Home page
Haber Menüsü


Meclis cumhurbaşkanı seçemedi
 
TBMM Genel Kurulu’da cumhurbaşkanı seçimi için yapılan birinci tur oylamada hiçbir aday seçilmek için yeterli oyu alamadı.   Mail Büyükerman
TBMM'de cumhurbaşkanlığına aday olanların isimleri okunurken en çok alkışı alan DSP'li aday Mail Büyükerman, ayağa kalkarak vekilleri selamladı.
 
Ankara
NTV-MSNBC
27 Nisan —  TBMM Genel Kurulu’da, cumhurbaşkanı seçimi için yapılan birinci tur oylamada, 10 adaydan hiçbiri, Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 376 oyu alamadı. Meclis’te temsil edilen partilerin genel başkanları tarafından Meclis dışından cumhurbaşkanı adayı olarak teklif edilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, ancak 281 oy alabildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Böylece Meclis, birinci turda 10. cumhurbaşkanını seçemedi. Meclis Genel Kurulu’nda cumhurbaşkanı seçimi için ikinci tur oylama 1 Mayıs’ta yapılacak.
       TBMM Genel Kurulu, cumhurbaşkanı seçimi için saat 15.00’de Meclis Başkanvekili Nejat Arseven başkanlığında toplandı.
       Arseven, Genel Kurulda, cumhurbaşkanlığı için başvuran adayların, başvuru sıralarına göre isimlerini okuttu. İsmi okunduğu sırada, dün DSP’den istifa eden Eskişehir Bağımsız Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman’ın, milletvekilleri tarafından coşkulu bir şekilde alkışlandığı dikkat çekti.
       Daha sonra, TBMM Başkanvekili ve FP Kocaeli Milletvekili Vecdi Gönül, DSP Kocaeli Milletvekili Turhan İmamoğlu ile DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan’ın cumhurbaşkanı adaylığından çekildiği ve cumhurbaşkanlığı seçiminin 10 aday arasından yapılacağı açıklandı.
       
MENDERES’İN TALEBİ
       Gizli oylama öncesi oturduğu yerden söz alan İstanbul Bağımsız Milletvekili Aydın Menderes, bir seçimde, yasalar uyarınca, kamu görevlilerinin uhdelerindeki kamu görevlerinden istifa ettiğini anlattı. Menderes, bu çerçevede, Meclis dışından cumhurbaşkanı adayı gösterilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer’in görevinden istifa etmediğini, bu nedenle cumhurbaşkanlığı adaylık başvurusunun, işleme konulmaması gerektiğini öne sürdü.
       Ancak Meclis Başkanvekili Arseven, Anayasa’ya göre cumhurbaşkanı adaylarının görevlerinden istifa etmelerine gerek olmadığını belirterek, Aydın Menderes’in talebini kabul etmedi.
       Ardından, milletvekilleri, seçim çevrelerinin alfabetik sırasına göre, Genel Kurul’da kurulan altı ayrı oy kabininde, birleşik oy pusulası üzerinde 10 adaydan destekledikleri ismin yanına çarpı işareti koyarak oylarını kullandılar.
       Yapılan gizli oylama sonunda, adayların aldığı oylar, Başkanvekili Nejat Arseven tarafından açıklandı. Buna göre, oyların dağılımı şöyle:
       -Kulllanılan oy: 530
       -Geçerli oy: 8
       -Boş: 2
       -Ahmet Necdet Sezer (Anayasa Mahkemesi Bşk.): 281
       -Nevzat Yalçıntaş (FP-İstanbul): 61
       -Sadi Somuncuoğlu (MHP-Aksaray): 58
       -Yıldırım Akbulut (ANAP-Ankara): 56
       -Doğan Güreş (DYP-Kilis): 35
       -Ahmet İyimaya (DYP-Amasya): 10
       -Rasim Zaimoğlu (DYP-Giresun): 7
       -Agah Oktay Güner (ANAP-Balıkesir): 5
       -Oğuz Aygün (DSP-Ankara): 4
       -Mehmet Mail Büyükerman (Bağımsız-Eskişehir): 3
       
İKİNCİ TUR OYLAMA
       Böylece, Anayasa’nın Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 101. maddesine göre, ilk tur oylamada seçilebilmek için Meclis üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu olan 376 oyu hiçbir aday alamadı.
       Meclis danışma Kurulu’nun cumhurbaşkanı seçim takvimine göre, ikinci tur oylama 1 Mayıs Pazartesi günü yapılacak. Bu turda da adayların 367 oyu alamaması halinde üçüncü tura geçilecek.
       Cumhurbaşkanı seçiminin üçüncü turu 5 Mayıs Cuma günü gerçekleştirilecek. Bu turda üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276 oy seçilmek için yeterli olacak. Bu turda da sonuç alınamazsa, en fazla oy alan iki aday, dördüncü turda yarışacak. 9 Mayıs Salı günü yapılacak dördüncü tur oylamada da seçilebilmek için adaylardan birinin 276 oy alması gerekiyor.
       Yeni seçilen cumhurbaşkanı 16 Mayıs Salı günü and içerek göreve başlayacak. Dördüncü turda da cumhurbaşkanı seçilemezse, derhal genel seçimlere gidilecek.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları