Home page
Haber Menüsü


MB’den enflasyon uyarısı
Merkez Bankası, yüksek seyreden petrol fiyatlarının Ağustos ayı enflasyonunu artırabileceğini öngördü. TCMB yayınladığı enflasyon raporunda, cari açıkta ‘seçici önlem’ gerekebileceğine de dikkat çekti.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Ağustos 2004— Merkez Bankası, yılın ilk beş ayında endişe edececek boyutlara çıkan cari işlemler açığına karşı tüketim mallarının kullanımındaki artışı kontrol altına alacak bazı önlemler alınması gerekebileceğini açıkladı. Yayınlanan Temmuz ayı enflasyon raporunda, yüksek seyreden petrol fiyatlarının Ağustos ayında fiyatları artırabileceği uyarısında bulunuldu.

   
 
       
   
MSNBC News Petrol yeni rekora gitti, OPEC üretim artışına hazır
MSNBC News Temmuz'da eksi enflasyona devam
MSNBC News Piyasalar faiz indirimi beklentisinde
MSNBC News FDF Temmuz'da 3.9 katrilyon lira
MSNBC News Cari açık tahmini 1.6 milyar dolar
MSNBC News Deutsche: Enflasyonda rahatlamak için erken
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, cari işlemler açığındaki gelişmelerin ‘önümüzdeki dönemde detaylı takip edileceği’ belirtilerek şöyle denildi: “Gidişatta muhtemel bir sorun öngörülürse, mali disiplinden taviz verilmeyerek, gerekirse tüketim malı artışının kontrol altında tutulmasına yönelik ‘seçici önlemler’ alınması faydalı olabilir.” Cari açık ilk beş ayda 8.8 milyar dolar ile hükümetin 7.6 milyar dolarlık yol sonu hedefini aştı.
       
AKARYAKIT ZAMMI ZORUNLU HALE GELEBİLİR
       Enerji fiyatlarındaki öngörülemeyen sapmaların her zaman bir risk unsuru olduğunu vurgulayan banka, dünya petrol fiyatlarının art arda rekor kırmasının muhtemel etkilerini ise şöyle değerlendirdi:
       “Petroldeki artışın yakın zamanda tersine dönmeyeceği algılamaları güçleniyor. Petrol fiyatlarındaki artışın önümüzdeki dönemde hem cari işlemler açığı, hem enflasyon üzerinde baskı oluşturması olası. Dünya petrol fiyatlarındaki artışların sürmesi ve kur baskısı nedeniyle artabilecek bütçe finansman ihtiyacı, önümüzdeki dönemde de akaryakıt ve petrol ürünleri fiyat artışlarını kaçınılmaz hale getirebilecektir.”
       Yılın ikinci yarısında büyümede iç talep kaynaklı yavaşlama olabileceğini ancak bunun artan yatırım ve güçlü dış taleple sınırlı kalabileceğini öngören banka, ikinci çeyrekte ise ilk çeyreğe paralel bir seyir bekliyor.
       
ENFLASYONDA ZOR YIL 2005
       Merkez Bankası, raporunda 2005 yılı için enflasyon önünde gördüğü riskleri de anlattı. Buna göre, iç talep ve birim işgücü maliyetlerinin son üç yılda enflasyonun düşüşünde sağladığı desteğin 2005 başından itibaren görülmeyeceğini hatırlatan banka, bu nedenle tüketici kredileri ve iç talep bileşenlerinin gelecekteki seyrini izlemeye devam edeceğini söyledi.
       Merkez Bankası, pek çok enflasyon raporunda belirttiği hizmet sektöründeki katılığın 2005 enflasyonu için de bir risk olduğunu vurguladı. Özellikle kira, eğitim, hastane hizmetlerindeki fiyat artışının enflasyondan fazla olmasının, dış talep artışı, tüketimdeki canlanma, yüksek seyreden kapasite kullanma oranının, kamu fiyat artışının 2005 enflasyonu açısından zorluk çıkarabileceğini kaydetti.
       
‘ABD FAİZİ RİSK OLABİLİR’
       Merkez Bankası, cari işlemler açığının önemli oranda makine-teçhizat ithalatından kaynaklanmasının yatırım mallarının potansiyel üretime katkısıyla verimlilik artışını desteklediğini söyledi ancak, şu uyarıda bulundu:
       “Açığın yüksek seyretmesi, aynı zamanda dünyadaki likidite eğilimlerinin değişmesi karşısında ülke ekonomisinin kırılganlığı artırıyor. Örneğin, ABD’nin beklenenden şiddetli faiz artırımı yapma ihtimali de risk unsuru olarak algılanmalı.”
       Merkez Bankası cari işlemler deki bozulmanın dövizde yaratabileceği hareketlerden enflasyonun olumsuz etkilenme olasılığının ‘çok güçlü’ olmadığını belirtti. Banka bunun nedenini de IMF ile yapılacak yeni orta vadeli programa şöyle bağladı:
       “Üzerinde çalışılan orta vadeli yeni bir programın uluslararası kuruluşların da desteği ile hayata geçirilmesinde önemli aşamalar kaydedildiği göz önüne alındığında bu olasılığın güçlü bir olasılık olmadığı açıktır.”
       Vergi geliri ile bütçedeki iyileşmenin bir bölümünün ekonominin hızlanmasına neden olduğunu belirten banka, “Ekstra verginin harcamalara kanalize edilmemesi, cari işlemlerdeki baskıyı azaltmada katkıda bulunabilir” dedi.
       Temmuzda yıllık enflasyonun öngörüldüğü gibi, bir önceki aya göre arttığını vurgulayan banka, “Bugünkü veriler itibarıyla, petrol fiyatları ve dövizdeki dalgalanmaların etkisiyle, yıllık enflasyonun ağustosta da artabileceği, ancak sonrasında istikrar kazanarak yıl sonu hedefi dahilinde gerçekleşeceği öngörülmektedir” denildi.
       Önümüzdeki dönemde TEFE’deki dalgalı seyrin ve tarım dışı TEFE’nin petrol ve kura bağlı artışının sürebileceğine işaret eden banka, sıkı maliye politikası ve gelirler politikasıyla yılın kalanında belirgin bir enflasyonist baskı hissedilmeyeceğini öngörüyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları