Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
 
Niyet Mektubu Aralık’tan sonra
 
Devlet Bakanı Babacan, IMF ile Niyet Mektubu’nu 1 Aralık’tan sonra imzalayacaklarını, zaman baskısı olmadığını söyledi.
 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
11 Aralık 2004—  Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Niyet Mektubunu 1 Aralık’tan sonra imzalayacaklarını, dolayısıyla zaman baskısı olmadığını söyledi. Ekonomi muhabirlerine verdiği iftar yemeğinde soruları yanıtlayan Babacan, vergi idaresi ile ilgili siyasi kararların çoğunun verildiğini belirterek; “1-2 teknik konuda önümüzdeki günlerde çalışılacak” dedi. Büyüme hedefini 2006 ve 2007 için yüzde 5 oranında hedeflediklerini belirten babacan; 2007 sonunda net borç stokunun GSMH’ye oranın yüzde 60’ın oldukça altına ineceğini savundu.

   
 
       
   
MSNBC News IMF yasaların çıkmasını bekliyor
MSNBC News BDDK ile IMF taslak çekişmesinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Babacan, 2007’de bütçe açığının GSMH’ye oranının ise yüzde 3’e düşeceğini öngördü. 2005 yılında cari denge için bir numaralı tedbirin, yüzde 6.5 faiz dışı fazla olduğunu söyleyen Ali Babacan; “Gelecek yıl reel faizleri tek haneli görmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.
       Vergi idaresi, sosyal güvenlik, bankacılık reformları konusunda önemli olanın siyasi irade ortaya koymak olduğunu söyleyen Babacan, şöyle konuştu:
       “Önemli olan içerikleri örneğin, vergi idaresi ile ilgili olarak vergi politikaları nerede olacak. Hala bakanlık içinde mi kalacak yoksa vergi idaresi aynı zamanda vergi politikalarını da oluşturan bir kurum mu olacak? Denetim yapısı nasıl olacak, hangi kurullar nasıl çalışacak? Şu anda vergi kategorisi açısından bir yapılanma var. Biz bunu yanlış görüyoruz, fonksiyon katlarında bir yapı öngörüyoruz. İşte bu konularda kendi siyasi kararımızı verdikten sonra önümüze alacağız takvimi, bunun yasalaşma süreci gerçekçi olarak nedir, ne kadar zaman gereklidir? Bu takvimi gerçekçi olarak ortaya koyduktan sonra IMF heyetini çağıracağız.”
       Babacan, vergi idaresi ile ilgili siyasi kararların çoğunun verilmiş durumda olduğunu, bir iki teknik konu üzerinde önümüzdeki günlerde çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
       
YAPISAL DÜZENLEME HERKESİ İLGİLENDİRİYOR
       Yapısal düzenlemelerin hem IMF hem Dünya Bankası hem de Avrupa Birliği’ni ilgilendirdiğini, AB’ye katılım öncesi ekonomik programı için 1 Aralık’ın son gün olduğunu anımsatan Babacan, AB’ye sunulacak katılım öncesi ekonomik programın baz program olduğunu, IMF ile stand-by düzenlemesinin bu baz üzerinde yapıldığını söyledi.
       Katılım öncesi ekonomik programın daha geniş bir çerçeve çizdiğini, 2005-2007 dönemini kapsayacak IMF ile stand-by düzenlemesinin daha sınırlı olduğunu vurgulayan Babacan, üç yasal düzenlemenin tamamlanmasıyla neyin kastedildiğini IMF ile henüz konuşmadıklarını söyledi.
       
BANKACILIKTA TASLAK ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
       Babacan, Bankalar Yasası’nda değişiklik öngören taslak üzerinde de IMF, Hazine, Dünya Bankası ve BDDK’nın çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
       BDDK ile IMF arasında tartışma konusu olan Yeminli Murakıplar Kurulu’nun kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine de Babacan, yeminli murakıplarla çalışmaya devam edeceklerini ve murakıpların denetim mekanizmasının vazgeçilmez bir unsuru olacağını belirterek, “Üzerinde çok tartışılan ve neticelenmeyen konu BDDK’nın organizasyonel yapısını ve işleyişinde neler yapılmalı, daha iyiye nasıl götürebiliriz. Daha çok bu konuyu konuşuyoruz” dedi.
       
BÜYÜMEDE HEDEF YÜZDE 5
       Babacan, 2005 yılı için enflasyonda yüzde 8, 2006 için yüzde 5 ve 2007 için ise yüzde 4 öngördüklerini belirtirken, “Yüzde 8 resmi rakam, yüzde 5 ve 4 varsayımdır” dedi. 2007 sonunda net borç stokunun GSMH oranı yüzde 60’ın oldukça altına ineceğini kaydeden Babacan, bütçe açığının GSMH’ye oranının da yüzde 3’e düşürüleceğini ifade etti.
       Babacan, cari işlemler dengesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede de, “2005 yılında cari denge için bir numaralı tedbir, 6.5 faiz dışı fazladır. Cari açıkta 2004 yılı için hiç bir endişemiz yok” dedi. Babacan, gelecek yıl yüzde 10’un altında bir reel faiz görmeyi istediklerini hatırlatarak, “Üzülüyorum biraz, yani (hükümet akaryakıta zam yaptı) deniyor. Biz yapmıyoruz, fiyatları dünyada artıyor” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları