Home page
Haber Menüsü


 
Azerbaycan’da ‘Mein Kampf’ skandalı
 
Adolf Hitler’in “Mein Kampf”(Kavgam) kitabının Azeri Türkçesine çevrilerek yayınlanması ve Azerbaycan’daki Yahudi topluluğunun buna tepki göstermesi üzerine ülkenin güvenlik ve yargı kuruluşları harekete geçti.
 
NTV-MSNBC
 
19 Aralık 2004—  “Mein Kampf” satıştan kaldırılsa da, kitapla ilgili gelişmeler kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Azerbaycan Başsavcılığı “Mein Kampf” kitabının ülkede yayınlanması ile ilgili soruşturma başlattı. Kitabı yayınlatan “Hural” gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Avez Zeynallı sanık sıfatıyla soruşturmayı sürdüren Milli Güvenlik Bakanlığı’na davet edildi.
       Azerbaycan’da iktidar kanadından bu konuda şimdilik hiçbir açıklama yapılmasa da, kitabın satıştan kaldırılması ve soruşturmanın başlatılması bir anlamda ülkenin resmi çevrelerinin konuyla ilgili tutumu olarak algılanabilir.
       Avez Zeynallı’nın ise, soruşturma kapsamında sanık sıfatıyla davet edilmesine tepkisi ilginçti: “Ben Hitler’in “Mein Kampf” kitabını yazmasına sanık olmadım ki.” Zeynallı, soruşturmanın hangi suç duyurusu üzerine açıldığı, zanlının kim olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmediğini söyleyerek, yalnızca, soruşturmanın “devlet yönetimi aleyhine suç işlenmesini” öngören madde ile açılmasını şaşırtıcı bulduğunu kaydetti.
       İnternet aracılığı ile kolayca elde edilebilen bir kitabın çevrilmesinin devlet aleyhine suç olarak yorumlanmasını absürt bulan Zeynallı: “Eğer Zanlı Hitlerse, ben kendisinin 1924’de yazdığı kitaba sanıklık etmedim ve bunun için sorumluluk taşıyamam” şeklinde konuştu.
       Avez Zeynallı, açıklamalarının daha ciddi bölümünde ise, kitabı yayınlamakla hiçbir suç işlemediğini savunuyor. Zeynallı, amacının Hitler’in görüşlerinin propogandası değil, Türkiye, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerde yayınlanan “Mein Kampf’ın” Azeri okurlara da sunulması olduğunu söyledi.
       Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin önemli bölümünde kitabın satışının serbest olduğunu söyleyen Zeynallı, “Mein Kampf’ın” Azerbaycan’da yasaklanmasının ciddi skandal olacağını ve buna ihtimal vermediğini kaydetti.
       
YAHUDİ TOPLULUĞU HAREKETE GEÇTİ
       Kitabın yayınlanması Azerbaycan’daki Yahudi topluluğu temsilcilerinin sert tepkisine neden oldu. Dağ Yahudileri Topluluğu’nun lideri Semyon İhiilov konuyla ilgili Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Parlamento, Kafkasya Müslümanlar Kurumu ve güvenlik kuruluşlarına birer mektup gönderdi.
       İhiilov, Azerbaycan’daki Yahudilerin kitabın yayınlanmasından son derece rahatsız olduklarını, bazı İslami grupların bundan yararlanabileceğinden endişe duyduklarını ifade etti.
       Avez Zeynallı da, kitabın satıştan kaldırılması ve soruşturma kararının İsrail ve Azerbaycan’daki Yahudi topluluğunun girişimleri üzerine verildiğini öne sürerek, bunun kabuledilmez olduğunu kaydetti.
       
TÜM TEPKİLER OLUMSUZ
       Azerbaycan toplumunda geniş yankı bulan “Mein Kampf” ile ilgili çeşitli çevrelerden değişik yorumlar yapılıyor. Kafkasya Müslümanlar Kurumu Başkanı Allahşükür Paşazade, kitabın Azerbaycan’da yayınlanmasına karşı olduğunu söyledi.
       Bunu Nazi ideolojisinin propogandası olarak nitelendiren Paşazade, bu ideolojinin Yahudilerin yanısıra, Azeriler de dahil çok sayıda Müslümanın hayatını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı ile sonuçlandığını vurguladı.
       Muhalefetteki Halk Cephesi Partisi lideri Ali Kerimli ise, olaya iki yönden, Azerbaycan’da Yahudilere yaklaşım ve yasama sorunu açısından bakılması gerektiğini söyledi. Azerbaycan’da Yahudi meselesi diye bir olayın olmadığını kaydeden Kerimli, kitabın yayınlanmasının bile bu topluluğa yaklaşımı etkilemeyeceğini ifade etti.
       Yasama sorununa gelince, Ali Kerimli’ye göre, Azerbaycan’da hangi kitapların yayınlanmasının yasaklandığı kanunla net bir biçimde belirlenmediği için kimse “Mein Kampf” ile ilgili yargılanamaz.
       Musavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber de, “Mein Kampf”ın Azerbaycan’da yayınlanmasına karşı çıktığını, ancak bunu yayınlayanların yargılanmasına gerek olmadığını söyledi. Kamber, “Bundansa Mehmet Emin Resulzade’nin kitaplarını yayınsalar daha iyi olurdu” diye konuştu.
       Kitabın yayınlanması ile ilgili çeşitli çevreler tarafından yapılan yorumlarda önemli ölçüde haklılık payı olan farklı yaklaşımlar olsa da, tüm bu görüşlerin ortak özelliği “Mein Kampf”ın Azerbaycan’da kabul edilmemesi.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları