Home page
Haber Menüsü


NATO Bilim Ödülü Türkiye’nin
NATO Bilim Komitesi, 2004 Özel Bilim Ödülü’nü, NATO desteğiyle yapılan Marmara Denizi’ndeki fay hattı araştırması ve İstanbul’un deprem haritasının çıkarılmasından dolayı Boğaziçi, ODTÜ ve İstanbul Teknik üniversitelerine verdi.
İstanbul
AA
27 Haziran 2004 — Boğaziçi, İstanbul Teknik ve Ortadoğu Teknik üniversiteleri, NATO’dan gelen mali destek ile deprem araştırmaları konusunda önemli bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Bunların arasında Marmara Denizi fay hattının incelenmesi, İstanbul deprem haritasının çıkarılması, bina tetkikleri gibi son yıllarda sık sık gündeme gelen projeler de bulunuyor. NATO’dan sağlanan finansman, deprem riski taşıyan kentsel alanlarda risk analizi ve sonuçları hafifletmeye yönelik stratejiler geliştiren bilimsel projelere aktarıldı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul’da düzenlenen NATO zirvesi için Türkiye’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Harbiye Askeri Müze’de yapılan törende ödülü Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e verdi. Ödül töreninde, Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Ahmet Üzümcü de hazır bulundu.
       
‘PROJELER NATO İÇİ DİYALOĞU GÜÇLENDİRDİ’
       NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, törende yaptığı konuşmada, NATO’nun insani yardım çalışmaları kapsamında ilgilendiği konulardan birinin de deprem olduğunu ve Türkiye’de 1999 yılında meydana gelen depremin tüm müttefik ülkeleri üzdüğünü kaydetti. Hoop Scheffer, “Deprem projelerinin sonuç verdiğini görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.
       Projelere yerel otoritelerin şehirleşme çalışmalarına katkıda bulunacağını kaydeden de NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, “Deprem tetkik çalışmaları ve bunlara göre alınan önlemler birçok kişinin hayatını kurtaracaktır ve NATO üyelerinin aralarındaki ilişki ve diyaloğu güçlendirecektir” diye konuştu.
       
MARMARA’NIN SİSMİK HARİTASI ÇIKARILDI

       NATO’nun mali desteğiyle 2000 yılı başlarında, fay hattı üzerinde bulunan Marmara Denizi’nde jeolojik ve fizyolojik araştırmalara başlanmıştı. Türkiye, Fransa, İtalya ve ABD’nin ortak çalışmaları sonunda Marmara Denizi tabanının sismolojik haritası çıkarılmış, 8 uluslararası araştırma gemisi, bölgedeki sismik faaliyetlerin bir haritasını çıkarmıştı. Araştırmalardan sonra, yüksek risk bölgelerindeki binaların yeniden inşası veya güçlendirilmesi gündeme gelmişti. Marmara Denizi’ni inceleyen söz konusu çalışmaların eş başkanlığını, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Naci Görür ve Fransız Prof. Xavier Lepichon yürütüyor.
       
ULUSAL GÖZLEM AĞI PROJESİ
       NATO’nun bilim fonları tarafından desteklenen Ulusal Gözlem Ağı projesi kapsamında, Kuzey Anadolu fay hattı boyunca yer alan 20 deprem kayıt istasyonuna gerekli ekipmanlar yerleştirildi. Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı projesi çerçevesinde mevcut gözlem bilgileri toplanarak bir veri bankası oluşturuluyor. Projenin yönetimini, ODTÜ Afet Yönetimi Araştırma Merkezi’nden Prof. Polat Gülken ve ABD’de Nevada Üniversitesi’nden Prof. John Anderson yürütüyor.
       Proje kapsamında depremlerin sık meydana geldiği Bursa-Yalova ve Aydın-Denizli koridorlarında toplam 20 yeni deprem kayıt istasyonu kuruldu. Projenin devamında Kahramanmaraş-Antakya koridorunda 18 istasyona sahip üçüncü bir yerel ağ kurulacağı belirtildi.
       
KENTLEŞME İÇİN DEPREM HARİTASI
       Büyük depremlere maruz kalma olasılığı bulunan Özbekistan’ın Taşkent, Kırgızistan’ın Bişkek ve Türkiye’nin İstanbul kentlerinde yürütülen ortak çalışmalarda, hasar ve yıkım simülasyonları yapıldı. Bu kentlerin sismik risk haritaları ve deprem yer hareketi modelleri çıkarıldı. Bu veriler, inşaat mühendisleri ve şehircilik uzmanları tarafından değerlendirilmek üzere tasnif edilecek.
       Çalışmaları, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Erdik, Özbekistan Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Tursunbay Rashidov, Kırgızistan Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. A. Turduculov ve ABD Jeolojik Araştırmalar Enstitüsü’nden (American Geological Survey) Prof. Dr. Erdal Şafak yönetiyor.
       
BİNA DEĞERLENDİRME VE GÜÇLENDİRME
       NATO bilim fonu tarafından desteklenen çalışmalar arasında, ‘Mevcut Binaların Sismik Değerlendirmesi ve Rehabilitasyonu’ projesi de bulunuyor. Bu proje çerçevesinde, mühendislere, bir binanın deprem sırasında ne kadar hasar göreceğine dair karar vermeleri için gereken bilgiler sağlanıyor. Proje, Türkiye, Yunanistan, Makedonya ve ABD’nin önde gelen üniversiteleri ile ortaklaşa olarak yürütülüyor. Projenin Türk başkanlığını, ODTÜ’den Prof. Dr. Güney Özcebe yaptı.
       NATO Bilim Fonu tarafından finansal destek sağlanan söz konusu projeler, NATO’da Kamu Diplomasisi Bilim Bölümü Yöneticisi sıfatıyla görev yapan Dr. Deniz Beten’in koordinasyonu ile gerçekleşti. Genel Koordinatör Dr. Beten, kaynakların yönlendirilmesi, projelerin Türkiye’de yürütülmesi ve mali destek bulunması gibi görevleri üstlendi.
       
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları