|
|
25 Aralık 2004 Çocukluğumuzun en tatlı hatıralarında hep meyveler yok mudur? Kiraz küpeler taktik, kiraz küpeli kızlara âşık olduk, erik hırsızlığına çıktık, midemizi bozup annemizin şefkatli ellerine teslim olduk diyen Tijen İnaltong Şimdi büyüdük, artık mutfaklar bizim oldu. Kirazdan küpelerin yanında tüm o güzel meyvelerden yemekler de yapalım diyor. |
Tijen İnaltongun kaleme aldığı Meyve Ağacından Hikayeler adlı kitap, İletişim Yayınlarından piyasaya çıktı. Türkiyede yetişen (aşılı, yabani) 65 meyveye ilave olarak son dönemlerde çarşıda, pazarda görmeye alıştığımız dört tropik meyveye dair anılar, meyvelerin anavatanları, dünyaya nasıl yayıldıkları, adlarının etimolojisi, Latince ve yerel adları, nerelerde ve nasıl kullanıldıkları, mevsimleri, içerdikleri vitamin ve mineral değerleri, sembolik anlamları ve daha pek çok bilgi var bu kitapta. Meyvelerin kullanıldığı çoğu yöresel, kimi yazarın mutfağında yaratılmış, kimi de farklı ülkelerden, topraklardan gelme 150nin üzerinde tarif yer alıyor kitapta. Tariflere baktıkça şaşıracaksınız; dolmalar mı istersiniz, sirkeler, şerbetler, dondurmalar mı? İnaltongun meyveleri ister salatalarda, ister tatlılarda, ister çorbalarda kullanın diyor. Kitapta her meyve için verilen tariflerin dışında hangi ülke ve yörelerde onunla neler yapıldığı da veriliyor. MEYVELERLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Kitabın başında yer alan Meyvelerle ilgili genel bilgiler bölümünde meyve alınırken dikkat edilmesi gerekenler, meyveleri nasıl kullanalım ve meyveleri hazırlama şekillerine dair bilgiler var. Turşu, sirke, pekmez, kurutma, fırında pişirme, kavurma, şekerleme hazırlama, karamelize etme, reçel/marmelat yapımı, konserve yapımı gibi bilgiler edinecek, onları süslemelerde nasıl kullanacağınızı, nasıl pratik tatlılar hazırlayacağınızı göreceksiniz. YARIM ELMA GÖNÜL ALMA Meyve Ağacından Hikayeler adlı kitabı meyvelerle olan vazgeçilmez ilişkimizi kutlamak için yazdığını belirten İnaltong, Onlar o kadar hayatımızın içinde, anılarımızın ortasında ki, onlarsız bir günü hayal dahi edemiyoruz. Peki ya dalından kopardığımız meyvelere dair anılarımız? Çocukluğumuzda ağaç tepelerinde geçen günler? Reçel kaynatan annemize yardım edişimiz? Bunlar dün yaşanmış gibi canlı değil mi zihninizde? Onlar hem şifa, hem ilham, hem de sevgi kaynağı. Yarım elmayla gönül alıyor, yeni yıla girerken bereket için nar parçalıyor, hastaya meyve götürüyor, sevdiklerimizi reçellerle, likörlerle sevindiriyoruz. Ninemizin köyden gönderdiği paketten kendi elleriyle kuruttuğu meyveler, komşularıyla birlikte kaynattığı pekmezler, en sevdiğiniz cevizli sucuk çıkmıyor mu? diyor. NEYİ SEMBOLİZE EDİYORLAR? Peki ya meyvelerin hangi kültürde neyi sembolize ettiğini biliyor musunuz? Ayva, aşk ve doğurganlık simgesi. Mitoloji kitaplarına göre Kıbrısta narı ilk yetiştiren Afrodittir. Gaeanın Tanrıça Hera ile Zeusa evlilik hediyesi bir nar. Şeftali, Çinde uzun yaşam ve ölümün simgesi. Ceviz, eski Yunanda Tanrıların Tanrısı Jüpitere adanmış. Kamkat reçeli Noel hediyelerinden biri. Avrupalı ilk seralarını portakal ağaçlarının o iklime dayanabilmesi için kurmuş. Akdiken, umudun sembolü ve kötü ruhları kaçıran bitki. Hurmaya eskiden hayat ağacı, kestaneye de ekmek ağacı denirmiş. İşte bu ve bunun gibi pek çok bilgi var Meyve Ağacından Hikayelerde. Renkli meyve resimleri, maniler, şiirlerle zenginleşmiş kitap size sadece yeni bilgiler vermekle kalmayacak, geçmişin kapılarını da açacak... | ||||
Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||