| | | Devlet Bakanı Babacan, cari açığın sistematik bir risk yaratmadığını kaydederken, bunun özel sektör tarafından finanse edilebilir düzeyde olduğuna işaret etti. Özel tüketim harcamalarının ekonomide aşırı ısınmaya neden olmayacağını vurgulayan Babacan, 2004 yılında fondan toplam 1.1 milyar dolar kaynak temin edilirken, geri ödeme tutarının 4.3 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Dünya Bankası ile ilişkilerin ülke destek stratejisi kapsamında sürdürüldüğüne işaret eden Devlet Bakanı, bu kuruluştan yapısal reformların desteklenmesi için alınan uyum kredisinin kalan 500 milyon dolarlık bölümün 2005 yılı başlarında kullanılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Dünya Bankası ile 2005 ve 2006da kullanılması planlanan 1.2 milyar dolar tutarında 3 adet program amaçlı krediye ilişkin görüşmelerin de sürdürüldüğünü belirten Babacan, bu yıl Dünya Bankası ile çeşitli sektörlerde 591 milyon dolar yatırım proje kredisinin de taahhüde bağlandığını hatırlattı.
Babacan, Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu ile 36 ilde uygulamaya konulan teşviklere de işaret ederek, kanun ile getirilen enerji desteği için 10 Kasım itibarıyle 36 ilde valiliklere başvuran 101 firmanın, 9.5 trilyon lira tutarında aktarım talebinde bulunduğunu belirtti.
17 ARALIK ÖNCESİ SONUÇLANABİLİR
Öte yandan yabancı analistlere göre, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler 17 Aralık öncesinde sonuçlandırılabilir. Edinilen bilgiye göre, Fitch, Moodys ve Standard and Poors ile Deutsche Bank gibi kuruluşlarının küresel piyasalar analistleri, yeni stand-by çerçevesinde sürdürülen görüşmeleri, 17 Aralıkta az da olsa çıkabilecek beklenti dışı bazı gelişme ihtimallerini önlemek amacıyla Avrupa Birliği ile müzakere tarihinin alınmasından önce sonuçlandırılabileceği görüşünde bulunuyorlar.
Bu nedenle, detayların daha önceki görüşmelerde tamamlandığı ve sadece yapısal reformların kaldığı IMF ile yapılan çalışmalar, 17 Aralık öncesinde tamamlanmak üzere hızlandırılabilecek.
TÜSİAD: YAPISAL REFORMLAR HIZLANMALI
|
|
|
| |
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, Bankalar Birliği ile yaptığı görüşmenin ardından YASED üyeleriyle bir araya geldi.
YASED heyeti adına açıklama yapan YASED Başkan Vekili Haluk Can Özel, yatırımcı konseyi toplantısında alınan kararların uygulamasıyla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Özelleştirme konusunun önemli bir başlık olarak ele alındığını vurgulayan Özel, bu konuda özellikle anayasal çerçevenin iyi çizilmesi gerektiğini söylediklerini aktardı.
Heyet daha sonra TÜSİAD ile bir görüşme gerçekleştirdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, heyetle görüşme sonrası yaptığı açıklamada, yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğini söyledi. Sabancı, özellikle sosyal güvenlik ve kayıt dışı ekonomi konusundaki reformlara değinirken, stand-bya ilişkin anlaşmanın da bir an önce sağlanmasını istediklerini belirtti.
Türkiyenin IMF ile yürüttüğü 19 milyar dolar destekli üç yıllık stand-by programı, Şubat 2005te sona eriyor. | |