Home page
Haber Menüsü


Ağzınıza layık börek tarifleri  
  Börekler Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisi. Kat kat hazırlanıp pişirilen börekler, mideye olduğu kadar göze de hitap eder. Sofrada her öğün yeri olan lezzetli börekler hazırlamak çok masraf da gerektirmez.

İstanbul
 
   22 Eylül 2004 —  Mutfakta bazı küçük püf noktaları bilmek, hem işinizi kolaylaştırır, hem de hazırladığınız böreklerin lezzetine lezzet katar. Örneğin, usta aşçılar böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında bekletir. İşte size kolaylıkla deneyebileceğiniz yapımı kolay ve lezzetli börek tarifleri. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Zamanında hamuru elde açılan börekleri artık hazır yufkalar ile yapmak da kolaylaştı.

       
PATATESLİ BÖREK
       Malzemeler:
       3 adet yufka,
       6 adet patates,
       250 gr. kaşar peyniri,
       1 çay bardağı süt,
       Tuz, kırmızı pul biber,
       2 adet yumurta,
       2 su bardağı kızartmak için sıvıyağ.


       
       Yapılışı:
       Patatesi haşlayıp püre haline getirin. Süt, rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve kırmızıpul biber ekleyip karıştırın. Yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Sarıları püreye katın. Yumurta beyazlarını çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Düz kısmına püre koyun. Yuvarlak kenarlarına yumurta beyazı sürün. Rulo hilane getirin. 5 cm. eninde kesin. Kızdırılmış yağda kızartın.
       
YALANCI SU BÖREĞİ
       Malzemeler:
       3 adet yufka,
       3 adet yumurta,
       200 gr margarin,
       1 demet maydanoz,
       250 gr beyaz peynir,


       
       Yapılışı:
       Yağı eritin. Yumurtalarla iyice çırpın. Yufkayı serin, üzerine iyice harç sürün. 4 eşit parçaya bölün. Maydanozu ince kıyıp, peyniri ezerek karıştırın. Bu iç malzemesinden 1 yemek kaşığı kadar uç kısma koyup rulo yapın. Tepsiye dizin. Bütün yufkaları bitirdikten sonra yufkaların üzerini örtünceye kadar soğuk su koyun. 20 dakika bekletin. Kuru bezin üzerine çıkarın. Yumurta sarısı sürüp fırında kızartın.
       
TAVUKLU ZARF BÖREĞİ
       Malzemeler:
       3 adet yufka,
       3 adet yumurta,
       1 çay bardağı sıvı yağ,
       1 çay bar. tavuk suyu.
       
       İç Malzemeleri:
       1 adet tavuk göğsü,
       100 gr. ceviz içi,
       Tuz, karabiber,
       1 çay kaş. çörek otu.
       


       
       Yapılışı:
       Bir kapta 3 yumurta ve sıvı yağı boza kıvamına gelinceye kadar çırpın. Tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Yufkalardan birini tezgaha yayın. Yumurtalı karışımla ıslatın. İkinci yufkayı serin. Yumurtalı karışımla ıslatın. Üçüncü yufkayı da serin ve üzerine yine yumurtalı karışım sürün. Yufkanın kenarlarını ortada birleştirerek kare şekli verin. İç için tavuğu haşlayın. Etleri küçük parçalara bölün. Kıyılmış ceviz, tuz ve karabiberle harmanlayın. Kare haline gelen yufkanın üzerine tavuklu harcı yayın. Karşılıklı dört köşeyi üst üste bindirmeden ortada birleştirerek zarf şekli verin. Tepsiye yerleştirerek keskin bir bıçakla kat yerlerinden üçgen parçalara bölün. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Isıtılmış 170°C fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Servis yapın.
       
ÇİN BÖREĞİ
       Malzemeler:
       1 paket mısır cipsi
       4 adet taze soğan
       1 Adet kabak
       1 adet havuç
       100 gr taze fasulye
       200 gr kırmızı lahana
       2 Yufka
       3 yemek kaş. soya sosu
       2 yemek kaş. soya yağı
       1 adet yumurta
       


       
       Yapılışı:
       Kırmızı lahanayı, kibrit çöpü şeklinde doğranmış kabak ve havucu, uzun doğranmış taze soğanı ve küçük doğranmış taze fasulyeyi soya yağında kavurun. Soya sosu ve tuzotla tatlandırın. Yufkaları 4’e bölün. Şişman sigara börekleri sarın. 1 yumurta beyazını suyla çırpın. Sigara böreklerini yumurta beyazına bulayın. Bir kabın içinde mısır cipsini ufalayın. Börekleri cipse bulayın. Yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirin.
       
MENEMEN BÖREĞİ
       Malzemeler:
       3 adet yufka,
       6 adet domates,
       8 adet sivri biber,
       3 adet yumurta,
       1 çay bardağı sıvıyağ,
       3 yemek kaşığı tereyağı,
       1 su bardağı galeta tozu,
       1 çay kaşığı kekik,
       1 çay bardağı su,
       Tuz.


       
       Yapılışı:
       Domatesleri küp şeklinde doğrayın. Sivri biberleri ince kıyın. Tereyağını tavada kızdırın. Biberleri kavurun. Domatesi ekleyin. Yumuşayınca yumurtaları kırıp karıştırın. Kekik ve tuz ekleyin. Yufkayı tezgaha yayın. Sıvıyağı ve suyu karıştırıp sürün. İkiye katlayıp üzerini de yağlayın. Uzun şeritler kesip, uç kısmına yumurtalı harçtan koyun. Muska şeklinde sarın. Galeta tozuna bulayıp, yağlanmış tepsiye dizip, 180°C ısıtılmış fırında pişirin.
       
TAVUKLU GÜL BÖREĞİ
       Malzemeler:
       4 adet yufka,
       1 adet tavuk göğsü,
       1 tatlı kaşığı tuz.
       
       Üzeri İçin:
       1 yumurta sarısı,
       2 yemek kaşığı usam.
       
       Sosu İçin:
       1,5 su bardağı tavuk suyu,
       1 su bardağı süt,
       1 adet yumurta,
       5 yemek kaşığı sıvıyağ,
       2 yemek kaşığı un,
       Tuz, karabiber,
       1 çay bardağı su,
       125 gr. margarin.


       
       Yapılışı:
       Tavuk göğsünü tuz ekleyip üzerini örtünceye kadar su ilavesiyle haşlayın. Ayıklayıp didikleyin. Sıvıyağda unu hafif kavurup süt ve tavuk suyunu ilave edin. Tavukları, karabiberi katın. Yumurtayı ilave edip karıştırın. Yufkaları dörde bölüp, su ve margarin karışımı ile yağlayın. Uç kısmına tavuklu harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Ruloları kendi etrafında döndürüp gül şekli verin. Kalan yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine bir miktar su ve yumurta sarısı sürüp susam ekin. 200°C’lik fırında kızartın.
       
BEŞAMEL SOSLU BÖREK
       Malzemeler:
       3 adet yufka,
       1 adet tavuk göğsü,
       1 adet yumurta.
       
       Beşamel sos için:
       1 su bardağı tavuk suyu,
       1 su bardağı süt,
       1 adet yumurta,
       2 yemek kaşığı un,
       3 yemek kaşığı tereyağ,
       1 tatlı kaşığı tuzot,
       1 çay kaş.kırmızı pul biber,
       1 kase galeta tozu.


       
       Yapılışı:
       Tavuğu haşlayıp küçük parçalar halinde didikleyin. Sos için tereyağ ve unu hafif pembe kavurun. Süt ve tavuk suyunu ilave ederek muhallebi kıvamında pişirin. Ateşten alıp ılınınca yumurtayı kırıp iyice karıştırın. Tavuk etleri, pul biberi ve tuzotu ekleyin. Yufkaları 4 parçaya bölerek üzerine beşamel soslu tavuktan sürün. Galeta tozuna bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
       
MANTARLI TEPSİ BÖREĞİ
       Malzemeler:
       5 adet yufka,
       750 gr mantar,
       4 adet kuru soğan,
       ½ su bardağı sıvıyağ,
       1 su bardağı süt,
       2 yemek kaşığı yoğurt,
       3 adet yumurta,
       1 yemek kaşığı tuzot,
       2 yemek kaşığı çörek otu.


       
       Yapılışı:
       Soğanı yemeklik doğrayın. 3 yemek kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
       Mantarları ince kıyıp soğana ilave edin. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Yumurta sarısının birini üzerine sürmek için ayırın. Süt, kalan sıvı yağ, yumurtalar ve yoğurdu iyice çırpın. Yağlanmış fırın tepsisini yufkayı bir kat serin. Karışımdan fırçayla sürün. 3 yufkayı tekrarlayın. Üzerine mantarları yayın. Kalan yufkaları karışımı sürerek bitirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ekin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
       
TALAŞ BÖREĞİ
       Malzemeler:
       10 adet milföy hamuru,
       ½ kg hindi but kuşbaşı,
       1 çay kaşığı karabiber,
       3-4 yemek kaş.konserve bezelye,
       2 yemek kaşığı tereyağ,
       1 yemek kaşığı kekik,
       3-4 yemek kaşığı un,
       1 yemek kaşığı tuzot,
       1 yumurta,
       3 soğan,
       1 havuç.


       
       Yapılışı:
       Hindi etlerinin üzerine 1 çay bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu çekince tereyağını
       ekleyin. Piyazlık doğranmış soğanları ilave edin. Havuçları zar şeklinde doğrayıp soğanla birlikte kavurun. Kekik, karabiber ve tuzotu ekleyin. Karıştırıp bezelyeleri ilave edin. 2 adet milföy hamurunu ayırın. Tezgahı unlayıp herbir milföy hamurunu enine ve boyuna merdane ile inceltin. Ortasına 2 yemek kaşığı harç koyup bohça şeklinde kapatın. Kapanan yer alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Ayırdığınız milföy hamurlarını şeritler halinde keserek böreklerin üzerine dekore edin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında kızartın.
       
PATATESLİ DİLİM BÖREK
       Malzemeler:
       3 adet yufka
       3 adet iri patates
       1 su bardağı süt
       1 adet yumurta
       3 yemek kaşığı tereyağı
       1 yemek kaşığı tuzot
       1 çay bardağı kırmızı pul biber
       1 çay bardağı rende kaşar peynir


       
       Yapılışı:
       Patatesi haşlayıp rendeleyin. Erimiş tereyağı, yumurta ve sütü patatesle iyice karıştırın. Tuzot ve peynirin yarısını patateslere katın. Yufkayı tezgaha serin. Üzerine patatesli harçtan yayın. Üç kat üst üste aynı işlemi yapıp tamamlayın. Rulo şeklinde sıkıca kıvırın. Dolapta yarım saat dinlendirin. Dolaptan çıkarıp 2 parmak eninde kesin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpin. Kırmızı pul biber ekin. 180 °C ısıtılmış fırında pembe renkte pişirin.
       
ÇİĞ BÖREK
       Malzemeler:
       Hamuru için
       1 kğ un
       1 yumurta
       2 tatlı kaşığı tuz
       Alabildiği kadar su
       Çok katı olmayan normal bir hamur yapılır.
       
       İçi için
       500 gr orta yağlı kıyma
       1 kuru soğan
       2 çay kaşığı tuz
       1 çay kaşığı pul biber
       1 çay kaşığı ucuyla kara biber
       Biraz kıyılmış maydonoz


       
       Yapılışı:
       Derin bir kapta un-yumurta-tuz-su karıştırılır. Normal hamur haline getirilir. Yarım saat dinlendirilir.
       Küçük bezeler alınarak servis tabağı büyüklüğünde börek hamuru açılır. Açılan hamura hazırlanan iç kıyma sürülerek hamur kapatılıp ay şeklinde kesilir. Kızgın ay çiçek yağında kızartılıp servis yapılır.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları