Home page
Haber Menüsü


 
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen
Tüzmen: İhracatın ithalatı karşılama oranı % 63
Devlet Bakanı Tüzmen, ihracatın ithalatı karşılama oranının, kurun 1 milyon 500 bin ve üzerinde seyretmesi sayesinde, yaklaşık ‘yüzde 63’ler’ seviyesinde devam edeceğini söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    5 Ekim 2004—  Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu sene ihracatın ithalatı karşılama oranının kurun 1.5 milyon ve üzerinde seyretmesi halinde yaklaşık yüzde 63’ler düzeyinde olacağına inandığını söyledi. Ulusal Bilişim Kurultayı’na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, “Esas arzuladığımız yüzde 70 ve üstü olmasıdır. Yüzde 60’ın altı olması bizim çok daha dikkatle izlememiz gereken bir seviyedir. Bu tamamen parite ile alakalı. İhracatın ithalatı karşılama oranı, Türkiye’de kurun gerçek değerine yaklaşmasıyla direkt alakalıdır, bunu artık herkes öğrendi” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News `2005 ihracat hedefi ulaşılabilir düzeyde'
MSNBC News İhracat Eylül'de 5.7 milyar $'la rekor kırdı
MSNBC News TÜSİAD: Ekonomi istihdam sürecinde
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DİE verilerine göre, Ağustos ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58.5 olarak gerçekleşti, Ağustos 2003’te bu oran yüzde 64.1 olmuştu. İhracatın ithalatı karşılama oranı Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 63.5’e geriledi. Geçen yıl aynı dönemde yüzde 69.1 olmuştu.
       
KOMŞULARLA TİCARET ARTIRILACAK
       Tüzmen, Irak, Suriye, İran ve Rusya’da son dönemde ticaretle ilgili yaşanan sorunları değerlendirirken, bir takım sorunların eşanlı ortaya çıktığını vurgulayarak, bunların eşanlı olmasının komşuların Türkiye’ye karşı gelişen bir hareket tarzı olduğunu göstermeyeceğini, Türkiye’nin komşularıyla olan ticaretinin üç yıl içinde yüzde 3’lerden yüzde 15’ler seviyesine geldiğini ve bugün toplam ihracat artış hızının yüzde 34 seviyesinde olmasına karşın, komşulara yapılan ihracatın yüzde 45’ler düzeyinde arttığını söyledi.
       Tüzmen, “Biz yılmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunlar olacaktır, kolay bir coğrafyada yaşamadığımızı herkes kabul ediyor ama bize yakışan bütün bu güçlüklere rağmen ihracatçılarımızla, sanayicilerimizle, üreticilerimizle el ele vererek zorlukların üstesinden gelmektir” dedi.
       Türkiye’nin komşuları ile ticaretten hiç bir şekilde vazgeçmeyeceğine de dikkat çeken Tüzmen, bölgede güvenlik kuşağını oluşturmak, ülkelerin birbirleriyle ekonomik bağımlılıklarını sağlayabilmek ve bölgenin barış bölgesi olabilmesi için karşılıklı ticaret ve yatırımların artması gereğine işaret etti.
       Tüzmen, Irak’ta Türklere yönelik son şiddet olaylarından sonra büyük sıkıntılar olduğunu buna rağmen ticaret ve hizmet ihracatına devam ettiklerini, Suriye’de yeni kabine değişikliği olduğunu ve taşımacılıkta sorunlarına bir kısmının aşılmasına rağmen, henüz istenilen noktaya gelmediklerini söyledi.
       Rusya’ya yapılan bavul ticaretinin eskisi kadar rahat olmadığını, gümrüklerde sıkıntılar yaşandığını, İran’da da Karma Ekonomik Komisyon Eşbaşkanı meslektaşı Ahmet Hürrem’in de gensoru ile görevden alındığını anımsattı.
       
SATICI: KUR VE CARİ AÇIK SONUÇ NİTELİĞİNDE
       Bu arada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, kur ve cari açığı bir sonuç olarak gördüklerini söyledi. Satıcı, Bilişim Kurultay’ında yaptığı açıklamada, kur ve dış ticaret açığını meydana getiren unsurun, uygulanan para ve mali politikalar olduğunu kaydetti.
       Para ve mali politikalar nasıl tasarlanır ve dizayn edilirse, ona göre sonuç alınacağına dikkat çeken Satıcı, cari açık gibi konuları tartışmak yerine, para ve mali politikaların tartışılması gerektiğini ifade etti.
       Satıcı, Türkiye’de uygulanan para ve mali politikaların işsizlik, cari açık ve kurdaki değişimi ortaya çıkardığını belirterek, bu politikaların hazırlanması sırasında ekonominin bütünlüğünün göz önünde bulundurulması gerektiğini anlattı ve “Ekonomi bir bütün olarak ele alınmazsa, dış ticaret açığı, işsizlik gibi sonuçlar meydana gelir” dedi.
       “Hükümetin son dönemde yaşadığı başarıları nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soru üzerine de Satıcı, programın başarılı olması ile sonuçların başarılı olmasının aynı anlamı taşımadığını kaydederek, uygulanan para ve mali politikalarının kendi dizaynı içinde düşük enflasyon, borç çevirme kabiliyetini sağlayacağını söyledi. Satıcı, “Eğer bunlar size yetiyorsa o zaman tamamını tartışmaya gerek yok. Siz bunların hepsinin birden çalışmasını istiyorsanız mutlaka oturup daha fazla gayret, emek sarfedip, daha yaratıcı olacaksınız” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları