Home page
Haber Menüsü


‘Güven kaybı büyümeyi frenler’
OECD, Türkiye’de ekonomik büyümenin 2004 ve 2005’te yüzde 5’lik hedefin üzerinde gerçekleşeceğini öngördü. Küresel ekonomide iyileşmenin güçlü olduğunu öngören OECD, büyümenin yüzde 3.4’e çıkacağı kaydedildi.
Paris
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Mayıs 2004— Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin sıkı mali ve parasal politikalara bağlı kaldığı takdirde hızlı büyümeyi sürdürebileceğini, ancak yatırımcıların güveninin kaybedilmesinin ekonomideki toparlanmaya zarar verebileceğini öngördü. OECD altı aylık ekonomik görünüm raporunun Türkiye bölümünde, makroekonomik istikrarın sağlanmasındaki başarı ve reel faizlerdeki düşüş sayesinde tüketici ve iş dünyası güveninin artması ve ihracatın desteğiyle, 2004 ve 2005 yıllarında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüme hızının yüzde 5’in üstünde kalmasınının beklendiği açıklandı.

   
 
       
   
MSNBC News Dolar MB müdahalesiyle düşüşte
MSNBC News Türk piyasaları orta vadede cazip
MSNBC News Serdengeçti: Yüksek FDF kritik önemde
MSNBC News Unakıtan: Ekonomi sıkıntıya girmez
MSNBC News Cari açık 2 ayda 2.8 milyar $'a çıktı
MSNBC News OPEC: Petrol fiyatı yüksek kalacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen yıl hedefin üzerinde gerçekleşen yüzde 5.8’lik GSYİH büyümesinin ardından hükümet 2004 artış hedefini de yüzde 5.0 olarak belirledi. Merkezi Paris’te bulunan OECD’nin raporunda, 2003 yılının ikinci yarısında büyümenin güçlü olmaya devam ettiği hatırlatılarak ve hükümetin makroekonomik istikrarı korumak için sağlam bütçe ve para politikalarına bağlı kalması gerektiği vurgulanarak, “Büyüme 2003’te güçlüydü ve 2004 ve 2005’te yüzde 5’in üstünde kalmalı” denildi.
       Raporda, “(Hükümet) aynı zamanda, finans, istihdam ve altyapı piyasalarında ve kamu sektöründe yapısal reformları zorlayarak ve güçlendirerek ekonominin potansiyelini geliştirmek ve bu potansiyelden tam olarak yararlanmak üzere hareket etmeli” denildi.
       OECD, enflasyonda 2004’te yüzde 12 ve 2005’te yüzde 8 olan hedeflerin erişilebilir olduğunu belirtirken, 2003 yılında tüketici enflasyonunun yüzde 18.4 ile yüzde 20’lik hedefin altında kalmasıyla para politikasına duyulan güvenin güçlendiğini kaydetti.
       
DIŞ FİNANSMANDA ZAYIFLIK İŞARETİ
       Cari işlemler açığının 2003 yılında GSYİH’nin yüzde 3’üne yaklaştığını, fakat kısa vadeli sermaye girişi, kamunun yurtdışından borçlanması ve ters para ikamesi yoluyla kolaylıkla finanse edildiğini hatırlatan OECD, Türkiye’nin doğrudan yabancı sermaye girişlerinden aldığı düşük payın ise dış finansmanda bir zayıflığa işaret ettiğini belirtti.
       Raporda, “Yetkililer makroekonomik ve yapısal reformları tam olarak uygulamayı başarırsa, doğrudan yabancı yatırım girişleri sonucunda ek büyüme sağlanabilir” görüşüne yer verildi ve Avrupa Birliği’nden bu yıl sonunda üyelik müzakerelerini başlatma tarihi alınması gibi olumlu bir sinyalin de faydasına işaret edildi.
       Ancak OECD, iç veya dış nedenlerle güvenin azalması halinde, TL’deki değer artışı ve faiz oranlarındaki düşüşün tersine dönebileceği ve ekonomiyi daha olumsuz bir yola itebileceği uyarısını da yaptı.
       Raporda, Türkiye’de devam eden yapısal reformlara atıfta bulunurken, bu reformların ekonomik büyümeyi harekete geçirici rol oynamasının beklendiği öngörüldü.
       
KÜRESEL İYİLEŞME GÜÇLÜ
       Altı ayda bir yayınlanan raporda, OECD ülkelerinin 2004’te son dört yılın en yüksek büyüme hızıyla yüzde 3. 4 büyüyeceği tahmin edildi.
       Raporda, küresel iyileşmenin artık güçlü ve sürdürülebilir olduğunu belirtti.
       Ancak ekonomik koşulların bölgeden bölgeye değiştiğine dikkat çeken OECD, Fed’in faizleri yükseltmeye başlaması, Avrupa Merkez Bankası’nın ise faizleri yarım puan indirmesi gerektiğini kaydetti.
       OECD raporunda, bölgeler arasındaki farklılıkların cari işlemler dengesizliklerini artırabileceği uyarısında da bulundu. Raporda, bu yıl ABD ekonomisinin yüzde 4. 7, Euro Bölgesi’nin ise yüzde 1. 6 büyüyeceği tahminlerine yer verildi.


       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları