Home page
Haber Menüsü


Hızlandırılmış tren ile ilgili yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı iddia ediliyor.
‘TCDD uyarıları dikkate almadı’
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Başkanı Fehmi Kütan, AKP’nin demiryollarını iç politika malzemesi haline getirmek istediğini ve kazanın bu anlayışın sonucu olduğunu söyledi. Kütan, TCDD’nin uyarılarını dikkate almadığını söyledi.
NTV
    23 Temmuz 2004—  Sakarya’daki tren kazasıyla ilgili Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nda konuyla ilgili uzmanlar ve aralarında Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası’nın bulunduğu sivil toplum örgütlerinin temsilcileri bir basın toplantısı düzenledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantıda, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, TMMOB Makina Mühendisleri Odası, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası adına basına açıklama yapan Kütan, bilime, teknolojiye meydan okuyarak “ben yaparım efelenmesi” sonucunun facia ile noktalandığını bildirdi.
       Hızlı tren sefere başlamadan önce bir basın toplantısı yaparak kamuoyunu bilgilendirdiklerini, hazırladıkları metni basın kuruluşlarına ve TCDD Genel Müdürlüğü’ne göndererek uyarıda bulunduklarını hatırlatan Kütan, AKP’nin demiryollarını seçimler öncesinden başlayarak iç politika malzemesi yaptığını söyledi.
       
YOL HIZ ARTIRIMINA UYGUN DEĞİL
       Kütan bu yanlış anlayışın sonuçları hakkında sendika olarak defalarca uyarında bulunduklarını tekrarlayarak, “Bilim insanlarının uyarılarına kulağını tıkayan TCDD yönetimi, İstanbul Belediyesi’ndeki ve İETT’deki alışkanlıklarıyla belediye otobüs işletmeciliği ile demiryolu işletmeciliğini karıştırarak, yol emniyeti unutularak, hızını artıralım hızlı tren olsun mantığı ile kazaya davetiye çıkarılmıştır. Bu hatta demiryolu altyapısı, yolun geometrik ve fiziki standartları, çeken-çekilen araçların yıpranmışlığı, hızın artırılmasına kesinlikle uygun değildir” dedi.
       Kütan, emniyet sağlanmadan hız artırımının kaza demek olduğunu defalarca sendikalar, odalar olarak dile getirdiklerini ifade ederek, bu uyarıları yok sayan TCDD’nin kaza nedenini açıklamak yerine kazanın hız nedeniyle olmadığını tekrarladığını vurguladı.
       Kütan, daha bir kaç gün önce TCDD yönetimi ve bilim insanları arasında yapılan toplantıda, gerekli uyarıları yaparak yakın bir zamanda trenin yoldan çıkmasının sürpriz olmayacağını ve hızlandırılmış trenin hemen seferden kaldırılması gerektiğini belirttiklerini söyledi.
       TCDD’nin bir inat uğruna treni işletmeye devam ettiğini kaydeden Kütan, “TCDD yönetimi kazanın nedenini saptırmaya çalışmaktadır. Kazanın tek nedeni, yolun bakımının yapılmadan, eski çeken ve çekilen araçlar kullanılarak, palyatif çözümlerle hızlı tren işleteceğini sanan TCDD yönetiminin basiretsizliği ve beceriksizliğidir. Kazanın sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
       Kütan, gazetecilerin soruları üzerine, trende bulunan hız bandının bir tür kara kutu olduğunu, trenin yaptığı hızı ve saati kaydettiğini söyledi. Gazetecilerin kaza sonrasında açıklanan ölü sayısına ilişkin sorusu üzerine de Kütan, “Biz resmi açıklamayı baz almak durumundayız. Buna inanmak istiyoruz, ancak bölgeden aldığımız haberler daha farklı” şeklinde konuştu.
       
DEV-MADEN-SEN: POPÜLİST BİR ANLAYIŞIN SONUCU
       Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev-Maden-Sen) Genel Başkan Vekili Tayfun Görgün, Sakarya’daki tren kazasıyla ilgili olarak, “Popülist bir anlayışla gündeme getirilen hızlı tren projesinde korkulan oldu” dedi.
       Görgün, yaptığı yazılı açıklamada kazadan büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, başsağlığı dileğinde bulundu. Görgün, şunları kaydetti: “Ciddi araştırmalar yapılmadan, uygun altyapı oluşturulmadan, bilimsel çalışma ve verilerden uzak, tamamen popülist bir anlayışla gündeme getirilen hızlı tren projesinde korkulan oldu.
       Yaşamını yitirenlerle ilgili ortada değişik rakamların uçuştuğu, gerçek rakamları kamuoyuna sunmaktan aciz AKP’li yetkililer bugüne kadar konuyla ilgili bilim insanlarının uyarılarını hiç dikkate almamıştır. Meydana gelen kaza ne görünmez kazadır, ne de sebebi anlaşılamayacak kadar karanlıktır.”
       DİSK’e bağlı Genel-İş Yönetim Kurulu’nca kazayla ilgili yapılan açıklamada da, kazanın altyapı yetersizliği nedeniyle meydana geldiği savunuldu. Açıklamada, “Ulaştırma Bakanı’nın derhal görevinden istifa etmesi ya da görevden alınması gerekmektedir” denildi.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları