Home page
Haber Menüsü


Veri iletim rekoru: 101 Gb/s
Bilim adamları Pittsburgh’da yapılan bir denemede, saniye 101 gigabit veriyi iki nokta arasında transfer ederek bu alanda bir rekor kırdılar. Teknoloji dünyadaki üniversiteler arasındaki bilgi paylaşımını hızlandıracak.
CNET.com
NTV-MSNBC
1 Aralık 2004 — Bilim adamları verileri bilgisayar şebekelerinden en hızlı şekilde geçirmenin yollarını araştırıyor. Pittsburgh ile Los Angeles arasında yapılan son denemede, bilim adamları saniyede 101 gigabit veriyi (3 DVD içeriğinden fazla) transfer etmeyi başardı. High Energy Physics projesi çerçevesinde gerçekleştirilen deneyde, şimdiye dek kaydedilen en yüksek veri iletim hızına ulaşılmış oldu. Çalışmanın yakın gelecekte bilim merkezleri arasındaki veri iletiminde, uzak vadede ise ticari olarak son kullanıcılara yaygınlaşması bekleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BİRKAÇ DAKİKA SÜRDÜ
       Bilim ekibi saniyede 101 gigabit hızı şimdilik ancak birkaç dakika boyunca sürdürebildi. Ekip başkanı California Institute of Technology fizik profesörü Harvey Newman, gelecek denemelerde 101 gigabit/s hızında daha uzun süreler dayanmayı hedefleyeceklerini ifade etti. Dr. Newman 130gb/s-140gb/s düzeyindeki hızların yakın gelecekte erişilebilir olacağını vurguladı. High Energy Physics ekibi Caltech, Fermilab, CERN, University of Manchester ve Kore ve Brezilya’dan çeşitli üniversitelerden gelen bilim adamlarından oluşuyor.
       
DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ BİRBİRİNE BAĞLANACAK
       Veri iletim deneyinde birçok teknoloji ve araç kullanılarak sinerji yaratıldı; 10 gigabit’lik linkler, National LambdaRail altyapısı, ABD’deki üniversiteleri birbirlerine bağlayan optik linkler, web yazılımları ve diğer birçok donanım biraraya geldi. Projenin ilk etapta amacı, dünya çapındaki binlerce üniversiteyi birbirine bağlayarak, veri-yoğun iletim gerçekleştirmek ve merkezlerarası bilgi alışverişini hızlandırmak. Şimdi günler süren bu veri paylaşımları, yeni teknoloji ile sadece saatler alacak.
       Veri iletim denemelerinin gelecek uygulamaları son kullanıcı için bugünkünden çok daha hızlı ses, görüntü ve bilgi transferi demek olacak. Sadece veri iletiminin hızı değil, aynı zamanda ulaşan bilginin kalitesini de göz önüne alınarak, veri kaybı veya bozulmasının önüne geçmenin yollarını aranıyor.
       
15 DAKİKADA, TÜM YAZILI TARİH
       Önceki veri iletim rekoru 23.2 gb/s ile yine High Energy Physics ekibine aitti. Bu hız şimdiki rekorun dörtte birinden az, bu gelişme veri iletim teknolojisinin kendini katlanarak geliştirdiğinin bir göstergesi olarak algılanabilir. Mevcut rekor, tarih boyunca yazılan tüm eserlerin birer kopyasının bulunduğu dünyanın en büyük kütüphanesi Washington’daki Library of Congress’in tüm içeriğinin 15 dakika içinde yüklenmesine olanak veriyor. Saniyede 101 gigabit’lik veri iletim rekorunu internette şebekeleri üzerinden kaydedilen iletimi rekorları ile karşılaştırmak gerekirse, mevcut internet altyapısından erişilen hız 4.23 gb/s, gelecek kuşak internet protokolü IPv6’te ise 6.63 gb/s.
       Veri iletim rekorunun geçen yıla oranla bu derece gelişmesinde Caltech’te geliştirilen, aşırı yüklenmelere dayanıklı Fast TCP protokollerinin payı büyük. Sistemi geliştiren Caltech öğretim üyesi Stephen Low, Fast TCP’nin veri packet’lerini daha verimli bir şekilde sıradan geçirdiğini, standart TCP’lere göre daha zor tıkandığını belirtti.
       
MARS’A İNTERNET HATTI
       İsviçre’de bulunan CERN 2007 yılından itibaren evrenin oluşumunda büyük önem taşıyan Higgs partikülleri üzerine uluslararası bir deney başlatıyor. Dünya çapında 160’tan fazla üniversiteden 2000’den fazla bilim adamını biraraya getirecek olan deneyde, terabyte büyüklüğünde veriler sürekli olarak el değiştirecek. Fizik biliminin yanı sıra, biyoteknoloji, astronomi, küresel iklim çalışmaları, jeodezi gibi bilimler de bu teknolojiden yararlanabilecek. Gelecekte Dünya ile Mars arasında bir internet hattının da kurulması mümkün olacak.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları