Home page
Haber Menüsü



 
 
Ressam Yücel Dönmez’in dönüşü  
Sanat çalışmalarını 1980 yılından bu yana Chicago’da sürdürmekte olan Yücel Dönmez Türkiye’ye döndü. ABD’de büyük beğeni toplayan çağdaş Türk ressamı Dönmez’in eserleri önemli koleksiyonlarda yer alıyor.  
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    3 Aralık 2004 —  Ressam Dönmez, bundan böyle çalışmalarına, İstanbul’da açtığı atölyesinde devam edecek. Şimdiye kadar Amerika’da pek çok sergi açmış olan sanatçı, 2000 yılında Amerikan sanat tarihini yapılandıran ansiklopedilerden biri olan ‘Who is who in American Art’a kabul edildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Dönmez, 2002 yılında ‘Biographical Encyclopedia of American Painters, Sculptors and Engravers of the U.S’ adlı ansiklopediye girdi.’Devonport’s Art Referance’ adlı ansiklopedisinde de yer alarak, Amerikan sanat tarihinde kalıcı bir yer edinmiş oldu. Dönmez aynı zamanda İtalya’da ünlü ‘FlashArt’ sanat dergisi tarafından her yıl yayınlanmakta olan, ‘Art Diary International’ adlı sanat referans kitabında da, Chicago’dan yer verilen 63 sanatçı arasında gösteriliyor.


        Geleneksel Türk sanatları olan ebru, hat, kaligrafi ve süsleme sanatından yola çıkarak kendi geliştirdiği tekniği ile resim yapan Dönmez için, Amerikalı eleştirmenler, ‘Kendi öz kültüründen yola çıkarak Türk resmini çağdaş resim dünyasına kabul ettirdi’ diye bahsediyorlar.
       Yücel Dönmez sanatı ile Amerika’da Denver Post, Minnesota Pioner Press, Chicago Tribune, The News Sun, Chicago’s Monthly Consumer Bulletin, Times gibi gazetelerde yer aldı ve Dönmez’e çeşitli defalar, CNN, CBS,WGN, NBC, ABC gibi televizyonlar çeşitli sanat etkinlikleri ile ilgili olarak yer verdi.
       Dönmez’in Türkiye’deki sanat uzmanlarını da şaşırtan son çalışmaları ise Chicago Tribune sanat eleştirmeni Alan Artner tarafından şöyle değerlendiriliyor, “Nasıl ki Kandisky ve Klee’nin resimlerine baktığım zaman bir başka ustayı göremiyorsam, Dönmez’in yeni resimlerine baktığım zaman da herhangi bir ustayı veya Batı’dan esintiyi göremiyorum. Dönmez, kendi kültürü ile Batı’nın çağdaş sentezini ustaca yoğurarak, çağdaş bir Türk resmi örneğini ortaya koymuştur”.
       Yine Chicago Tribune’de yer alan Margaret Sheridan röpörtajında Dönmez’in tekniğinden ise, Resmin inanılmaz tekniği’ olarak bahsediliyor.


       
       Yücel Dönmez sanat çalışmalarını Chicago ve Türkiye’deki atölyelerinde sürdürmekte. Türkiye’de yılın en az 6 ayını geçirmeye karar veren Dönmez, çalışmaları ile Avrupa’daki projelerde de yer alacağını belirtiyor.
       
       Dönmez’in almış olduğu bazı ödüller:
* 2003 yılı ‘Who is Who American Art’ plaket ödülü. - [Resim sanatına kendi geliştirdiği tekniği ile yeni bir ses getirdiği, Amerikalı eleştirmenlerce (Alan Artner- Chicago Tribune Eylül 1989) belirtilen Dönmez, 11 yıl sanat eğitimi verdiği Urban Gateways adlı kuruluşla birlikte, 1995 yılında Amerika’nın en büyük sanat ödüllerinden biri olan, ’ The National medal of Art’s’ı aldı.]
* 1983- Urban Gateways resim ödülü
* 1993 yıl Ocak ayında Chicago’nun bugünkü Millenium Parkında gerçekleştirdiği ‘Kar resmi’ projesi Chicago’daki 5 ayrı kuruluş tarafından sponsor edilerek, sanatçıya ‘Outdoor Sanat Ödülü’ verildi.
* 1987 yılında Amerika’nın ulusal televizyon kanallarından WGN tarafından dört kez ana haberlerde Amerikaya tanıtılan (2 dakika 30 saniye) Dönmez’e, WGN televizyonunun geleneksel ödülü ‘Chicago’s Very Own’ ünvanı verildi. (Aynı ünvan, sonraki yollarda Michael Jordan’a da verildi)
* 1987 yılında, Sultan Süleyman sergisi sırasında, Amerika’nın üç büyük müzesinden biri olan, ‘The Art Instıtute of Chicago, Dönmez’in sponsoru oldu ve ‘Junior Museum’da Temmuz sergisini açtırdı. Dönmez bu sergisi için, müzenin değerlendirme komitesinden kabul görerek ödüllendirilmiş oldu.
* Illinois Eyaleti Ethnic Heritage Komisyonu tarafından, 1984 yılında Türk resminin temsilcisi olarak ödüllendirildi.
* Dönmez, merkezi Chicago’da bulunan Kuzey Amerika Türk Toplumu Ödül Komitesinin, 2004 yılı, ‘Türk Resmi Onur Ödülü’ için aday gösterildi. (Ödül ile ilgili sonuç 2005 başlarında açıklanacak.)
       
       Yücel Dönmez Atölyesi
       Caferağa Mahallesi
       Sarraf Ali Sokak 33/8
       Kadıköy/İSTANBUL
       E-mail : yuc111@aol.com

       
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları