| | | İngiliz gazetelerinden Times ve Financial Times, Avrupa Komisyonunun Türkiyeye birlik üyeliğinin kapısını açacağını, ama müzakereler için sert koşullar getireceğini yazıyor.
Almanyada yayınlanan Frankfurter Rundschau, Türkiyenin ABye girişinin Avrupanın tanımını ve rolünü değişterecek bir gelişme olduğunu ve liderler tarafından böyle bir adımı haklı çıkaracak tezler getirilemediğini yazdı.
Die Welt de aynı görüşü dile getirdi. Gazetede, Türkiye Avrupalı değil ve hiçbir zaman da olmayacak. Tabii ulusal karakterini tamamen bir kenara atmadıkça. Bunu yapması da beklenemez dendi.
HENÜZ TAM LAİK DEĞİL
Fransada yayınlanan Liberation gazetesi ise Türkiyenin henüz yeterince yol katetmediği görüşünde ve Avrupa liderlerine ödün verilmemesini tavsiye ediyor. Gazete Evet, Türkiye birçok adım attı bu açık, ama hala tam laik de değil, demokratik de diyor.
Le Figaro gazetesi ise konuyu Türkiye Avrupada: Ters hesap başlığıyla sayfalarına taşıyor ve müzakarelerin 2005te başlayabileceğini belirtiyor.
Avusturyada yayınlanan Der Standard gazetesinde yayınlanan bir makalede ise Türkiyenin üyeliğinin referanduma sunulması gerektiği savunuluyor. Bir başka makalede ise bu öneri delilik olarak niteleniyor.
İSKANDİNAV BASININDAN DESTEK
Finlandiyada yayınlanan Jakobstads Tidning gazetesi ise Türkiyenin üyeliğini savundu. Gazete, Türkiyenin üyeliğine karşı öne sürülen itirazların benzerlerini, mevcut üyelere de getirmenin mümkün olduğunu yazdı.
Danimarka gazetesi Information ise, Türkiyenin kaydettiği beklenmedik ilerlemenin Brükselde panik yarattığını kaydetti. Gazete, Türkiyede herşey gayet olumlu gidiyor. Böyle olunca Avrupa Komisyonu üyelerin şimdi yeni engeller, yeni ertelemeler ve yeni sınavlar icad etmek için birbiriyle yarışıyor diyor.
| |