Home page
Haber Menüsü


AIDS hızla yayılıyor ve öldürüyor
 
BM, AIDS vakalarının, Asya kıtasının büyük bölümünde cehalet yüzünden giderek arttığını açıkladı.  
Dünyada 2003 yılında AIDS nedeniyle ebeveynlerini kaybeden çocukların sayısının 15 milyona çıktığı bildirildi.
 
AA
6 Temmuz—  AIDS, Güney Afrika’da 62 olan ortalama yaşam süresini 49’a düşürdü. BM’nin raporuna göre, 2025 yılına kadar, toplam 38 Afrika ülkesinde nüfus yüzde 14 oranında azalacak. Afrika’da kadınların daha çok HIV taşıdığı ya da AIDS’e yakalandığı ve bu hastalığa yakalanan aile fertleriyle ilgilenmek zorunda kaldıkları için de hastalığın bedelini daha ağır ödedikleri bildirildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“AIDS, ASYA’DA CEHALET YÜZÜNDEN ARTIYOR”
       Birleşmiş Milletler AIDS ile Mücadele Programı (UNAIDS) tarafından yayımlanan “Küresel Rapor”da, Çin, Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerde görülen AIDS vakalarında ciddi bir artışın gözlemlendiği ve bu ülkelerdeki 7,4 milyon insanın hastalığa yol açan HIV’i taşıdığı bildirildi.
       Uzmanlar, dünya nüfusunun yüzde 60’ını barındıran Asya kıtasında AIDS’in hızla yayıldığının altını çizerek, geçen yıl 1.1 milyon yeni AIDS vakasının bildirildiğini kaydetti.
       Raporda, hastalığın daha çok güneydoğu Asya ülkeleri olan Myanmar, Tayland, Kamboçya’da yaygın olduğu, bu ülkelerde hastalığın yüzde 3 düzeyinde görüldüğü, bunun bütün Asya’da görülen en yüksek oran olduğu belirtildi. Raporda, şu anda 840 bin AIDS hastasının bulunduğu tahmin edilen Çin’de, eğer önlem alınmazsa 2010 yılına kadar 10 milyon kişiye hastalık bulaşabileceği vurgulandı. Raporda, Güney Afrika Cumhuriyeti’nden sonra dünyada en çok AIDS vakası görülen ikinci ülke olan Hindistan’da 5.1 milyon AIDS hastasının bulunduğu, 3 yıl önce yapılan bir araştırmaya göre, nüfusun dörtte birinin AIDS’in adını bile duymadığının da altı çizildi. BM raporu, 210 milyon nüfuslu, eski şırıngalar ile uyuşturucu kullanımının yaygın olduğu Endonezya’nın, HIV virüsünün yayılması için ideal bir ortam oluşturduğuna da dikkat çekti. Raporda, Vietnam’ın, yüzde 1’in altında AIDS oranına rağmen, yaygın korunmasız cinsel ilişki ve uyuşturucu kullanımı nedeniyle tehlike altında bulunduğuna da değinildi.
       
GÜNEY AFRİKALININ ÖMRÜNÜ AIDS KISALTIYOR
       BM’nin yayımladığı “Küresel Rapor”da, “HIV/AIDS’in toplam nüfusa oranının yüzde 20’yi geçtiği 7 Afrika ülkesinde, 1995 ile 2000 yılları arasında doğan bir kişinin ortalama yaşam süresi, AIDS’in olmadığı zamanlara oranla 13 yıl azalarak 49 olarak belirlendi” ifadesine yer verildi.
       Raporda, son yıllarda Swaziland, Zambiya ve Zimbabwe’de doğanlar için bu ortalamanın 35 olduğuna dikkat çekildi. Güney Afrika’da AIDS’e yakalanan veya HIV virüsü taşıyan kişilerin toplam nüfusa oranı 2003 yılında yüzde 25 olarak açıklanmıştı. Yüzde 38.8 ile Afrika’nın güneyinde AIDS’den en çok etkilenen ülke olan Swaziland’ı, Botswana (yüzde 37.3), Lesotho (28.9), Zimbabwe (24.6), Güney Afrika Cumhuriyeti (yüzde 21.5), Namibia (yüzde 21.3), Zambia (yüzde 16.5), Malavi (yüzde 14.2) ve Mozambik (yüzde 12.2) izliyor.
AIDS’le mücadelede yetersiz kalındı
Güney Afrika Cumhuriyeti, 4.8 milyon kişiyle dünyada en çok AIDS ve HIV virüsü taşıyıcısını barındıran ülke konumunda. BM’nin raporuna göre, 2025 yılına kadar, toplam 38 Afrika ülkesinde nüfus yüzde 14 oranında azalacak. Raporda, AIDS oranının Afrika’nın güneyinde bu kadar yüksek olmasının nedenlerinin yoksulluk, sosyal istikrarsızlık, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların yaygın olması, kadının toplumdaki zayıf statüsü, aile içi şiddet, kötü yönetilme ve ciddi boyutlarda açlık olduğu açıklandı.
       
“AFRİKA’DA AIDS’İN BEDELİNİ KADINLAR ÖDÜYOR”
       BM AIDS ile Mücadele Programı’nın (UNAIDS) yayımladığı 2004 yılı “Küresel Rapor”da, Afrika’nın Sahra altı bölgesinde bu virüsü taşıyan erişkinlerin yüzde 57’sinin kadın ve gençlerin yüzde 75’inin genç kızlar olduğu kaydedildi. Raporda, hastalığın görülmeye başlandığı 1980’li yıllarda, kadınların bu hastalığa erkeklere göre daha az yakalandığı, ancak bugün her 10 erkeğe karşı 13 kadının hastalığa yakalandığı belirtildi.
       Hastalığın en yaygın olduğu ülke olan Güney Afrika’da hastalığa yakalanan 15-24 yaş grubundaki gençler arasında her 10 erkeğe karşı 20 kadın bulunuyor. Bu oranlar Kenya ve Mali’de 10 erkeğe karşı 45 kadın olarak kayıtlarda yer alıyor. Raporda, kıtada erkeğin kadın üzerinde egemen olduğu kültürlerde kadınların aile üyeleriyle ilgilenmek ve ev içinde ihtiyaçlarını gidermek zorunda olduklarına ve kız çocuklarının hasta aile fertleriyle ilgilenmeleri için okuldan alınabildiklerine dikkat çekilerek, bunun da “kadınların, AIDS hastalığının bedelini daha ağır ödedikleri anlamına geldiği” ifade edildi.
       UNAIDS’in raporunda, bir örnek olarak, Zimbabwe’deki Manicaland bölgesinde bir kadının AIDS’ten ölmesi halinde yuvasının dağıtıldığı ve çocuklarının kendi kaderleriyle baş başa bırakıldıkları anlatıldı. Afrika’nın Sahra altı bölgesinde bu şekilde öksüz kalanların sayısının 2003 yılında 12,1 milyon olduğu raporda kaydedildi.
       
GEÇEN YIL 15 MİLYON ÇOCUK AIDS YÜZÜNDEN ÖKSÜZ KALDI
       BM çocuklara yardım kuruluşu UNICEF tarafından bugün Almanya’nın Köln kentinde yapılan açıklamada, 2003 yılında anne babasını ya da her ikisini AIDS yüzünden kaybeden çocukların sayısının 15 milyona çıktığı belirtildi. Açıklamada, dünyada geçen yıl AIDS’e yakalananların yarısından çoğunun 25 yaşın altında olduğu kaydedildi.
       
 
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları