Home page
Haber Menüsü


2005’in ekonomik hedefleri
2005’de 12 aylık TÜFE artışı yüzde 8, ortalama TÜFE artışı ise yüzde 9.6 hedeflendi.
Ankara
AA
31 Ekim 2004 — Dış ticaret açığının, 2004 yılı sonu tahminlerine göre 1.8 milyar dolar gerileyerek 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kamu tüketiminin yüzde 1, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 17.6 oranında artması tahmin ediliyor. Konsolide bütçe faiz dışı fazlanın GSMH’ye oranının yüzde 5.7 olması hedefleniyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2005 Yılı Programına göre, 2005 yılında 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı yüzde 8, ortalama TÜFE artışı ise yüzde 9.6 olarak hedeflendi. Gayri Safi Milli Hasıla deflatörü artışı da yüzde 8 olarak öngörülüyor.
       2005 Yılı Programının Uygulanması, Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararı eki, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, GSMH’nin yüzde 5 oranında toplam yurt içi talebin ise yüzde 3 oranında artması hedefleniyor.
       Özel tüketim harcamalarının yüzde 2.5, özel kesim sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 8 oranında artmasının beklendiği programda, 2005 yılında kamu tüketiminin yüzde 1, kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 17.6 oranında artması tahmin ediliyor.
       Bu tahminler altında toplam tüketim artış hızının yüzde 2.3’e ulaşması, toplam sabit sermaye yatırımlarının ise yüzde 10.5 oranında artması bekleniyor. Programa göre 2005 yılında ihracat 71 milyar dolar, ithalat ise 104 milyar dolar olarak tahmin edilirken, Dış ticaret açığının ödemeler dengesinde yer aldığı şekliyle 2005 yılında, 2004 yılı sonu tahminlerine göre 1.8 milyar dolar gerileyerek 21.8 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
       
CARİ AÇIK 10.6 MİLYAR DOLAR
       Tüketim malı ithalatında öngörülen düşme eğilimi ve turizm gelirlerindeki artışın sonucunda cari açığın 2004 yılı sonu tahminine göre 3.8 milyar dolar tutarında iyileştirme göstererek 10.6 milyar dolar açık vereceği tahmin ediliyor.
       2005 yılında konsolide bütçe gelirlerinin GSMH içindeki payının bir önceki yıla göre yüzde 0.8 oranında artarak yüzde 28.9, konsolide bütçe vergi gelirlerinin GSMH içerisindeki payının ise bir önceki yıla göre 1 puan artışla yüzde 24.7 olması hedeflendi.
       
KONSOLİDE BÜTÇE FAİZ ÖDEMELERİ
       Aynı dönemde konsolide bütçe faiz dışı harcamalarının GSMH’ye oranın 2004 yılına göre 0.9 puan aratarak yüzde 23.2 düzeyinde gerçekleşmesi, Konsolide bütçe faiz ödemelerinin GSMH’ye oranın ise bir önceki yıla göre 2 puan azalarak yüzde 11.8 olması hedeflendi. Böylece konsolide bütçe harcamalarının toplamının GSMH’ye oranının yüzde 34.9 olması programlandı.
       
KONSOLİDE BÜTÇE FAİZ DIŞI FAZLASI
       Gelir ve harcama hedefleri altında konsolide bütçe açığının GSMH’ye oranının 2005 yılında 6.1’e düşmesi hedeflenirken, Konsolide bütçe faiz dışı fazlasının GSMH’ye oranının yüzde 5.7 olması bekleniyor.
       2005 yılında kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH’ye oranın 2004 yılına göre 2.3 puan azalarak yüzde 3.6 olacağı, bu hedeflenen azalmanın büyük ölçüde faiz ödemelerindeki düşme ve vergi gelirlerindeki artıştan kaynakladığı ifade edildi.
       
KAYITDIŞI EKONOMİ
       2005 yılında maliye politikasının temel hedefinin; programda öngörülen faiz dışı fazla hedefine ulaşmak ve borç stokunun sürdürülebilirliğini devam ettirmek olduğu vurgulanırken, vergi politikasının temel hedefinin büyüme ve istihdam politikalarını destekleyici ve aynı zamanda mevcut makro ekonomik politikalar ile uyumlu etkin bir vergilendirme sisteminin oluşması olduğu kaydedildi.
       Vergi sisteminin daha etkin hale getirilmesi için yapısal düzenlemelere devam edileceği, bu kapsamda kayıtdışı ekonomiyi kontrol altına almak amacıyla vergi idaresinin izleme, uygulama ve denetleme fonksiyonlarının güçlendirileceği, gelir idaresinin yeniden yapılandırılması çalışmalarının sonuçlandırılacağı kaydedildi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları