Home page
Haber Menüsü


Jeri Ellsworth.
Commodore 64, geri döndü
1980’lerin efsanevi bilgisayarı Commodore 64’ün yeni kuşağı C64, ABD’de 30 dolardan satışa çıktı. C64 sadece bir joystick’ten oluşuyor. C64’ün tasarımcısı ortaokul mezunu genç bir kadın.
New York Times
NTV-MSNBC
    21 Aralık 2004 —  Bilgisayar meraklısı Jeri Ellsworth, 1980’li yılların efsanevi bilgisayarı Commodore 64’ün tüm devrelerini bir çipe sıkıştırdı ve bu çipi de Commodore 64 joystick’inin içine yerleştirdi. Joystick televizyona bağlanıyor ve tüm bilgisayarı kontrol edebiliyor. Çip, 30 oyunu destekliyor, kullanıcı oyundan oyuna geçerken kaset değiştirmiyor. Yeni Commodore 64 bir joystick’ten ibaret.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YENİ KUŞAK C64, 30 DOLAR
       Ellsworth C64 çipini gelecekte klavye ve disk sürücünün entegre edilmesine olanak verecek şekilde tasarladı. Ellsworth’ün tasarımı C64 joystick New York’un ünlü mağazalarından Mammoth Toys’da 30 dolardan satılıyor. ABD’nin en büyük perakende satış kanalı QVC, joystick’i satışa çıkardığı ilk gün 70 bin sipariş aldı. Joystick’in gelecek yıl ABD’nin dev perakende zincirleri Radio Shack, Best Buy, Sears ve Toys “R” Us zincirlerinde satışa çıkması bekleniyor.
Tümü bir joystick'te birleşti.

       
       
HÂLÂ ‘GARAJDA’ ÇALIŞIYOR
       Ellsworth’ün tasarladığı eski bilgisayarlara hayat veren mekanizmalar, ona şimdiden ‘retro’-meraklıları arasında güçlü bir hayran kitlesi kazandırmış durumda. Ellsworth, bilgisayar tasarımcıları arasında da ciddi bir prestij sahibi. Dev plazalar ve borsaya açılmalarla özdeşleşen teknoloji şirketlerinin aksine Ellsworth, Silikon Vadisi’nin ruhuna uygun olarak tüm tasarımlarını garajında yapıyor. Ellsworth, meslek olarak bilgisayar firmalarına çip tasarımı konusunda dışarıdan danışmanlık yapıyor.


       
       
‘İŞİN TEMELİ BASİT DEVRELER’
       Ellsworth’ü bilgisayar dünyasında üne kavuşturan ise, onun karmaşık bilgisayar devrelerini fiyat ve ebat olarak küçültebilme yeteneği. Kısmen el yordamı, kısmen de hayalgücü gerektiren bu süreci Ellsworth, “el işi” olarak niteliyor. Ellsworth’ün başvuru kitabı 1970 yılında yayımlanan bir çip tasarım kitabı olan ‘MOS Integrated Circuits’. Ellsworth, eski çiplerin bugünkülere göre çok daha basit olduğunu ve çok daha az transistör barındırdığını, bu nedenle de temel için iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyor.
Atari efsanesi geri dönüyor

       
İLK DEVRESİNİ 7 YAŞINDA YAPTI
       Ellsworth’ün bilgisayarla tanışması 7 yaşında ağabeyinin Commodore 64’üyle olmuş. Ellsworth bir yandan oyunları oynarken, bir yandan da makinenin kutusundan çıkan kullanma kılavuzunu okuyarak kendi kendine bilgisayarı programlamayı öğrenmiş. “Eldekini kullanarak basit komponentlere döndüm” diyor Ellsworth, kırsal bölgede elektronik mağazası olmadığı için, devreleri radyo parçalarından yaptığını dile getiriyor.


       
       
ELEKTRONİK TUTKUSUYLA LİSEDEN AYRILDI
       Ellsworth, lisedeyken yaptığı tamirat işleri ile para kazanınca liseden mezun olamadan ayrıldığını söylüyor. Bu esnada Intel 486-tabanlı bir PC monte ederek toplama bilgisayar üretip satmaya başlıyor Ellsworth ve bu işten yüklü miktarlarda para kazandığını belirtiyor. Toplama bilgisayar işini genişleterek bir elektronik tamir dükkanına dönüştüren Ellsworth, yaşadığı kentin çevresinde beş ‘Computers Made Easy’ şubesi açıyor.
       Bilişim dünyasının devlerini vuran 2000 yılındaki kriz, Ellsworth’ü de dükkanını satmaya zorluyor.
       
DİPLOMASIZ BİR BİLGİSAYAR DAHİSİ
       İşyerini kapatan Ellsworth, elektronik devre tasarımına geri dönüyor. Elde kalan devrelerden C-1 adını verdiği bir ‘bukalemun’ bilgisayar üretiyor. C-1’in özelliği Commodore 64 başta olmak üzere, 1980’lere ait 9 ayrı bilgisayarın işlevlerini görebilmesi. Bunlar arasında Atari, TI, Vic ve Sinclair de var.
       Dünyanın en büyük bilgisayar tasarımcıları buluşması olan ‘Hackers Conference’te kendi tasarımı C-1’i tanıttığında Ellsworth, birden bire bilgisayar dünyasının yıldızı oluyor. Kimileri onun doktoralı uzmanlarda dahi olmayan mekanik yeteneklere sahip olduğunu düşünüyor; kimileri de onu Macintosh’un tasarımcıları Stephen Wozniak ve Burrell Smith’e benzetiyor. (Bu iki tasarımcının da bilgisayar mühendisliği dereceleri yoktu)
Yeni kuşak Commodore 64 joystick'leri.

       
       
ATARİ VE COMMODORE 64 YENİDEN
       Atari, Kasım ayında yeni bir konsolü piyasaya çıkardı. Şirket gelecek yıl Atari’yi yeniden oyun dünyasının demirbaşlarını arasına sokmak hedefinde. Ellsworth de Commodore 64’ü bir joystick içine sıkıştırarak tasarladığı yeni kuşak C64 ile kendi piyasasında iddialı.
       Yeni kuşakların Atari ve Commodore’a göre çok daha karmaşık, gerçekçi ve teknik açıdan gelişmiş oyunları tercih etmeleri, belki de bir zamanların efsaneleri Atari ve Commodore 64’ün potansiyel pazarını daralttı. Ancak, hem gençliğini 1980’lerde yaşayan bugünün yetişkinleri, hem de retro modası bu iki efsanevi ürüne yeniden satış patlaması yaptırabilir.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları