Home page
Haber Menüsü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Erdoğan: Turizm gelirleri 13 milyar dolara çıkacak
Başbakan Erdoğan, turizm gelirlerinin yıl sonu itibariyle 13 milyar dolara ulaşacağını öngörürken, turist sayısının 17 milyona çıkacağını kaydetti.
Paris/Ankara
NTV-MSNBC
    21 Ekim 2004—  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yıl sonu itibariyle turizm gelirlerinin 13 milyar dolara ulaşacağını belirtirken, turist sayısının 17 milyona ulaşacağını vurguladı. Bu arada, Devlet İstatistik Enstitüsü dokuz aylık dönemde turizm gelirinin 12.6 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Böylece ekonomik program çerçevesinde belirlenen 2004 sonu 9.8 milyar dolarlık turizm geliri hedefi aşılmış oldu.  

   
 
       
   
MSNBC News Turizm yönünü rekora çevirdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TÜRKİYE ENERJİ KORİDORU OLDU
       Erdoğan, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün Paris’teki toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji koridoru haline geldiğini belirterek, doğal gaz ve petrol hatlarının öncelikli rotasının Türkiye olduğunu kaydetti.
       Yıl sonu itibariyle turizm gelirlerinin 13 milyar doları bulmasını hedeflediklerini kaydeden Erdoğan, “Hedefimiz Türkiye’nin en fazla tercih edilen 10 ülke arasında yer almasıdır” dedi. Erdoğan, gelen turist sayısının da 17 milyon kişiye ulaşacağını öngördü.
       Erdoğan, 2006 yılında OECD Uluslararası Yatırımlar Forumu’nu İstanbul’da gerçekleştirmeyi planladıklarını söylerken, “OECD’nin kurumsal yönetişim alanındaki faaliyetlerini destekliyoruz” dedi.
       
AB STRATEJİK HEDEF
       Avrupa Birliği’yle ilişkilere de değinen Başbakan Erdoğan, “AB’nin temsil ettiği tüm ortak değerleri benimsiyoruz. Bu değerlerin ülkemizde de yerleşmesi kuvvetle desteklenmektedir. Türkiye’nin AB’ye tam üye olması stratejik hedefimiz niteliğindedir” dedi.
       Başbakan Erdoğan, koşulsuz bir müzakere sürecinin varlığını teminat altına alacak bir karar alınmasını beklediklerini belirtirken, “AB Konseyi’nin 17 Aralık’ta alacağı kararın yeni bir milat için başlangıç olacağına inanıyoruz” dedi.
       Türkiye’nin Kopenhag Zirvesi’nden bu yana üzerine düşen tüm ödevleri yerine getirdiğini kaydeden Erdoğan, “Şimdi AB üyeleri test edilecektir” dedi.
       
OECD cari açık konusunda uyardı

       
9 AYLIK GELİR 12.6 MİLYAR DOLAR
       Diğer yandan, cari açığın finansmanı aşamasında büyük katkı beklenen turizm sektöründe, yılın ilk dokuz ayında gelirler 12.6 milyar dolarla 8 milyar dolarlık yıl sonu hedefini aştı.
        Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) Temmuz-Eylül 2004 dönemi “Çıkış Yapan ziyaretçiler Anketi” sonuçlarına göre, turizm gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 artışla 7.661 milyar dolara yükselirken, ilk dokuz ayda 12.64 milyar dolar oldu.
       Turizm gelirleri üçüncü çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 artarak 7.6 milyar dolara ulaştı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, turizm gelirleri yılın ilk 9 ayında ise 12.6 milyar dolara ulaştı.
       Eylül ayı itibariyle toplam ziyaretçi sayısı da 15.8 milyon kişiye ulaştı. Turizm Bakanı Erkan Mumcu Eylül ayında yaptığı açıklamada turizm gelirlerinin yıl sonunda 12.5 milyar dolara çıkacağını söylemişti. Turizm gelirinde yıl sonu hedef 9.8 milkyar dolar olarak belirlenmişti.
       
ORTALAMA HARCAMA 799 DOLARA İNDİ
       Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı ise Eylül’de 2.26 milyonu yabancı, 563,990’u vatandaş olmak üzere 2.82 milyon kişi, Ocak-Eylül döneminde de 13.38 milyonu yabancı ve 2.45 milyonu vatandaş olmak üzere 15.83 milyon kişi oldu.
       Verilere göre, ziyaretçilerin yaptıkları harcamalardan hareketle hesaplanan kişi başına turizm harcaması ilk dokuz ayda ortalama 799 dolar olurken, geçen yılın tamamında 810 dolardı. İlk dokuz ay itibariyle kişi başı ortalama harcama yabancı ziyaretçiler için 718 dolar, vatandaş ziyaretçiler için 1,241 dolar oldu. 2003 yılın tamamında bu rakamlar aynı sırayla 706 ve 1,356 dolar düzeyindeydi.
       DİE’nin eş zamanlı olarak yayınladığı “Vatandaş Giriş Anketi” çalışması sonuçlarına göre ise turizm giderleri üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 artışla 734.3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk dokuz ayında ise turizm giderleri 1.91 milyar dolar oldu.
       Üçüncü çeyrekteki 734.3 milyon dolarlık turizm giderinin 702.9 milyon doları kişisel harcamalardan, 31.4 milyon doları da paket tur harcamalarından elde edildi. Yurtdışından Türkiye’ye getirilen mallar için yapılan harcamalar ise 15.4 milyon dolar olarak hesaplandı.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları