| | | UEKAE Müdürü Önder Yetiş, bilgi güvenliği ile ilgili ürettikleri 2 algoritmanın (kripto) NATO algoritması olarak kabul edildiğini ve NATO Askeri Komitesi tarafından onaylanarak tüm NATOda kullanıldığını bildirdi. Yetiş, bunun yanı sıra, NATO Askeri Komitesinin, TÜBİTAKın geliştirdiği 3 kriptoloji cihazını da NATO cihazı olarak kabul edildiğini belirtti.
ISDNDEN DATA İLETİMİ
NATOnun genişbant haberleşme sistemlerinde kullanılacak kripto cihazları için açtığı yarışmaya TÜBİTAK-UEKAE de katıldı. Yarışmaya katılan cihaz, bir noktadan bir diğer noktaya Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesinde (ISDN) ses ve data iletiminde kriptolama işlevini yerine getiriyor. Söz konusu cihazın işlevsel testleri Belçikada NATO Karargahında yapıldı. 
TÜBİTAKtan Atatürk imzalı yerli çip

TÜBİTAK DEVLERİN ARASINDA
Kripto testlerini TÜBİTAK ile beraber kriptoloji devleri İngiliz Marconi ve Alman Rohde-Schwarz firmaları da geçti. Bu üç firmanın cihazları daha sonra ABD Pentagonda yapılan SECAN adlı güvenlik testlerinden de başarıyla geçtiler.
Testlerin ardından NATO tarafından açılan ihaleye bu cihazları üreten 3 firma davet edildi. Önder Yetiş, son aşamasına gelen bu ihaleyi büyük bir ihtimalle kazanacaklarını belirtiyor. Yetiş, ihaleyi kazanmaları durumunda NATO ülkeleri arasındaki haberleşme, geliştirdiğimiz ISDN Kripto BRI adlı kripto cihazlarıyla gerçekleştirileceğini vurguladı.
TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN TÜRKİYE
UEKAE Müdürü Önder Yetiş, ihaleyi TÜBİTAKın kazanması halinde, cihazların en az 12 yıl boyunca NATOnun haberleşmesinde kullanılacağını, bakım ve geliştirme işlemlerinin de TÜBİTAK tarafından yapılacağını vurguladı. Yetiş, ISDN Kripto BRI cihazının algoritması, tasarımı ve üretiminin tamamen Türk teknolojisi olduğunun altını da çizdi.
| |