Home page
Haber Menüsü


‘Bacı Kalfa’ hayatını kaybetti
 
Türk Tiyatrosu’nun ‘Arap Bacı’sı (Bacı Kalfa) Tevfik Gelenbe 73 yaşında yaşama veda etti. Usta tiyatrocu Gelenbe dün akşam hastaneye kaldırılmıştı.  

 
İstanbul
AA
20 Ekim 2004 —  Uzun süredir kanser tedavisi gören ve önceki gece sağlık durumunun ağırlaşması üzerine Acıbadem Hastanesi’nde Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi altına alınan sanatçı Gelenbe hayatını kaybetti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Türk Tiyatrosu’nun ‘Arap Bacı’sı (Bacı Kalfa) olan usta sanatçı Tevfik Gelenbe, İstanbul’da 1931 yılında doğdu.
       1960 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sanat yaşamına başlayan Gelenbe, 1969’da ‘Tevfik Gelenbe Tiyatrosu’nu kurdu.
       Tiyatroya 44 yılını veren Gelenbe, yaklaşık 22 yıldan bu yana tiyatrosunda genç oyunculara ücretsiz eğitim veriyordu.
       Gelenbe, tiyatro oyunlarının yanı sıra radyoda yayınlanan ve yıllar sonra televizyon dizisi olarak da çekilen ‘Uğurlugil Ailesi’ adlı eserde canlandırdığı ‘Bacı Kalfa’ tiplemesiyle sanatseverlerin gönlüne taht kurdu.
       Sevim Gelenbe ile evli olan usta sanatçının, Ecem adlı kızı ile Arkın adında oğlu bulunuyor.
       
SANAT DÜNYASI ÜZÜNTÜLÜ
       Usta sanatçı Tevfik Gelenbe’nin vefatından büyük üzüntü duyan sanatçı dostları, “Gelenbe’nin, mesleğine saygılı, tiyatroda örnek bir kişi olduğunu” vurguladılar.
       Yıldız Kenter, Gelenbe’nin, kamuoyunda tanındığı “Uğurlugiller” oyununda “Arap Bacı” rolünü harikulade oynadığını ifade ederek, “Çalışkan, mesleğine bağlı bir insandı. Kendine has bir tiyatro anlayışı vardı” dedi.
       Acılarının büyük olduğunu ifade eden Kenter, “İnsanlar böyle teker teker gidiyor. Maalesef çoğumuz hiç ölmeyecek gibi yaşıyor. Beni üzen, ölürken bu kadar çaba sarf etmek. İnsan bir şeyi başarmak için çaba sarf eder. Ama sancılar çekiyor, ağlıyor, üzülüyor. İnsan bunu kaybederken yapıyor” diye konuştu.
Yaprak dökümü başladı

       Nejat Uygur da, 4 oyunda Gelenbe ile oynadıklarını anımsatarak, “Kendine has bir tarzı vardı. Türkçe’yi iyi konuşurdu. Tiyatro için bir kayıp. Üzüntümüz büyük. Yaprak dökümü başladı” dedi.
       Uygur, sanatçının son yıllarında maddi zorluklar yaşadığını ifade ederek, “Sanatçının alınyazısı bu. Nur içinde yatsın. Bana çok gülerdi, ben de ona çok gülerdim” diye konuştu.
       Gelenbe ile 9 yıl birlikte oynayan Gazanfer Özcan da, sanatçının çok sevdiği bir dostu olduğunu vurgulayarak, “İşini büyük saygı, sevgiyle yapan beyefendi bir insandı. 40 küsur senelik sanat yaşamında çok direnç gösterdi. Hastalığında da direnç gösterdi. Çok kişilik sahibi bir insandı” dedi.
       Gönül Ülkü ise Gelenbe ailesiyle çok eski bir dostluğa sahip olduklarını hatırlatarak, “Şehir Tiyatroları’ndan beraber ayrıldık ve tiyatrolarımızı kurduk. Kahroluyoruz” diye konuştu.
       Levent Kırca da, Gelenbe’nin çok üzücü bir kayıp olduğunu belirterek, “Gerçekten çok üzüldüm. Tiyatroda çok örnek bir kişiliği vardı. Oyuncularına huzur veren ortam yaratırdı. Bir ağabeydi. Bütün tiyatro camiasının başı sağolsun” dedi.
       Haldun Dormen ise Türk Tiyatrosu’nun önemli bir komedyenini kaybettiğine dikkat çekerek, “Kendisi tiyatro için çok mücadele etti. Bu mücadelesini takdirle karşılıyorum. Hayatının sonuna kadar tiyatroda oynamaya çalıştı” diye konuştu.
       Müjdat Gezen de, Gelenbe ile 1960 yılında tanıştıklarını kaydederek, “Türk tiyatrosu için önemli bir kayıp. Bir tiyatrocu, bir Kadıköylü ve bir dost olarak çok iyi bir insandı” dedi.
       
ERKAN MUMCU TAZİYELERİNİ SUNDU
       Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, usta sanatçı Tevfik Gelenbe’nin vefatı dolayısıyla eşi Sevim Gelenbe’ye başsağlığı telgrafı gönderdi.
       Mumcu, mesajında “Değerli eşiniz, büyük tiyatro ustası Tevfik Gelenbe’nin vefatını üzüntü ile öğrendim. Ömrünü tiyatro sanatının gelişimine adayan ve birçok tiyatro sanatçısının yetişmesinde emeği geçen Gelenbe, tiyatro sevgisi ve örnek kişiliği ile genç yeteneklere örnek olmaya devam edecektir. Merhum Tevfik Gelenbe’ye Allah’tan rahmet, siz yakınlarına, tiyatro camiasına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim” ifadesini kullandı.
       
GELENBE 21 EKİM’DE TOPRAĞA VERİLECEK
       Tevfik Gelenbe’nin oğlu Arkın Gelenbe, babasının cenazesinin, 21 Ekim Perşembe günü saat 10.30’da Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde düzenlenecek törenin ardından, Söğütlüçeşme Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Merdivenköy Mezarlığı’nda toprağa verileceğini bildirdi.
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları