Home page
Haber Menüsü


 
Sony’nin yeni MiniDV’si: DCR-PC330
Japon elektronik firması Sony tarafından piyasa sürülen DCR-PC330 MiniDV, 10X optik, 120X Dijital Zoom, dokunmatik ve 270 derece döndürülebilir ekranı, 3M piksel fotoğraf çekebilme özellikleriyle dikkat çekici bir ürün.
Özgür Çetin
NTV-MSNBC
 
    19 Temmuz 2004 —  Sony PC330, inceleme sayfalarımıza, MiniDV kategorisinden konuk olan ilk ürün. Sony PC330, kamera ve fotoğraf makinesi özelliklerini bünyesinde başarıyla barındıran melez bir cihaz. Bu sayede, en kritik durumlarda bile ‘keşke yanımda fotoğraf makinesi olsaydı’ ya da ‘keşke yanımda bir kamera olsaydı’ demek zorunda kalmayacaksınız.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       MiniDV kameralar, IEE1394 (Firewire) portu ile bilgisayara doğrudan bağlanabilmeleri, uygun yazılım ve gerekli donanımlarla görüntülerin doğrudan bilgisayara aktarılabilmesi ve kompakt boyutları ile dikkat çekici ürünler olmuşlardır. Özellikle gelişen teknoloji ve hızlanan bilgisayarlar yardımı ile artık evinizde bile kendi VCD ya da DVD’nizi hazırlamanız sadece 2-3 saatlik bir çalışma ile mümkün oluyor. Dijital ürünlere meraklıların en çok ilgisini çeken ürünlerin başında gelen dijital fotoğraf makinesini MiniDV ile birleştirme fikri gerçekten güzel görünüyor. Pratikte bunun nasıl olduğunu merak ediyorsanız yazımınızın devamını okumanız gerekiyor.
       
Diğer Ürün İncelemeleri
Sümela Manastırı / Trabzon

       
       
KUTU İÇERİĞİ
* Sony DCR-PC330 Dijital Video Kamera
* NP-FM30 InfoLityum Pil
* Pil Şarj cihazı
* 16 MB Memory Stick Bellek
* Uzaktan Kumanda
* Lens koruma kapağı
* Yazılım ve USB sürücü yazılım CD’si
* USB Kablosu
* A/V Kablosu
* Kullanım Kılavuzu (Türkçe)
       
GENEL GÖRÜNÜM
PC330, ergonomik olarak başarılı bir ürün

       Sony, bu ürünün tasarımı dikey olarak yapmış. Bunun sonucu olarak fazla yer kaplamayan, ele iyi oturan ve ergonomik bir ürün ortaya çıkmış. Boyutları bakımından küçük bir çantaya bile sığabilecek bir ürün olan PC330, arka yüzünde bulunan POWER tuşu ile açılıyor. Yine bu tuşla CAMERA/TAPE, MEMORY ve PLAY/EDIT çekim modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu düğmenin hemen yanında bulunan ortası kırmızı, gümüş renkli bir düğme de kayıt işlemini başlatma görevini yerine getiriyor. Arka yüzün üst solunda Memory Stick yuvası, en alt kısmında ise pil çıkarma düğmesi bulunuyor. Üst yüzün uç kısmında elektronik vizör bulunuyor. Bu vizör hareketli ileri geri hareket ederek yuvasından 3 cm ileri çıkabiliyor. Bu vizör yuvasında iken uzaktan bakarak çekim yapılabiliyor. Gözünüzü dayadığınızda ise bulanık görüyorsunuz. Eğer gözünüzü vizöre yaklaştırarak çekim yapacaksanız, yuvasından çıkarmanız gerekiyor.
Cihazın yan yüzü. En solda açık halde duran vizör görünüyor.

       Tüm Sony kameralarında olduğu gibi bu üründe de 270 derece döndürülebilen bir LCD ekran bulunuyor. 2.5 inç, renkli LCD ekran diğer Sony ürünlerinden farklı olarak dokunmatik olarak tasarlanmış. Bu sayede ayarlamalar için fazladan tuşlara gerek kalmamış ve tüm ayarlamaların bu ekran üzerinden yapılması sağlanmış. Gerçekten de üründe çok fazla tuş bulunmuyor. Bu durum cihazın kullanımını oldukça kolaylaştırmış.
       LCD ekranın kapandığı yan yüzde LCD BACKLIGHT ON/OFF düğmesi, DISPLAY /BATTERY INFO dügmesi bulunuyor. Yine bu yan yüzde dahili hoparlör ve en alt kısımda pil bulunuyor.
       PC330’un en fazla düğme içeren yüzü ise, sağ yan yüzü. Burada sırasıyla ZOOM, PHOTO, NIGHTSHOT/NIGHTFRAMING, FOCUS, BACKLIGHT, RESET tuşları bulunuyor. Ayrıca yine bu yüzde plastik
Trabzon yayları

        bir kapak ile gizlenmiş ve çeşitli bağlantı girişlerini barındıran A/V yuvası bulunuyor. Bu yuvada, A/V (TV OUT), Lanc, kulaklık ve mikrofon girişleri bulunuyor.
       Üst yüzde harici aksesuar bağlantı yuvası, stereo mikrofon ve dahili flaş bulunuyor. Ön yüzde de üzerinde DC IN yazan kapaklı bir yuva buluyor. Bu yuvada pili şarj etmek için kullanılan güç girişi, USB girişi ve Sony’nin I Link adını verdiği Firewire (teknik adıyla IEE 1394) girişi bulunuyor.
       
KULLANIM VE ÖZELLİKLER
Ürünün USB, Firewire ve güç girişleri.

       Sony tarafından dikey olarak tasarlanan PC330, ergonomik anlamda başarılı bir ürün. Ele rahat oturduğundan, kullanım sırasında ihtiyaç duyulan tuşlara erişim rahatlıkla sağlanabiliyor. Genelde video kameralarda görmeye alıştığımız 270 derece döndürülebilen LCD ekran da oldukça kullanışlı.
       MiniDV kategorisinde bir ürün olan PC330’da kaset yükleme işlemi alt yüzde bulunan bir yuvadan yapılıyor. Bu yuvanın kapağı açıldığında otomatik olarak kaseti dışarı çıkaran bir mekanizmaya sahip olan ürün, bir MiniDV kasete 1 saatlik kayıt yapabiliyor.


        Gri-siyah-gümüş karışımı bir dış kaplama renginin hakim olduğu PC300’da görüntü kaydetme işlemi, ürün açıkken arka yüzde bulunan START/STOP düğmesi ile yapılıyor. Bu düğmeye bir kez basıldığında başlayan kayıt, ikinci kez basıldığında duruyor. Cihaz, CAMERA/TAPE modunda iken kasete, MEMORY modunda iken de belleğe görüntü kaydediyor. 16 MByte bellek ile beraber satılan üründe bu belleğe 320x240 piksel boyutlarında yaklaşık 2 dakika kayıt yapılabiliyor.
Ürünün arka yüzü
       Ürünün kullanımı görece az bilgili kullanıcıları dahi yormayacak kadar basit. Yapmanız gereken tek hamle cihazı açmak ve kayıt düğmesine basmak. Kullanıcı dostu bir menü ara yüzüne sahip olan üründe, birçok ayarı dokunmatik LCD ekran üzerinden yapmak mümkün.
       Ürün MiniDV olduğu için üzerinde bulunan Firewire bağlantısı sayesinde doğrudan bilgisayara bağlanabiliyor (bu arada gerekli Firewire kablosunu ayrıca satın almanız gerekiyor). Uygun bir yazılımla, ki gerekli yazılım ürünle beraber veriliyor, kaydedilmiş görüntüleri almak, üzerinde değişiklik yapıp, CD’ye yazmak mümkün.
       Tüm Sony kameralarda olduğu gibi PC330’un Night Shot ve NIGHT FRAMING özellikleri bulunuyor. Night Shot özelliği nesnelerden yansıyan Kızılötesi ışınlar yardımı ile çekim yapılmasını sağlıyor. Günümüzde daha çok askeri alanda kullanılan bu teknoloji, tüm Sony ürünlerinde bulunuyor. Çekim yapılabilmesi için gerekli kızılötesi aydınlatma kaynağı da ürünün ön yüzünde bulunan iki adet mini lamba sayesinde sağlanıyor. Night Framing ise netlik yapılması sırasında Kızılötesi ışınlardan faydalanması, ancak çekim sırasında normal çekim yapılması anlamına geliyor.
Cihazın uzaktan kumandası

       Ürünle beraber verilen uzaktan kumanda, çekilen görüntüleri seyretme ve cihazı uzaktan kumanda etme görevini yerine getiriyor.
       
FOTOĞRAF ÇEKME


       3 Mpiksellik CCD bir sensöre sahip üründe, fotoğraf kalitesi tatmin edici seviyede. Ürünle beraber verilen 16 MByte belleğe, yan yüzde bulunan PHOTO tuşu yardımı ile 10 adet fotoğraf çekilebiliyor. Bu PHOTO tuşu iki kademeli olacak şekilde tasarlanmış ve ilk kademede netlik yapılıyor ikinci kademede ise fotoğraf çekiliyor. Düşük aydınlatmalı ortamlar için daha önce incelediğimiz Sony ürünlerinde olduğu (ayrıntı için bakınız Sony DSC-V1 ürün incelemesi http://www.ntvmsnbc.com/news/249274.asp) gibi Hologram AF özelliğini kullanan cihaz, Night Shot özelliği sayesinde Kızılötesi fotoğraf da çekebiliyor. 10X dijital zoom özelliği olan PC330, bunu başarılı olarak kullanıyor.


       Çekilen fotoğraflar JPEG formatında ve 900Kb ile 1.8 Kbyte arasında yer kaplıyorlar. 2016x1512 piksel ve 640x480 piksel boyutlarında olmak üzere iki farklı boyutta çekim yapabilen PC330, bu belleğe 320x240 ve 160x112 piksel boyutlarında hareketli görüntü kaydedebiliyor.
       Diğer Sony ürünlerinde olduğu gibi Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektif kullanan üründe fotoğraf kalitesi amatör kullanım anlamında tatmin edici kalitede. Dahili flaşı da bulunan cihazda, flaşın gücü yeterli. Ürün ayrıca CAMERA/TYPE modunda iken de fotoğraf çekilebiliyor.
       
PİL
Ürüne güç sağlayan pil.

       Ürünün en önemli eksiklerinden birisi ise kısa pil ömrü. Sony NP-FM30 marka pil, ortalama bir kullanımda 45-50 dakikada bitiyor ve önemli anlarınızda sizi yarı yolda bırakıyor. Özellikle, elektrikten uzak ortamlarda yapılan çekimlerde yedek pil bulundurmak gerekiyor. Her ne kadar LCD ekranın aydınlatma ışığı yan yüzde bulunan bir düğme yardımı ile kapatılsa ve bu da pil ömrüne etki etse de, bu ışık kapatıldığında ekrandakileri görmek zorlaşıyor. Ve bu özellik, sadece iyi aydınlatmalı ortamlarda işe yarıyor.


       
       
YAZILIM
       PC330 ile beraber verilen Pixela ImageMixer yazılımı hem fotoğrafları hem de görüntülerini bilgisayara aktarabiliyorsunuz. Bu yazılımla fotoğrafları bilgisayara aktarabildiğiniz gibi, Firewire kablosu yardımı ile görüntüleri de aktarıp, gerekli düzenlemeleri yaparak VCD formatına çevirebiliyorsunuz. Genel olarak ürünle beraber verilen bir yazılım için tatmin edici seviyede olan Image Mixer, profesyonel anlamda yeterli değil. Biraz daha ayrıntılı bir kullanım isteyenlerin, Pinnacle Studyo gibi yazılımlara yönelmesi gerekiyor.
       
MENU
Menu

       Üründe bulunan tüm ayarlamalar dokunmatik LCD ekran üzerinden yapılıyor. Buradan çekim ile ilgili ayarlardan, LCD ekranın parlaklığına, görüntü efektlerinden, kendi kendine çekim özelliğine kadar bir dizi ayarı değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca, üç boyutlu şekilde tasarlanmış MENU sistemi de hem görsel açıdan başarılı, hem de kullanışlı.


       
       
       
ARTILARI

* Kaliteli fotoğraf çekme özelliği
* Kompakt boyutlar
       
       
EKSİLERİ

* Pil ömrü az
* Fiyatı biraz yüksek
       
       
SONUÇ
       Dijital fotoğraf makinesi özelliklerini MiniDV kamera özellikleriyle harmanlamayı başaran Sony PC330, her iki ürünü de beraber taşımak istemeyen kullanıcılara yönelik bir ürün. Fiyatı sadece MiniDV özelliği olan ürünlere göre biraz yüksek, ancak iki ürün birden sahibi olmak isteyenlerin ellerini ceplerine atmaları gerekiyor.
       
       Sony DCR-PC330
       
       Tip:
Digital Video Camera
       Dijital Zoom: 120X
       Optik Zoom: 10X
       Sensör Tipi:
CCD
       Bellek: Sony Memory Stick bellek yuvası
       Dijital Video Format: MPEG 1
       Görüntü Efektleri: Sepia, Mosaic, Pastel, Card Mix, Monotone, Chroma Key, Negative Art, Solarization, Luminance Key
       LCD ekran: 2.5 inç TFT renkli (212.000 piksel)
       Vizör: Elektronik
       Bağlantı: USB (1.1)
       Fotoğraf Formatları: Fine JPEG 2016 x 1512, Standard JPEG 2016 x 1512, Fine JPEG 640 x 480, Standard JPEG 640 x 480
       Bağlantılar: 1 x Mikrofon, 1 x Kulaklık, 1 x IEEE 1394 (FireWire/i.LINK), 1 x USB, 1 x Kompozit video/audio (input/output), 1 x S-Video input / output, 1 x Control-L (LANC), 1 x DC power input
       Pil:
Ürünle beraber verilen Sony NP-FM30 InfoLityum İyon
       Ağırlık: 540 gr (Pil ve kaset hariç)
       Boyutlar: 59 x 119 x 113 mm
       Fiyatı: 1449 Euro (KDV Dahil)
       Üretici Firma: Sony
       Distrübütör Firma: Sony Türkiye
       
       
Bu sayfada kullanılan ve Sony DCR-PC330 ile çekilmiş fotoğrafların büyük boyutlardaki orjinallerini buraya tıklayarak indirebilirsiniz (Fotoğraflar Winzip programı ile sıkıştırılmış ve 7.2 MB boyutunda tek bir dosya haline getirilmiştir). Fotoğraflar hakkındaki teknik ayrıntıları EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz

       
       Sayfada yer alan fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. Ticari amaçlı olmasa dahi izinsiz kullanılamaz.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları