Home page
Haber Menüsü


Linux, 283 telifi ihlal ediyor iddiası
Telif hakları savunucusu bir hukuk örgütü, açık kaynak işletim sistemi Linux’un, 27’si Microsoft’a ait olmak üzere toplam 283 ayrı telif hakkını ihlal ettiği iddiasını ortaya attı.
ZDNET.co.uk
NTV-MSNBC
4 Ağustos 2004 — Public Patent Foundation (Kamusal Telif Vakfı) örgütünün Open Source Risk Management kurumu için yaptığı araştırmaya göre, ihlali söz konusu 283 telifin 98’i Linux’un iş ortaklarına ait. Açık kaynak işletim sistemi Linux 2.4 ve 2.6 çekirdekleri, IBM’den 60, HP’den 20 ve Intel’den de 11 adet telifi ihlal ediyor. Linux’un ihlal ettiği söz konusu teliflerle ilgili olarak mahkemelerde henüz herhangi bir dava açılmadı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
RAKİP DÜNYA GÖRÜŞLERİ
       Açık kaynak Linux ile yazılım şirketleri arasındaki gerilim, iki sektör arasındaki ‘iş kültürü’ farkına dayanıyor. Açık kaynakçılar yazılan kodların değiş tokuş edilmesi gerektiğini savunuyorlar. Kodların paylaşımı, açık kaynak sektöründe gelişmenin temeli olarak algılanıyor. Telifli yazılım şirketleri ise, yazılımların telifsiz dolaşımına kesin olarak karşı çıkıyor. Microsoft, Oracle, SAP gibi şirketler fikri mülkiyetin gelişmenin temeli olduğunu ve kodların değiş tokuşunun, yaratıcılığa uzun vadede zarar vereceğini savunuyor.
       
FİKRİ MÜLKİYETİNE SAHİP ÇIK
       İki farklı kurumsal kültür arasındaki en ciddi karşılaşma, yazılım firması SCO’nun, bir kısım telifinin sahibi olduğu Unix’in, Linux’un yapımında kullanıldığını iddia ederek IBM’i dava etmesi oldu. SCO, Linux’un Unix kodlarıyla yazıldığını iddia etmiş ve tazminat istemişti. Ancak mahkeme, SCO’nun iddiasını inandırıcı bulmadı ve dava da düştü.
       Açık kaynak camiası ile telifli yazılımcılar arasındaki gerilimde, ilk olarak HP üst yönetiminin yayınladığı Linux’un telif ihlalleri ile ilgili ihtar gelmişti. Linux’u telifli yazılımlara bir tehdit olarak algılayan Microsoft da, fikri mülkiyet haklarına her geçen gün daha fazla vurgu yapıyor. Şirket, Linux’un kod paylaşımına dayalı yayılımını önlemek için elindeki fikri mülkiyetleri güçlendirme stratejisi güdüyor, buna göre Microsoft bu yıl 3 bin adet yeni patent hakkı için başvuru yapacak.
SCO, Unix telif davalarını kaybetti

       
MAHKEME ONAYI ŞART
       Linux’un ihlal ettiği iddia edilen 283 ayrı telif, gelecekte açık kaynak aleyhine açılacak davalara temel teşkil edebilir. Bu bağlamda kritik nokta, söz konusu telif ihlallerinin henüz mahkemelerce onaylanmamış olması. Telif ihlallerinin geçerli olup olmadığı mahkemelerce kabul edilmeden sağlam yorum yapmak için erken, zira patent ihlali iddiası ile açılan davaların önemli bir kısmı mahkemelerde düşüyor. Yargıçlar, telif ihlaline karar vermek için, kesin ve direkt kanıt veya hırsızlık görmek istiyorlar. SCO davasında da, örneğin, yazılım şirketinin sunduğu telif kanıtları mahkeme heyetince kabul görmemiş ve tüm dava 10 dakikada sonlanmıştı.
       
FİKRİ MÜLKİYETİN MUĞLAK YANLARI
       ABD’de kurumlar veya şirketler kendi ürünlerinin ne derece telif ihlali yaptığı konusunda gevşek davranıyorlar. Bir ürünün birden çok telif ihlali yapması normal şartlarda sıkça gerçekleşen bir durum. ABD’de yasalar, yeni bir ürün yaratırken, kaç adet telifin ihlal edildiğine dair şirketlere kesin bir sorumluluk yüklemiyor. Ürünü veya teknolojiyi geliştirenler, kendi teliflerini takip etmekle yükümlüler. Linux yaratıcısı Linus Torvalds da yasaların bu yönüne vurgu yaparak, “Yazılımcıların bir ürünü geliştirirken kimin ayağına bastıkları önemli değil” şeklinde görüş beyan etmişti.
       
LİNUX’UN KORUYUCULARI
       Açık kaynağa destek veren büyük şirketlerin oluşturduğu Open Source Development Labs, Linux ile ilgili telif ve diğer hukuki problemlerin sorumluluğunu üstleniyor. Açık kaynak yazılımcılarını bir çatı altında toplayarak ArGe projelerini destekleyen örgüt, yazılımcıları mahkemelerde temsil ediyor. Konsorsiyum, SCO davasında açık kaynak işletim sisteminin kurucusu Linus Torvalds’ın savunmasını yürütmüştü. Open Source Risk Management kurumu ise, Linux’tan kaynaklanan telif ihlali ve telif mülkiyeti davalarına hukuki danışmanlık yapıyor.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları