Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:58 TS 21 Eyl., 2000
Listenin ilk sırasında yer alan film, The Exorcist
Exorcist'ten bir sahne
En iyi 10 korku filmi
Sinema tarihinin ‘banalleşiyor’ dense de bazı sahnelerinde hala gözümüzü kapattığımız en iyi korku filmleri sıralaması...
NTV-MSNBC
    10 Eylül —  Önce sessizlik... Sonra sinirlerinizi iyice geren bir müzik. Biraz sonra öleceğini bildiğiniz genç kızın korku dolu gözleri ve... “Annee!”  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
THE EXCORSIST (1973)
       

The Exorcist        İşte yönetmen William Friedkin’den tam teşekküllü bir korku filmi. 360 derece dönen kafalar, sarsılan yataklar ve ruhu şeytan tarafından esir alınmış genç bir kız. Bir film yıldızının (Ellen Burstyn) kızı (Linda Blair), kötü ruhların saldırısına uğrar. Bir rahip (Jason Miller) ve gizemli bir şeytan çıkarıcı (Max von Sydow) biraraya gelerek genç kızı kurtarmaya çalışırlar. Yönetmen William Friedkin’in bu Oscar ödüllü filmi, kimi izleyicilerin bayılmasına sebep olmuştu.
       
DAWN OF THE DEAD (ÖLÜLERİN DİRİLİŞİ) (1978)
       

Dawn of the Dead        Çok gizli bir ilaç (bir şekilde) dünyaya yayılır ve ölülerin (yine bir şekilde) mezarlarından dirilmesine sebep olur. Ama ölüler hiç de mezara ilk girdikleri günkü gibi değillerdir. Yarısı çürümüş kafatasları, dışarı sarkan barsaklar ve kopmuş kollarıyla, yaşayanların peşinden koşan ölülerin olduğu bu film, hiç de görmek istemeyeceğiniz sahnelerle dolu. George Romero’nun yönetmenliğini yaptığı Ölülerin Dirilişi’nin başrol oyuncusu Tom Savini. Savini, bu filmde hızını pek alamamış galiba, çünkü onu, Quentin Tarantino’nun Günbatımından Şafağa (From Dusk Till Dawn) filminde de insan-yiyici olarak izledik.
       
THE CHANGELING (1979)
       
       Tek başına bir korku filmi olabilecek kadar ürkütücü bir müzisyen ve hayaletli bir ev. Scott, inzivaya çekilmiş ve yeni ruh durumuna uygun bir ev aramaktadır. Şans bu ya (!) tuttuğu evde, küçük bir çocuğun hayaleti vardır. Ne kan var bu filmde, ne de dışarı sarkan organlar. Ama Scott’la birlikte hayaletin varlığını keşfettiğinizde, kendinizi koltuğa yapışmış halde bulursunuz ve belki de “Anne!!” diye çığlık atarsınız. Ses efektlerinin bolca kullanıldığı filmin başrollerinde George C. Scott, Trish van Devere ve Melvyn Douglas oynuyor.
       
ELM SOKAĞINDA KABUS (A NIGHTMARE ON ELM STREET) (1984)
       

Elm Sokağı'nda kabus        Freddy Kruger... Kabuslarınıza giren jilet parmaklı katil... Gençlerin uykularına girerek onları öldüren adamdan kaçmanın tek bir yolu var o da uyumamak. Ama kabuslar gençleri o kadar kokutuyor ki uyuyup uyumadıklarının farkına bile varamıyorlar. Yönetmen Wes Craven, filmin çoğu rüyalarda geçtiği için olsa gerek, gerçeklikle çok oynamış. Örneğin telefonda konuştuğunuz kişi dilini ahizeden içeri uzatıp sizi yalayabiliyor. Filmin başrollerinde Heather Langenkamp, Robert Englund, Johnny Depp (evet, o kaburgalarından bıçaklanan Johnny Depp) ve John Saxon oynuyor.
       
THE SHINING (1980)
       

The Shining        Stephen King’in beyazperdeye uyarlanmış romanlarından biri. King hayranları pek beğenmese de En İyi 10 Korku Filmi listesinde 5. sırada yer alıyor. İyi bir yönetmen (Stanley Kubrick) ve iyi bir oyuncu kadrosu var (Jack Nicholson, Shelly Duvall ve Scatman Crothers). Film, bir yazarın ailesiyle kaldığı ıssız bir otelde yavaş yavaş delirişini konu alıyor. Özellikle klostrofobik seyircileri etkileyen film, hem çekildiği ıssız mekan, hem de insanların yalnızlığıyla bütünleşince oldukça korkutucu oluyor.
       
ŞEYTANIN ÖLÜSÜ (THE EVIL DEAD) (1983)
       

The Evil Dead        Parçalara ayrılan insanlar... Böyle bir sahne tek başına bir korku filmi yapmaya yeter de artar bile. Ama Şeytanın Ölüsü’nde bu sahneden çok var. Bir grup arkadaş tatil yapmaya gittikleri bir dağ evinde, şeytani güçleri rahatsız eder. Olayı farkına varan gençlerin tek bir çaresi kalmıştır: Birbirlerini kesmek. Filmin başrollerinde Bruce Campbell ve Betsy Baker oynuyor.
       
THE HAUNTING (1963)
       
       Dört arkadaş New England’daki, (tabii ki) perili eve tatil yapmaya giderler. Grup, çok geçmeden bunun kötü bir fikir olduğunu anlayacaktır. Duvarlarda beliren yüzler, eğilip bükülen demir kapılar ve önce kıkırdılarla başlayıp kulakları tırmalayan kahkahalara dönüşen sesler... Ama kendilerini bu kadar korkutan şeyin ne olduğunu bir türlü göremezler. Bu filmde de ruh filmlerine özgü bir sinsilik, bir gerilim atmosferi var. Kan yok ama “Yeter artık! Öleceklerse ölsünler” diye isyan edesi geliyor insanın. Ses efektlerinin bol bol kullanıldığı filmin yönetmeni Richard Wise, başrollerde ise Julie Harris, Claire Bloom ve Russ Tamblyn oynuyor.

The Haunting
       
THE EXORCIST III (1990)
       
       The Exorcist’ten 15 yıl sonra... Scott, Dedektif Kinderman olarak karşımıza çıkar bu kez ve işlerini tımarhaneden yöneten şeytanla karşı karşıyadır. Yönetmenliğini William Peter Blatty’nin yaptığı filmde, George C. Scott’a bu kez Ed Flanders ve Jason Miller eşlik ediyor.
       
FRANKENSTEIN (1931)
       
       Mary Shalley’nin korku klasikleri arasına girmiş romanı kadar iyi olmasa da, 1931 yılında çekilen Frankenstein, ardından gelen korku filmlerine örnek olmuş. Pek çok film için standart rolü oynayan yapıt, bu alanda bir çığır açmış sayılabilir. Çılgın bir bilimadamının kocaman bir dev yarattığı filmin bazı sahneleri korkunun rengiyle , yeşille çekilmiş. Yönetmenliğini James Whale’in yaptığı filmin başrollerinde Boris Karloff, Colin Clive ve Mae Clarke oynuyor.
       
PHANTASM (1979)
       

The Phantasm        Kafataslarının delindiği, parmakların koptuğu ve içinden sarı sıvıların aktığı bir film. Müthiş bir müziğin eşlik ettiği sahnelerde gerçekten de uzun olan “Uzun Adam”ın vahşetini izliyorsunuz. Başrollerinde Michael Baldwin, Reggie Bannister ve Angus Scrimm’in oynadığı, yönetmen Don Coscarelli’nin 21 yaşındayken çektiği bir film.
       
       Kaynak: E!Online, Mark Hudis
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları