabildiğimiz için çıkıyoruz cevabını vereceğim. Kamu ve özel kuruluşlar ilk defa bu kadar çok aynı dili konuşuyor.”
       Başbakan Rusya’da 36. mağazasını açan Colin’s’in açılış törenine de katıldı. Firma sahipleri tarafından Colin’s’in Rusya, Türkiye ve diğer ülkelerde yapılan yatırımları konusunda Erdoğan’a kısa bir bilgi verildi. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “İşsiz insanlara iş sahası açılıyorsa bu beni çok heyecanlandırıyor” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları