Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Unakıtan: Borçlanma gereği düşecek
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, maliye politikalarındaki kararlılıkla kamu kesimi borçlanma gereğinin GSMH’ye oranının 2005 yılında yüzde 5.4 düzeyine çekileceğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    27 Ekim 2004—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 9.4’ü düzeyindeki kamu kesimi borçlanma gereğinin 2005’te yüzde 5.4’e gerileyeceğini söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan, 2005 Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın sunuşunu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerçekleştirdi. Unakıtan, bütçelerin devamlı olarak tahminlerin altında kaldığını hatırlatarak, yılın ilk dokuz aylık dönemi itibariyle gelirlerin tahminlerin üzerine çıktığını, bunun yıl sonunda da hedefleri aşacağını kaydetti.  

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: Hedeflerin tamamı yakalanacak
MSNBC News Dünya ekonomisi petrol tehdidinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Unakıtan, vergi barışı uygulaması çerçevesinde de 10 aylık dönemde 4.7 katrilyon liralık gelir sağlandığını söyledi. IMF ile uzun tartışmaların ardından yürürlüğe konulan vergi barışından toplam 3.6 katrilyon liralık bir tahsilat hedefleniyordu.
       Unakıtan, vergi sistemindeki yapısal sorunların giderilmesi ve vergi idaresinin daha etkin bir yapıya kavuşturulmasını hedeflediklerini de yineledi.
       
BÜTÇE TASARISINDA ÖNEMLİ UNSURLAR
       Bütçe gelirlerinin giderleri karşılama oranının yüzde 71.4’e yükseldiğini hatırlatan Maliye Bakanı Unakıtan, Uluslararası Para Fonu tanımlı faiz dışı fazla hedefinin tutturulacağının kesin olduğunu kaydetti.
       
VERGİ İNDİRİMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
       Unakıtan, sunuş konuşmasının ardından gazetecilerin sorusu üzerine, “Vergi indirimi üzerinde bir çalışmamız var. Bunu en kısa sürede açıklayacağız. Vergi indirimlerinin 2005 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi için çalıyoruz” dedi.
       Unakıtan, ayrıca gelir idaresinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin taslak üzerinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, “Taslak halen Başbakanlık’ta, bu en hızlı çalıştığımız konu, en kısa sürede TBMM’ye sunacağız” dedi.

       Bütçe açığının GSMH’ya oranının 2005’te yüzde 6.1’i inmesi beklenirken, Unakıtan bu konudaki nihai hedefin, Avrupa Birliği Maastrich kriterleri çerçevesinde yüzde 3 olduğunu bir kez daha tekrarladı. Unakıtan, tasarının önem taşıyan bazı unsurlarını ise şöyle sıraladı:
* Kural olarak 2005 yılı yatırım programına ek yatırım cetvellerinde yer alan projeler dışında herhangi bir projeye harcama yapılamayacak.
* 2005 yılı içinde 4749 sayılı kanuna göre sağlanacak garantili imkan limitinin 2 milyar doları aşamayacağı ve bu tutarı bir katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu’nun yetkili olduğu belirlendi.
* 2005 yılı bütçesiyle belirlenen başlangıç ödeneklerinin yüzde 1’ine kadar ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edilebilecek.
* Taşıt alımının ancak çok acil ve zorunlu hallere mahsus olmak üzere ve Bakanlar Kurulu kararıyla yapılabileceği, bazı hallerde taşıt ihtiyacının belirli kurallar çerçevesinde hizmet alımı suretiyle de karşılanabileceği kararlaştırıldı.
* Dış borçlanma imkanları ile satın alınacak malzeme ve hizmetlere ait taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarının Maliye Bakanlığı’nca vize edilmeden satın alma işlemi gerçekleştirilemeyecek.
* Personel açıktan atamaları ile konsolide bütçe dışındaki kurum ve kuruluşlardan yapılacak memur nakilleri toplamı 48,000’i geçemeyecek.
* Kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, spor tesisi vb sosyal tesislerin giderlerine bütçeden katkı sağlanmayacak.
* Kamulaştırma bedelleri sertifika ile ödenebilecek.
       
BÜTÇENİN DİĞER KALEMLERİ
* Faiz giderlerinin 2004 tahmini 58.537 katrilyon lira, 2005 tahmini ise yüzde 3.6 düşüşle 56.440 katrilyon lira oldu. Sosyal güvenlik transferinin 19.420 katrilyon lira olan 2004 tahminine göre 2005’te yüzde 13.4 artışla 22.025 katrilyon lira olacağı teklif edildi.
* Tarımsal destekleme için ayrılan pay 2004’te tahmini 3.193 katrilyon lirayken, 2005 teklifi yüzde 8.4 artışla 3.461 katrilyon lira oldu.
* Vergi gelirlerinin 2004 tahmini 100.479 katrilyon lira, 2005 hedefi 118.950 ise katrilyon lira olarak belirlendi.
* Memur emeklilerinin maaşlarına 2005’te yıllık kümülatif yüzde 8.4 ile yüzde 12.5 arasında zam yapılacağı daha önce açıklanmıştı.
       
GÖRÜŞME MARATONU
        TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler 30 Kasım’a kadar sürecek. Bütçe Yasa Tasarısı’nın tamamı üzerinde görüşmenin 1 Kasım’da yapılması beklenirken, Bütçenin 1 Ocak’tan önce Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
       Komisyon gün içindeki çalışmalarına saat 1000’da başlayacak ve günlük program bitene kadar çalışmaya devam edecek.
       Bütçenin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülme takvimi şöyle:
* 1 Kasım Pazartesi: TBMM, Sayıştay Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı
* 2 Kasım Salı: Başbakanlık
* 3 Kasım Çarşamba: DİE Başkanlığı, DPT, Gümrük ve Dış Ticaret Müsteşarlığı
* 4 Kasım Perşembe: Milli Savunma Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı
* 5 Kasım Cuma: Bayındırlık Bakanlığı
* 8 Kasım Pazartesi: Dışişleri Bakanlığı
* 9 Kasım Salı: Enerji Bakanlığı, Petrol İşleri, DSİ
* 10 Kasım Çarşamba: İçişleri Bakanlığı
* 11 Kasım Perşembe: Ulaştırma Bakanlığı
* 18 Kasım Perşembe: Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK
* 19 Kasım Cuma: Sağlık Bakanlığı
* 22 Kasım Pazartesi: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
* 23 Kasım Salı: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adalet Bakanlığı
* 24 Kasım Çarşamba: Sanayi Bakanlığı
* 25 Kasım Perşembe: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
* 26 Kasım Cuma: Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir Bütçesi ve Genel ve Katma Bütçe Kanun Tasarıları ile Genel ve Katma Bütçe Kesin Hesap Kanunu tasarılarının maddeleri.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları