Home page
Haber Menüsü


Müzakere nasıl bir mücadele?
AB Komisyonu’nun Türkiye İlerleme Raporu’nun yanısıra, bir başka konu artık daha fazla öne çıkıyor: Müzakereler…
Faik Uyanık / Naime Sert
NTV-MSNBC
6 Ekim 2004 — Türkiye’nin yıl sonunda AB’den müzakere tarihi alması durumunda yeni, fakat yine uzun ve çok daha hacimli, çok daha teknik bir dönem başlayacak: Müzakere süreci.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Temelini AB müktesebatına uyumun ne kadar sürede tamamlanabileceği konusunun oluşturduğu müzakere sürecinde rekor, Portekiz ve İspanya’ya ait. Her iki ülke ile 1978’de başlayan müzakereler 1985’te bitirilebilmişti. Ancak bu deneyimden sonraki genişleme dalgasında müzakerelerin 5 yılı aşmadığı dikkat çekiyor.
       Çünkü dört yılı aşan müzakerelerde AB’nin kendi iç dinamikleri nedeniyle, üzerinde anlaşmaya varılmış bile olsalar dosyaların tekrar açılarak değişen koşullar çerçevesinde tekrar müzakere edilmesi gereği doğacaktı.
       
MÜZAKERELER İKİ SEVİYEDE
       AB ile tam üyelik müzakereleri biri hükümetler arası görüşmeler diğeri teknik toplantılar olmak üzere iki seviyede yürütülüyor:
       Siyasi konuların ele alındığı, üye ve aday ülkelerden bakanların katılımıyla gerçekleşen hükümetlerarası toplantılarda, temel pozisyonlar ve stratejiler ortaya konuluyor. Müzakerelerin esas kısmını oluşturan teknik toplantılar ise Avrupa Birliği daimi temsilcileri ve aday ülke baş müzakerecisi başkanlığındaki müzakere heyetleri arasında yapılıyor.
       
İLK AŞAMA MEVZUAT TARAMASI
       İlk aşamasını mevzuat taramasının oluşturduğu müzakere sürecinde öncelikle AB müktesebatına uygun olmayan mevzuat belirleniyor. Bu tarama sürecini, AB Komisyonu yürütüyor.
       Komisyonun müzakere sürecindeki diğer görevleri ise Konsey için gerekli belgeleri temin etmek, aday ülkelerin pozisyon belgelerine karşılık dönem başkanlığı ile birlikte Avrupa Birliği pozisyon belgelerini hazırlamak, müzakerelerle ilgili teknik konuları koordine etmek ve gerekli hukuki düzenlemeleri hazırlamak...
       Müzakereler süresince Avrupa Parlamentosu da aday ülkeler için hazırladığı raporlarla tutum belirliyor ve son aşamada basit çoğunluk oylama sistemiyle katılım antlaşmalarını onaylıyor.
       
EKONOMİK KRİTERLER ÖN PLANDA
       Türkiye’nin 2005 yılında başlamayı hedeflediği müzakere sürecinde önüne bu kez siyasi değil ekonomik kriterler ve mevzuat uyumu konusu çıkacak ve bu görüşmeler de 31 konu başlığı üzerinde yoğunlaşacak. Bu 31 konu, her biri bir politikayı ve onun müktesebatını temsil eden 30 konu başlığı ve bu başlıklar kapsamına girmeyen alanların yer aldığı “Diğer” olarak adlandırılan bölümden oluşuyor.
       Balıkçılık, ekonomik ve parasal birlik, telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri, tüketiciyi koruma ve tüketici sağlığı, gümrük birliği gibi konular daha önceki adayların kolay çözümledikleri alanlar.
       En zor ve kapsamı itibarıyla uyumlulaştırılmasında en fazla sıkıntıyla karşılaşılan konu başlıkları ise tarım, çevre, adalet ve içişleri, kişilerin serbest dolaşımı, finansman ve bütçe.
       Mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet, ulaştırma, vergilendirme, enerji, istihdam ve sosyal politika ise geçiş düzenlemeleri sağlanarak aşılan konu başlıklarını oluşturuyor.
       
ÜÇ KRİTİK NOKTA
       Bu aşamada Türkiye’nin karşısına çıkacak üç kritik noktanın da Türkiye’nin katılımının Avrupa Birliği bütçesine etkisi, ağırlıklı oy kullanma sorunu ve serbest dolaşım olacağı tahmin ediliyor.
       
MÜZAKERE HEYETİ ÖNEMLİ
       Müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması için ise müzakere heyeti ve yetkileri de büyük önem taşıyor. Daha önce AB’ye katılan ülkelerde müzakere heyeti oluşturulurken, izlenen tek tip bir yapılanma yerine üç farklı model göze çarpıyor, Avrupa Bakanlığı kurulması, müzakere koordinasyonunu Dışişleri Bakanlığı’nın üstlenmesi ya da başbakanlıkta bir birim oluşturulması.
       1 Mayıs 2004’te AB üyesi olan ülkelerin müzakere heyetlerine bakıldığında, Polonya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Estonya’da AB işlerinden sorumlu bakanlık kurulduğu dikkat çekiyor. Letonya ve Macaristan’da Dışişleri Bakanlığı’na, Malta, Güney Kıbrıs, Litvanya ve Slovakya’da ise başbakana bağlı müzakere heyetinin görüşmeleri yürüttüğü görülüyor.
       Ankara’da 17 Aralık zirvesinde alınacak karar doğrultusunda AB ile müzakerelerin vakit geçirilmeden başlayacağı beklentisi hakim. Müzakerelerin başlaması için en sık telaffuz edilen tarih ise 1 Temmuz 2005.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları