Home page
Haber Menüsü


 
Hala umut var!...
 
Gözlerini “dolar işaretleri” bürümemiş ve “bireysel ” çıkarlardan ziyade, ülkemiz için başarılı çalışmalar yapanları tanımak umut veriyor.
 
Dr. Ayşe Işınbark
NTV-MSNBC
 
11 Mayıs 2004—  Geçen haftaki yazımın başlığı kendi çıkarları için mi, yoksa çoğunluğun çıkarları için miydi? Bu soruyu sivil toplum kuruluşlarına yöneltmiştim, üstelik yanıt gelmeyeceğini de biliyordum ve beklediğim gibi oldu. Neyse artık onları bir tarafa bırakalım da “işlerine” baksınlar. Biz de kendi işimize.

   
 
       
   
MSNBC News Ayşe Işınbark: Çoğunluk için mi, yoksa bireysel çıkarlar için mi?
MSNBC News Ayşe Işınbark: Farklı olunmaz, farklı doğulur!
MSNBC News Ayşe Işınbark: Etkinlikler ve tanıtım!
MSNBC News Ayşe Işınbark: Ona kim el uzatacak?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Size bu hafta yeni tanıştığım ama anlattıklarıyla beni umutlandıran bir eğitimciden söz etmek istiyorum. İsmi İlter Çelik, o fizik öğretmeni, kimya mühendisi ve Özel Batı Koleji’nin kurucusu.
       Batı Koleji ise, Türkiye’nin ortaöğretim seviyesindeki tek Microsoft Yetkili Akademik Eğitim Merkezi ve Macromedia yetkili okulu. Ve okul için “teknolojinin okulu, okulun teknoljiyi yarattığı ve yaşattığı yer ” tarifi de çok uygun. Bu tarifin yapılmasının birçok nedeni var ama sanırız en bilineni, Bilişim Teknolojileri Organizasyonu BİTEK-O… Çünkü, 2002’den itibaren düzenlenmeye başlanan ve bilişim teknolojileri konusunda ilgili, istekli ve yaratıcı lise ve ilköğretim okulu öğrencilerini teşvik etmek amaclı bu organizasyonda bugüne kadar yüzlerce öğrenci bilişim projesiyle yarışmış. Okulun etkinlikleri bununla da sınırlı değil.
        Türkiye’yi yönetenler AB üyeliği için tarih hayalleri kuradursun, Batı Koleji öğrencileri Avrupa Parlamentosu’nda onlardan önce adım atmış ve kürsüye bile çıkarak, “AB üyesi olmuş 2025 yılı Türkiye”sini anlatmışlar. Çünkü okul AB Konvansiyonu’nun, AB Komisyonu’nun, AB Bakanlar Konseyi’nin ve Avrupa Parlamentosu’nun ortaklaşa düzenlediği “Spring Day in Europe” projesinin “2025 yılında Avrupa” adlı yarışma kategorisinde 28 Avrupa ülkesinden 5501 okul arasından 3. olmuş.
       Okulun ve öğrencilerin başarıları bununla da sınırlı değil elbet ama hepsini anlatmaya kalkarsam tefrika yazmam gerekebilir.
       Şimdi durup dururken bir özel okul ve kurucusundan neden söz ettiğimi hatta “hangi çıkar” için bunu yaptığımı düşünebilirsiniz. Fazla düşünmeyin hemen cevabını veriyorum “kendim için bir şey istiyorsam namerdim.”
       Evet İlter Çelik ile tanışmamızın gerisinde bir “istek” vardı. Bayiport.com olarak girişimcilere ve KOBİ’lere yönelik ayda bir düzenlenecek “fırsat” toplantıları için yer arayışı içindeydim. Ancak bu toplantılar herkese açık ve ücretsiz olacağından bu konuda destek bulmam gerekiyordu. Ve imdadıma BİTEK-O’nun sponsoru ve bayiport.com’un teknik altyapısını gerçekleştiren Advancity’nin kurucuları Cem Atacık ve Zafer Güler yetişti. Onlar sayesinde İlter Çelik ile tanıştık ve Çelik de okulun uluslar arası video konferans sistemine sahip 60 kişilik salonu da dahil olmak üzere tüm toplantı mekanlarını, bu tür etkinlikler için kullanımımıza açtı. Ve bunun için hiçbir maddi talepte de bulunmadığı gibi, bu toplantılara davet edilecek konuşmacılar konusunda da destek sözü verdi. Sayıları az da olsa, “toplumsal çıkarları kendi çıkarlarından önde tutanlar”ın olduğunu görmek bile umut verici değil mi?
       Teşekkürler İlter Hoca, hem teşviğiniz, hem de sunduğunuz imkanlar için.
       
BİR GİRİŞİMCİ, BİR PROJE
       Bana biri “özgün bir proje üretmek mi, yoksa onu hayata geçirmek mi zor” diye sorsa “hayata geçirmek” derdim. Proje özgün olduğunda zaten zorlukları da beraberinde getiriyor.
       Anlatılma ve anlaşılma zorluğunu aştınız bu sefer de, imkanlarınız yetersizse onu hayata geçirmenizde katkı sağlayacak kişi ve kuruluşlara ulaşmanız olayın 3000 metre engelli yarışında geri kalan 2900 metresini oluşturuyor. Sanırım Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) da bu zorlu yolda girişimcilere “destek” olmak amacıyla internet sitesinde “Teknoloji Pazarı” adı altında sanal bir mekan oluşturmuş.
       TTGV’nin birkaç yıl önce başlattığı bu pazaryerinde tekno-girişimciler özgün projelerini seslendirebiliyorlar. Teknoloji Pazarı’nda sayıları yüzü aşkın birbirinden ilginç proje bulunuyor. Sözkonusu projelerden ne kadarı hayata geçirildi bilemiyorum ama bunlar arasından birinin üretime geçebilmek için destek arayışını sürdürdüğünü öğrenmiş bulunuyorum. Proje Aynur Güneş adlı girişimci ait ve epey ilginç. Güneş, tüm dünyada hayranlık uyandıran ve müzelerde görebildiğimiz Osmanlı Saray Kumaşları’nı uretim kapasitesi cok yuksek, bilgisayar destekli, Turkiye icin yeni bir teknoloji olan el tezgahlarinda uretmek istiyormuş. Bu el tezgahlarinda kumasın eni üç metrenin üstünde dokunabiliyor ve saatte 2 metreye kadar elle dokuma yapılabiliniyormuş.
       Ayrıca karmaşık Osmanlı motifleri, bilgisayar yardımıyla kolayca dokunabiliyormuş. Güneş’in amacı bu kumaşlardan ev tekstil ürünleri üretip, pazarlamakmış. Bu konuda dokumacıları eğitmek, motif, desen, sağlamlık araştırmaları icin Halk Eğitim Merkezleri ve universitelerle ön anlaşma da yapılmış. Üretime geçmek içinse, finansal destek ve Ar-Ge ortaklığı arıyormuş. Umarız Güneş bu desteğe kısa sürede ulaşır. Biz de ilgilenenlerin Güneş’e guneslimited@ttnet.net.tr adresinden ulaşabileceklerini belirtelim ve bu haftaki yazımızı da noktalayalım.
       Yeni girişim fikirlerinde ve güzel haberlerde buluşmak dileğiyle.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları