Home page
Haber Menüsü


Moskova sokaklarında Sovyet izleri  
  Rusya’nın yabancı yatırım ajansının Rusya’daki projelere yabancı sermaye çekmek için faaliyet göstermesinin yanısıra diğer BDT üyesi ülkelerdeki projelerle de ilgilendiğini, onlara da müşteri aradığını biliyor muydunuz?
Rusya'nın başkenti Moskova'da yazdan kalma günler hükmünü sürdürmeye devam ediyor.
Altay Atlı
NTV-MSNBC
 
   1 Ekim 2004—  Moskova’nın ortasından geçen Arbat Sokağı, bu şehre yolu düşen herkesin en azından bir kere uğradığı, bir ucundan diğer ucuna kadar tadını çıkarta çıkarta yürüdüğü bir yoldur. Trafiğe kapalıdır, sadece motorize olmamış insanlar içindir. Burada mağazaların rengarenk vitrinlerini gezebilir, Rus ve dünya mutfaklarının en güzel örneklerini tadabilir, Paris’i aratmayan şık kafelerde oturabilir ve en keyiflisi de bir banka oturup kendilerini hayatın akışına kaptırmış Rusları seyredebilirsiniz. 

   
 
       
   
MSNBC News Altay Atlı: Rusya ile rekabetten işbirliğine
MSNBC News Altay Atlı: Rusya ile rekabetten, işbirliğine (I)
MSNBC News Altay Atlı: Gürcistan'da güller açacak mı?
MSNBC News Altay Atlı: Dünyaya Doğu'dan bakmak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Arbat’ı Arbat yapan özelliklerden birisi de sokağın ortasındaki hediyelik eşya standlarıdır. Bir Moskova hatırası edinmek istiyorsanız buralardan alabilirsiniz, ancak satın alabileceğiniz şeyler hep Sovyet döneminden kalma hediyeliklerdir.
       Sovyet bayrakları, posterleri ve rozetleri, Sovyet liderlerinin resimlerinin olduğu matruşkalar, CCCP yazılı tişörtler, Lenin büstleri, orak çekiç rozetli kürk şapkalar ve hatta Sovyet ordusundan kalma ufak tefek teçhizat.
       Moskova sokaklarında Sovyetler Birliği’ne ait izlere sıklıkla rastlamak mümkün. Şehrin değişik yerlerinde orak çekiçler ve kızıl yıldızlar, tarihin yorgunluğunu atan bir edayla süratle değişen Moskova’yı ve Moskovalıları izliyorlar… Bunlar tabii ki hep geçmişe ait izler.
       Bir de geleceğe yönelik işaretler var ki onlar da Sovyet izlerini taşıyorlar ve Moskova’nın dört bir yanındaki Stalin zamanından kalma dev binalar gibi çarpıcı bir somut gerçekliğe de en azından henüz sahip değiller.
       
SSCB’YE DÖNÜŞ MÜ?
       Daha önceki yazılarımızda Rusya Federasyonu’nun Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkeler arasındaki nüfuzunu özellikle ekonomik gücünü kullanarak artırmaya çalıştığını ve bu doğrultuda Rusya’nın öncülüğünde bölge ülkeleri arasında Avrasya Ekonomik Topluluğu, BDT Ortak Ekonomik Alanı gibi işbirliği yapıları oluşturulduğunu ifade etmiştik.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kuzey Osetya'da yapılan terör saldırıları sonrasında merkezi yönetimi güçlendiren düzenlemesi ticari iklimi de değiştirecek.
       SSCB’nin tekrar canlanması, komünizmin geri dönmesi, ya da BDT üyesi bağımsız ülkelerin tekrar tek bir bayrak altında toplanması tabii ki mümkün değil. Ancak söz konusu ülkelerin karşılıklı ekonomik çıkarları doğrultusunda işbirliğini geliştirmeleri ve bir blok oluşturmaları yönünde çalışmalar başlatılmış durumda. Bu bloğun Moskova’dan idare edileceğini tahmin etmek de güç değil. Zaten halihazırda bölgedeki tüm çok taraflı oluşumlarda en fazla oya sahip olan ülke Rusya.
       Dilerseniz Arbat Sokağı’ndan şehrin batısına doğru ilerleyelim, Moskova Nehri’nin kenarında yürüyelim ve “Beyaz Saray” adı verilen parlamento binasını geçtikten hemen sonra ilerideki yüksek binanın önünde duralım. Burası Moskova Dünya Ticaret Merkezi.
       21-22 Eylül tarihlerinde Avrasya Ekonomik Topluluğu’nun (Evrazes) “Business World” adı verilen kongresi burada yapıldı. İki gün süren kongreye topluluk üyesi ülkelerin (Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan) Başbakanları, diğer üst düzey devlet yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldılar.
       
EKONOMİK ENTEGRASYON
       Kongrede yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak üzerinde durulan konular, Evrazes üyesi ülkeler arasındaki işbirliğinin artırılması, çok taraflı projeler geliştirilmesi, bütünleşme sürecinin hızlandırılması ve özellikle telekomünikasyon ve ulaştırma altyapısı alanlarında bölgeye daha fazla yabancı yatırımın çekilmesiydi.
       Tüm BDT çapında 2006 yılına kadar bir gümrük birliği oluşturulması ve Rus rublesinin gelecekte Evrazes üyesi ülkelerin ortak para birimi haline getirilmesi gibi konular da gündeme getirilirken, BDT’deki diğer bir ekonomik entegrasyon oluşumu olan Ortak Ekonomik Alanı’nın (Rusya Federasyonu, Belarus, Kazakistan ve Ukrayna’yı içine alıyor), Evrazes’e rakip olmadığı, tam tersine iki oluşumun işbirliği içerisinde olması ve faaliyetlerini uyumlulaştırması gerektiği ifade edildi.
       Avrasya’da yeni bir ekonomik güç doğuyor. SSCB sonrasında bağımsızlığını kazanan tüm ülkeler, Sovyet döneminin ekonomik bağlantılarının bir anda kopması nedeniyle bir çöküş yaşadılar. 1991 yılından sonraki 10 yıl içerisinde eski Sovyet Cumhuriyetlerinin hepsinin (Estonya dışında) ekonomileri küçüldü.
       Pozitif büyüme rakamları ancak son bir kaç yıl içerisinde gerçekleşmeye başladı. Moskova’daki kongrede gerek Rusların, gerekse diğer ülkelerin üzerine basa basa söyledikleri şuydu: “Entegrasyon sayesinde rekabet avantajımızı artıracak ve dünyanın büyük ekonomik güçlerinden birisi olacağız.”
       Bu gücü yönlendirecek merkez de tabii ki Moskova olacak. Şimdiden küçük ama güzel bir örnek verebiliriz. Her ülkenin bir Yabancı Yatırım Ajansı vardır (Türkiye’nin de olacak inşallah). Rusya’nın yabancı yatırım ajansının Rusya’daki projelere yabancı sermaye çekmek için faaliyet göstermesinin yanısıra diğer BDT üyesi ülkelerdeki projelerle de ilgilendiğini, onlara da müşteri aradığını biliyor muydunuz?
       Gelin şimdi de biraz önce dolaştığımız Arbat Sokağına geri dönelim. Bu sokağın sonunda Smolenskaya meydanı var. Burada devasa bir bina yükseliyor. Sovyet döneminde inşa edilmiş, Batman filmlerinin Gotham City’sini andıran bir yapı. Binanın en tepesinde dev boyutlarda, binaya bir nakış gibi işlenmiş bir arma var. SSCB’nin orak çekiçli arması bu. Bu bina, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı binası.
       
SİYASİ YAKINLAŞMA DAHA ZOR
       BDT ülkeleri arasındaki siyasi ilişkiler ise ekonomik ilişkilere paralel olarak gelişmiyor. Smolenskaya’daki dev bina ve üzerindeki arma, Moskova’nın eski Sovyet Cumhuriyetleri üzerindeki nüfuzunu artırma isteğini sembolize ediyor olabilir ama siyasi alandaki yakınlaşmanın önünde birçok engel var.
       BDT ülkeleri arasında siyasi çıkarlar, ekonomik çıkarlar kadar net ve aynı doğrultuda değil. Rusya dışındaki BDT ülkeleri bir yandan NATO, AB, WTO gibi Batı’nın öncülüğündeki oluşumlara ilgi gösteriyorlar. Bu da onların Moskova’nın ekseninden uzaklaşmaları anlamına geliyor. Diğer yandan Rusya ekonomik alanda taviz vererek bu ülkeleri kazanmaya çalışıyor ve “küresel teröre karşı birlikte mücadele” sloganı altında Orta Asya ve Kafkaslar’ı yanında tutmak istiyor. Bu noktada işin içine ABD de girince ortaya son derece karmaşık bir denklem çıkıyor.
Moskovalılar yazdan kalma günlerin keyfini parklarda çıkarıyor.

       Yazımızı Kızıl Meydan’da bitirelim. Lenin Mozolesi her sabah 3 saatliğine ziyaretçilere açılıyor. Rusya Yabancı Yatırım Ajansı’nda çalışan bir arkadaşım, meydana bakan bir kafede yaptığımız sohbet sırasında şöyle diyor: “Bunun niye hala burada durduğunu anlamıyorum. Kaldırmalılar.” Ben, müzeye konulabileceğini söyleyince ise tepkisi şöyle oluyor: “Neden? Ölüler toprağa gömülür…”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları