Home page
Haber Menüsü


Erdoğan ilk kez İsrail basınına konuştu
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Haaretz gazetesine verdiği demeçte, İsraillilerin Filistinlilere, kendilerine 500 yıl önce davranıldığı gibi davrandığını söyledi.
Ankara
AA
    3 Haziran 2004 —  Başbakanlık konutunda Haaretz muhabirinin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ilk kez bir İsrailli gazeteciye demeç verdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Türkiye ile İsrail arasında iyi ve güçlü ilişkiler var. Sizin görüşünüze göre, Türk tarafının İsrail konusundaki tavrında son zamanlarda değişiklik oldu mu” sorusunu, Erdoğan şöyle yanıtladı:
       “Her şeyden önce, İsrail’le ilişkilerimiz farklı açılardan ele alınmalı. İlki hükümetler arası ilişkiler, diğeri halklar arasındaki ilişkiler. Bir başka yol da siyasi, ekonomik, ticari ve sosyal bağlarla kurulan ilişkiler. Halklar arasındaki ilişkiler olarak baktığımızda hiçbir problemi tasavvur edemeyiz. Bireyler ve bazı marjinal gruplar tarafından farklı değerlendirmeler olabilir. Hükümet düzeyinde baktığımızda, barış sürecinin tekrar canlandırılması taraftarıyız. Ancak İsrail hükümeti, çabalarımıza katkıda bulunmuyor. Öldürmeye karar vermeyen bir kabine, bir hükümet olmasını dilerdim. Çünkü hükümetler, yasaları asla bir kenara bırakmazlar.”
       
‘DEVLET TERÖRÜDÜR’
       İsrail’in “bir tür devlet terörizmi uygulayıp uygulamadığı” sorulan Erdoğan, kendi gözlemlerini anlatırken içten ve açık olacağını söyledi ve “Bu olanlara baktığınızda, bunu başka nasıl yorumlarsınız” dedi. Erdoğan, Ortadoğu’daki bazı ülke liderleriyle bir araya geldiğinin hatırlatılması ve Türkiye’nin Ortadoğu’daki gerçek pozisyonunu nasıl gördüğünün sorulması üzerine de, Türkiye’nin tarihi açıdan Ortadoğu’da önemli bir rol oynadığını, bir süre için ilişkilerin soğuduğu bir döneme girildiğini, bir mesafe oluştuğunu, ancak şimdi bu mesafeyi kapattığını söyledi.
       Başbakan Erdoğan, İsrail ile Ortadoğu’daki diğer ülkeler arasında barış için arabuluculuk yapmak istediklerini ve tüm toplantılarda bunu dile getirdiklerini, bunu yapmaya devam edebilmeyi umduğunu kaydetti.
       
‘İRAN’A GİTME ZAMANI GELDİ’
       Erdoğan, İran’a yapacağı gezi hakkında da, geziye katılacak tüm bakanların bu ülkeyi daha önce ziyaret ettiğini, İranlı bakanların da Türkiye’ye geldiğini söyleyerek, İran’a gitme zamanının geldiğini söyledi. Erdoğan, birkaç ay önce söz verdiği gibi İsrail’e gidip gitmeyeceğinin veya İsrail Başbakanı Ariel Şaron’u davet edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de, olaylar vuku bulduğu sırada, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü İsrail ile Filistin’e göndermeyi planladığını, Gül’ün ardından da kendi ziyaretinin tasarlandığını belirtti.
       
‘KRİZİ ATLATABİLİRİZ’
       Erdoğan, “İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler, bu krizi atlatabilecek mi” şeklindeki soruya da şöyle yanıt verdi:
       “Eğer taraflar samimiyse, evet. İlişkiler, farklılıkları giderebilecek kadar güçlü. Bunu asla unutmamalıyız. Atalarımız, tarihteki en güçlü zamanlarında, Engizisyon döneminde İsrail’den sürülen Yahudilere kalplerini ve evlerini açtı. Yahudiler o zamanlar kurbandı. Bugün Filistinliler kurban. İsrailliler, Filistinlilere maalesef, kendilerine 500 yıl önce davranıldığı gibi davranıyor. Helikopterlerden halkın üzerine, sivillerin üzerine, kadın-çocuk demeden, hiç tereddüt etmeden bombalar atılıyor, insanlar öldürülüyor, evleri buldozerlerle yıkılıyor. Bunu Enerji Bakanınıza söylediğimde, yanıtı ‘Sadece bir arkadaş böyle samimi ve açık konuşabilir’ oldu.”
       
‘HAHAMBAŞINI ZİYARET EDEN İLK BAŞBAKANIM’
       Türkiye’de 15 Kasım’da düzenlenen terör saldırılarına da değinen Erdoğan, saldırının ardından Türkiye Hahambaşı’nı ve yaralı Yahudi Türk vatandaşlarını tek tek ziyaret ettiğini söyledi. Erdoğan, Türk vatandaşları arasında ayrım gözetmediğini belirterek, “Müslüman, Yahudi veya başkası, hepsi benim vatandaşım. Sadece Müslümanların değil, hepsinin başbakanıyım. Türkiye tarihinde hahambaşını ziyaret eden ilk başbakanım” dedi.
       Erdoğan, “küresel barışa hizmet etmek isteniyorsa, el ele vermeli ve dayanışma içinde olmamız gerekir, insanlık artık daha fazla kan ve ölüm görmek istemiyor” dedi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları