Home page
Haber Menüsü


 
Enflasyon TÜFE’de tek haneye döndü
DİE verilerine göre, Eylül ayında toptan eşya fiyatları yüzde 1.85, tüketici fiyatları binde 9 artış gösterdi. Yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 12.5, TÜFE’de yüzde 9 olurken; çekirdek enflasyon binde 6 çıktı.
İstanbul/Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    3 Ekim 2004—  Petrol fiyatlarındaki tırmanışın yarattığı fiyat baskısının sınırlı oranda hissedildiği Eylül ayında enflasyon, yıllık bazda tüketici fiyatlarında yeniden tek haneye dönüş yaptı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nden yapılan açıklamaya göre, Eylül ayında Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) yüzde 1.85, Tüketici Fiyatları Endeksi binde 9.4 artış gösterdi. Eylül ayında yıllık enflasyon ise TEFE’de yüzde 12.5, TÜFE’de yüzde 9 oldu. Böylece Ağustos ayında iki haneye yükselen tüketici fiyatları yeniden tek haneye gerilemiş oldu. Toptan eşya fiyatlarındaki yükselişte ise, Eylül ayında tarım sektöründe fiyatların yüzde 5.5’e varan yükselişi etkili oldu.  

   
 
       
   
MSNBC News İhracat Eylül'de 5.7 milyar $'la rekor kırdı
MSNBC News Akaryakıt ve doğalgaza zam
MSNBC News Babacan: Yüksek FDF gerekiyor
MSNBC News 'Gerekirse kiraya müdahale ederiz'
MSNBC News Güler: Tüpgaza zam yapılmayacak
MSNBC News 'Türkiye büyüme rekoru kırabilir'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNBC-e’nin 27 finans kurumu temsilcisi arasında yaptığı ankette, tüketici fiyatlarının Eylül ayında yüzde 1.7, toptan eşya fiyatlarında yüzde 1.34 artış göstermesi bekleniyordu.
       
DOKUZ AYLIK ARTIŞ TÜFE’DE 4.85
        Yılın dokuz ayında fiyat artışları ise toptan eşyada yüzde 9.31, tüketici fiyatlarında yüzde 4.85 olarak hesaplandı. Bu arada, Eylül ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 11.16, tüketici fiyatlarında yüzde 12.87 oldu.
       Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı, Eylül ayında yüzde 0.6 düzeyinde gerçekleşti. CNBC-e anketinde çekirdek enflasyonun yüzde 1.28 artması bekleniyordu.
       Geçen yıl Eylül itibarıyla yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 19.07, tüketici fiyatlarında ise yüzde 23 düzeyindeydi. Buna göre 2004 yılı Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyon, 2003 yılın aynı döneminin toptan eşyada 6.57 puan, tüketici fiyatlarında ise 14 puan altında gerçekleşti.
        Eylül’de fiyatlar, bir önceki aya göre toptan eşyada yüzde 1.85, tüketici fiyatlarında yüzde 0.94 arttı. Geçen yıl Eylül ayında, toptan eşya fiyatları yüzde 0.05, tüketici fiyatları yüzde 1.90 oranında artmıştı.
       Eylül ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyona bakıldığında ise toptan eşyada yüzde 11.16, tüketici fiyatlarında yüzde 12.87 olarak hesaplandı. Geçen yıl Eylül’de, 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon, toptan eşyada yüzde 30.26, tüketici fiyatlarında da yüzde 28.43 olmuştu.
       
AĞUSTOS’TA İKİ HANEYE ÇIKILMIŞTI
       Ağustos ayında kira artışları tüketici fiyatlarında, artan petrol fiyatlarından kaynaklanan maliyet ise toptan eşya fiyatlarında iki haneye çıkılmasına neden olmuştu. Ağustos ayında TÜFE binde 6, TEFE binde 8 artarken, çekirdek enflasyon olarak bilinen özel imalat sanayi fiyat artışı yüzde 1.5 olarak gerçekleşmişti.
       Yıllık bazda ise enflasyon TÜFE’de yüzde 10, TEFE’de yüzde 10.5 düzeyine yükselmişti.
       
FİYAT ARTIŞINDA MERSİN İLK SIRADA
       Türkiye genelinde Eylül ayında tüketici fiyatlarında ortalama yüzde 0.94 oranında artış kaydedilirken, en yüksek fiyat artışı, yüzde 1.6 ile Mersin’de oldu. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) seçilmiş bazı iller itibariyle belirlediği tüketici fiyatları endeksine göre, Eylül ayında bir önceki aya göre Denizli ve Trabzon’da fiyat artışı kaydedilmedi. Trabzon ve Denizli’nin ardından en düşük fiyat artışının yaşandığı iller yüzde 0.2 ile Eskişehir, yüzde 0.3 ile Kayseri, 0.5 ile Diyarbakır, yüzde 0.6 ile Erzurum, yüzde 0.7 ile Ankara, Kocaeli ve Konya oldu.
        Geçen ay fiyatların en fazla arttığı il, yüzde 1.6 ile Mersin olurken, bu ili yüzde 1.5 ile Bursa, yüzde 1.4 ile Adana ve Zonguldak, yüzde 1.3 ile Malatya, İstanbul, yüzde 1.2 ile Antalya izledi. Eylül ayı itibariyle son bir yılda tüketici fiyatlarında en yüksek artış yüzde 14.3 ile Denizli’de kaydedilirken, Zonguldak’ta yüzde 14.2, Bursa’da yüzde 10.9, Antalya’da yüzde 10.2, İzmir’de yüzde 10.1 fiyat artışı yaşandı. Geçen ay itibariyle, yıllık en düşük fiyat artışı, yüzde 6.1 ile Samsun’da tespit edildi.
       
EN YÜKSEK TÜFE ARTIŞI MARMARA’DA
       Bu arada, Eylül’de aylık bazda, bölgeler itibariyle tüketici fiyatları yüzde 1.2 ile en yüksek Marmara’da artarken, Karadeniz’de artış yüzde 0.3’te kaldı. Güneydoğu Anadolu’da yüzde 0.8, Doğu Anadolu’da yüzde 0.4, Ege’de yüzde 1.1, İç Anadolu’da yüzde 0.6 ve Akdeniz’de yüzde 0.9 fiyat artışı kaydedildi.
       Eylül itibariyle yıllık enflasyon, Ege’de yüzde 10.8, Marmara’da yüzde 9.8, Karadeniz’de yüzde 9.5 oldu.
        Akdeniz’de yüzde 8, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da yüzde 7.5 yıllık fiyat artışı olurken, en düşük fiyat artışı yüzde 7.3 ile Doğu Anadolu’da gerçekleşti.
       Eylül ayında, TÜFE’de en yüksek artış, okul dergilerinde, en az artış ise şehirlerarası otobüs ücretinde gerçekleşti. TEFE’de ise Eylül ayının zam şampiyonu patlıcan oldu.
       
İSTANBUL’DA FİYATLAR %2.6 ARTTI
       Bu arada, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, perakende fiyatlar 9 ayda yüzde 2.6 oranında arttı. İTO’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu artış oranı geçen yılın aynı döneminde yüzde 11.4 olarak gerçekleşmişti.
       Diğer yandan, İzmir’de de Eylül ayında tüketici fiyatlarında yüzde 1.2, toptan eşya fiyatlarında yüzde 1.1 artış oldu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından hesaplanan 1996=100 bazlı İzmir Şehri Tüketici Fiyatları Endeksi’nde Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.2 oranında artış kaydedildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları