Home page
Haber Menüsü



 
YTL'nin tanıtım toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanı Ali Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan gazetecilere YTL örnekleriyle poz verdi.  
Yeni Türk Lirası ‘merhaba’ dedi  
Merkez Bankası’nın Türk Lirası’ndan altı sıfır atmasıyla kullanıma çıkacak Yeni Türk Lirası, Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Babacan’ın da katıldığı törenle tanıtıldı.  
   
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    25 Ekim 2004—  Ekonomik program çerçevesinde enflasyonun düşüşünün sonucu niteliğindeki sıfır atma operasyonunda bir adım daha atıldı. Merkez Bankası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan’ın da katılımıyla 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren tedavüle çıkacak Yeni Türk Lirası’nın tanıtımı yapıldı. Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, ekonominin tüm aktörlerinin ayaklarını yere basmaya başladığını söylerken; “Ekonominin rüzgardan nem kapması, Türkiye’nin rotasını şaşırmış şekilde dolaşması söz konusu olmayacaktır” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News 'YTL'deki tek fark altı sıfır olacak'
MSNBC News Serdengeçti: YTL itibar getirecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Konuşmasında ekonomik hedeflere de değinen Başbakan Erdoğan, “2005 yılında yüzde 8, sonraki yıllarda daha da düşük bir enflasyon rakamına ulaşılacaktır” dedi.
       Türkiye’nin 30 yıllık özleminin sona erdiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
       “YTL nihayet şekil olarak, bugün halkımızla buluşmuş oluyor. Aslında bugün YTL ile ülkemizin on yıllardır süre gelen düşük enflasyon özlemide sona eriyor. YTL ile paramızın yeniden itibar kazanma özlemi sona ermiştir. YTL ile halkımızın istikrar ve güven özlemi de sona ermiştir. YTL ile hepimizin güçlü bir Türkiye, güçlü bir ekonomi özlemide sona ermiştir. YTL’na geçiş, asla şekilsel bir operasyon değildir. Eğer öyle olsaydı bugüne kadar gelmiş geçmiş iktidarlar mürekkebi alır, kağıdı alır, matbaa makinelerini darphanenin baskı makinelerini çalıştırır, sıfırı atılmış paraları basıp, tedavüle sürerdi.”
       
BABACAN: UMARIM İLK VE SON KEZ OLSUN
       Devlet Bakanı Ali Babacan da, sıfır atma operasyonunun ilk ve son kez yapılacağını umut ettiğini belirterek, benzeri operasyonların dünyada birçok ülkede yaşandığını kaydetti. Bazı ülkelerin, tarihlerinde birkaç kez parasından sıfır atmak zorunda kaldığına dikkati çeken Babacan, Türkiye’deki operasyonun başarıyla sonuçlanabilmesi için tüm bu örneklerin detaylı bir şekilde incelendiğini söyledi. Babacan, bu konuda başka ülkelerin tecrübelerinden de azami şekilde faydalandıklarını ifade etti.
1, 5, 10 ve 20 Yeni Türk Lirası kupürlerinin fiziki görünümü şimdiki 1, 5, 10 ve 20 milyon TL'nin aynısı olacak.

       YTL’ye sorunsuz olarak geçilebilmesi için halkın en yaygın şekilde bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve toplumun bütün kesimlerinin bu sürece dahil edilmesinin hayati önem arzettiğini belirten Bakan Babacan, bu amaçla da toplumun tüm kesimleriyle, özellikle sivil toplum örgütleriyle tam bir uyum ve işbirliği içerisinde çalışıldığını söyledi. Babacan, “10 yıllardır yüksek ve belirsiz enflasyon ortamında yaşayan istikrar ve güvene adeta susamış olan Türk toplumunun YTL’ye çok kolay adapte olacağı da şimdiden görülmektedir” dedi.
1 Yeni Türk Lirası hem madeni, hem de banknot olarak basılacak.

       Hesaplamalarda, alışverişlerde, hatta bilgisayar programlarında doğabilecek zorlukların da tanıtım kampanyasıyla asgariye indirilmiş olacağından emin olduğunu belirten Babacan, AB ülkelerinin Euro’ya geçişi ile kıyaslandığında, YTL’ye geçişin çok daha kolay ve sorunsuz olacağını vurguladı.
       Gerek işlemlerin karmaşık olacağı, gerekse yuvarlama etkisiyle fiyat artışı gibi etkilerin ortaya çıkacağı yönündeki kaygıların yersiz olduğunu da ifade eden Bakan Babacan, Türkiye’nin bu konuları kolaylıkla aşabileceğini şimdiden söyleyebileceklerini kaydetti. Babacan, “Burada asıl önemli olan halkımızın parasına sahip çıkması ona hak ettiği değeri vermesi ve itibarını da iade etmesidir” dedi.
       
‘IMF İLE GÖRÜŞMELERE ARA VERİLDİ’
       Devlet Bakanı Babacan, IMF’ye sunulan programın genel anlamda kabul gördüğünü, ancak bankacılık, sosyal güvenlik ve vergi idaresi gibi yapısal konularda henüz çalışmaları tamamlamadıklarını, bu çalışmalar bittikten sonra IMF ile tekrar Kasım ayında biraraya geleceklerini belirtti. Babacan, “Bu akşam itibarıyla görüşmelere ara vereceğiz. Kasım’da tekrar biraraya gelip son noktayı koyacağız” dedi. Bakan Babacan, yeni Ekonomik Programın, 1 Aralık 2004’e kadar Avrupa Birliği’ne de (AB) sunulacağını kaydetti.
TL'den altı sıfır atılmasıyla birlikte en büyük değerli banknot 100 Yeni Türk Lirası olacak.

       
İTİBAR OLUMLU ETKİLENECEK
       Tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de, sıfırların atılmasının paranın itibarına etkisinin olumlu olacağını kaydetti.
        Serdengeçti, YTL’ye geçişle birlikte banknot kullanımının orta değerdeki kupürlerde yoğunlaşacağını söyledi. Merkez Bankası’nın teknik donanımıyla sahte banknotun tekrar piyasaya sürülmesine imkan vermeyecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Serdengeçti, ancak bu mücadelenin ön cephede vatandaşlarca yapılmasının en etkin mücadele yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.
       
SAHTECİLİKLE ETKİN MÜCADELE
Live Vote is temporarily unavailable.

       YTL ile birlikte halen kullanılan banknot ve madeni paraların da 2005 sonuna kadar geçerli olacağını hatırlatan Serdengeçti, şöyle devam etti:
       “2005’de hem mevcut paralar hem de YTL’ler tedavülde olacaktır. Vatandaşlarımızın bu değişim için acele etmesine gerek yoktur. Bu doğal akışı içinde gerçekleşecektir. Şubat ayı sonu itibarıyle tedavüldeki banknot miktarının yaklaşık yüzde 90-95’inin YTL’ye dönmesi beklenmektedir. TL banknotlar, 1 Ocak 2006’dan itibaren tedavülden kalkacak, ancak 10 yıllık zamanaşımı sürecinde Merkez Bankası şubeleri, bunların olmadığı yerlerde de Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilecektir. Küpur kompozisyonu 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL olan yeni banknotlarımızın tüm tasarım, kalıp ve baskı çalışmaları Banknot Matbaası’nda gerçekleştirilmiş ve basılan banknotların büyük kısmı şimdiden şubelerimize dağıtılmıştır.”
       
  YTL'ye doğru
Yeni Türk Liraları ve Yeni Kuruşlar 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılacak.
En düşük madeni para 1 Yeni Kuruş olacak. Madeni paralar, 1, 5, 10, 25, 50 Yeni Kuruş ve 1 Yeni Lira’dan oluşacak. Banknotlar ise 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL olarak basılacak.
Halen kullanılan banknot ve madeni paralar 2005 yılının sonuna kadar geçerli olacak. 2005 yılında 1 yıl boyunca hem bugünkü Türk Liraları hem de Yeni Türk Liraları birlikte tedavül edecek.
Türk Lirası banknotlar 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren tedavülden kaldırılacak ancak, bu tarihten itibaren 10 yıl boyunca sadece Merkez Bankası (Merkez Bankası Şubesi bulunmayan yerlerde T.C. Ziraat Bankası) tarafından değiştirilecek.
2006 yılından sonraki bir tarihte “Türk Lirası” ibaresinin başına konulan “Yeni” ibaresi kaldırılarak tekrar TL’ye dönülecek.
Paradan sıfır atılmasının döviz kurları veya faizler üzerinde, olumlu veya olumsuz bir etkisi yapması beklenmiyor.
Düzenlenecek etiket ve tarife listeleri, 1.1.2005-31.12.2005 tarihleri arasında, TL ve YTL üzerinden ayrı ayrı gösterilecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler cezalandırılacak.
YTL’ye geçiş aşamasında bazı banknot ebatlarında kısmen farklılık yapılacak. Euro banknotlarda olduğu gibi, en küçük kupürden en büyük kupüre kadar tüm kupürlerde boyut farklılığına gidilecek.
Banka hesapları 1 Ocak 2005 tarihi itibariyle Yeni Türk Lirası’na dönüştürülecek. Uluslararası para kodlarına ilişkin ISO-4217 standardı kapsamında YTL’nin uluslararası para kodu, “TRY 949 2” olarak belirlendi.
Kaynak: TCMB
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları