Home page
Haber Menüsü


Sanayici 2005’te müzakere bekliyor
Türkiye’deki yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 39’u AB ile tam üyelik görüşmelerinin 2005 yılının üçüncü çeyreğinde başlayacağını öngördü. YASED Başkanı Erdikler de, doğrudan yabancı yatırımın 4 milyar dolara çıkacabileceğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Kasım 2004— Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı sermayeli şirketlerin üye olduğu Yabancı Sermaye Derneği (YASED) üyelerinin yüzde 39’u, Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakerelerinin 2005 yılının üçüncü çeyreğinde başlamasını, üyelerin yüzde 46’sı tam üyelik müzakerelerinin 11-15 yıl sürmesini öngörüyor. YASED tarafından hazırlanan Kasım ayı Barometre araştırmasına göre, müzakerelerin 2005 yılında başlayacağı öngörüsünde bulunan işletmelerin oranı ise yüzde 95 oldu. YASED Başkanı Şaban Erdikler de, üyelik görüşmelerinin başlamasıyla doğrudan yabancı sermaye yatırımının 4 milyar doları bulabileceğini söyledi.

   
 
       
   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  YASED üyelerinin yüzde 87’si müzakerlerin 6 ile 15 yıl arasında süreceğini öngörürken, yine yüzde 87’si bu süreçte doğrudan yabancı yatırımların artacağı tahmininde bulundu.
       YASED üyelerinin 2005 büyüme beklentisi yüzde 5.7 olurken, enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 8.5, toptan eşya fiyatlarında ise yüzde 9.2 olacağı tahmin edildi. Ankette 2005 sonu dolar kurunu 1 milyon 663 bin, Euro kurunu ise 2 milyon 107 bin lira olarak öngördü. Finansal ortamın iyileşeceğine yönelik beklentinin zayıfladığı gözlenirken, bu oran yüzde 78’den 63’e geriledi.
       Müzakerelere başlanmasının doğrudan yabancı yatırımlar üzerindeki etkisinin ne yönde olmasının beklendiği sorusuna karşılık, yabancı yatırım miktarının azalacağı yönünde hiçbir görüş belirtilmezken, yabancı yatırım miktarının artacağına inananların oranı yüzde 87 ve yabancı yatırım miktarında değişiklik olmayacak diyenlerin oranı yüzde 13 olarak gerçekleşti.
       
4 MİLYAR DOLAR YATIRIM BEKLENİYOR
       YASED Başkanı Şaban Erdikler de, 2005 yılında Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlayacağı öngörüsüne bağlı olarak gelecek yıl 4 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi beklendiğini kaydetti.
       Toplantı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdikler, “Türkiye’nin AB’ye yeni üye olan 10 ülkenin performansını göstermesi durumunda, bu ülkelerin müzakere süreci sırasında çektiği ortalama 10 milyar dolarlık sermaye girişini almaması sürpriz olur” dedi ve şöyle devam etti:
       “Türkiye’nin koşullarının, üyeliği henüz gerçekleşen yeni AB üyelerine göre daha avantajlı olduğunu düşünmek gerçekçidir... Bu yılın ilk dokuz ayında 2.3 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi gördük. Gelecek yıl da özelleştirmeler hariç 4 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım bekliyoruz.” Özelleştirme portföyünde bulunan Tekel Sigara, Türk Telekom, Petkim ve Ereğli gibi şirketlerin satış süreci yabancı yatırımcılar tarafından da yakından takip ediliyor.
       Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin “ucu açık” yürütülebileceği ihtimalinin yabancı sermayeyi tedirgin edip etmediği konusundaki bir soruya karşılık Erdikler, “Yabancı sermaye ekonomik ve siyasi istikrara bakıyor. Yatırım yapılabilmesi için gereken koşulların sağlanmasını istiyor. AB ile müzakerelerin başlaması, Türkiye’ye bu yolda bir çerçeve sağlıyor, yabancı sermaye için önemli olan bu” yanıtını verdi.
       
BEKLENTİLER ÇOK OLUMLU
       Araştırmada, yabancı yatırımcının Türkiye’de yatırım ortamının iyileşmesi konusundaki beklentilerinin çok pozitif olduğu görülüyor. YASED üyelerinin yüzde 92’si doğrudan yabancı yatırımlar için ekonomik ortamın daha iyiye gideceğine ve yüzde 8’i değişmeyeceğine inanıyor. Üyelerin hiçbirisinin daha kötüye gideceğini beklemediği dikkat çekiyor.
        YASED üyelerinin yüzde 80’i, Kasım’dan önceki 6 ayda ekonomik istikrarın daha iyi olduğu yönünde görüş belirtirken, gelecek 6 ayda yüzde 60’ı ekonomik istikrarın daha iyi olacağını düşünüyorlar.
        Yasal çerçeve, fikri mülkiyet hakları, imtiyaz, uluslararası tahkim ve rekabetin korunması konularında gelecek 6 ayda beklentilerin daha da iyileştiği görülüyor. Önceki 6 ay ile gelecek 6 ay kıyaslandığında, yasal çerçevenin daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 38’den yüzde 50’ye, fikri mülkiyet haklarının daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 23’ten yüzde 47’ye, imtiyaz ve uluslararası tahkimin daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21’den yüzde yüzde 33’e, rekabetin korunmasının daha iyiye gideceğini düşünenlerin oranı da yüzde 12’den yüzde 34’e çıktı. Finansal ortamın daha iyiye gideceğine inananların oranı ise yüzde 78’den yüzde 63’e düştü.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları