Home page
Haber Menüsü


Yeni başlayanlar için maaş pazarlığı
Meşhur iş görüşmesi fıkrasını duymuşsunuzdur. Bakın, biliyorsanız anlatmayayım!
Hakan Yaman
5 Mayıs 2004 — Yeni mezun aday iş görüşmesindedir ve kendisinden biraz fazla emindir. İK yöneticisi maaş beklentisini sorunca yanıtlar: “Valla beş milyar maaş, artı cep telefonu olmalı. Şirket aracı olarak da üstü açılabilen bir otomobil isterim...” “Eyvah! Bizim bu pozisyon için belirlediğimiz ücret sekiz milyar net. Şirket aracı ise otomobil değil 4X4 bir cip. Bu sorunu nasıl aşarız bilemiyorum.” Aday, gözleri fal taşı gibi açılmış bir şekilde kekeler: “Şey, şaka yapıyorsunuz herhalde?!” “Evet” der yönetici hafif sırıtarak, “Ama ne yapayım, siz başlattınız.”

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İtiraf edelim; nasıl maaş pazarlığı yapılacağını çoğumuz bilmiyoruz. Fıkradaki karakterin aksine, gereğinden fazla utangaç ve mütevazi davranıp önümüze gelen ilk rakamı kabul ediyoruz. Kendimizi de, “Karşımızdaki şirket hak ettiğimizi nasıl olsa verir” diyerek avutuyoruz. Bana sorarsanız, böyle gönlü zengin şirketlerin nesli uzun süre önce tükendi.
       “Kardeşim sen ne pazarlığından söz ediyorsun. Koskoca şirket lütfedip bu devirde bana iş teklif ediyor, sen de gelmiş ‘mutlaka pazarlık yapın’ diye kafa ütülüyorsun. Pişmiş aşa su katmanın âlemi var mı? Hem pazarlık yapmaya kalktığımda, adam beni görüşmeden kovarsa ev kiramı sen mi vereceksin?” demeyin. İşe başladıktan iki ay sonra, aynı seviyedeki arkadaşlarınızın sizden daha yüksek maaş aldığını öğrendiğinizde kendinizi nasıl hissederdiniz, siz asıl onu düşünün...
       Maaş pazarlığı, iş görüşmelerinin en hayati aşamalarından birisi. Bu yüzden de, ev ödevimize çok iyi hazırlanmalıyız. Tek bir yazı okumakla pazarlık sihirbazı olmak mümkün değil, ama bazı basit taktikleri kaparak pekâlâ işe başlayabiliriz.
       1- Pazarlığa başlamadan önce; görüştüğünüz şirketin size önerebileceği toplam paketin en yüksek ve en düşük değerlerini öğrenmeye çalışın. Eğer şirketin verebileceği en yüksek rakam, sizin hedeflediğiniz en düşük rakamdan azsa, pazarlık daha başlamadan biter.
       Beklentilerinizi saptarken gerçekçi olun, uçmayın. Herkesin pazarlık gücü aynı değildir. Tahmin yaparken aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
* Görüştüğünüz şirkette çalışan tanıdıklar varsa, onlardan maaş seviyeleri ve maaş politikalarıyla ilgili bilgi edinin. Bu sorular karşısında tanıdıklarınız, borç isteyeceğinizi sanabilirler! Yanlış anlamaya izin vermeyin.
* Yılda bir veya iki kez yapılan ücret araştırmalarını inceleyin.
* Networkünüze dönün. Benzer pozisyonlarda çalışan arkadaşlarınızla konuşun. Ama dikkat edin; insanlar, konu maaşları olunca abartma eğilimindedirler. Siz, onların söyledikleri rakamı ¼ oranında azaltın!
       2- Pazarlık yapacağınız şirketin önem verdiği konuları yakalayın. Bu şirket için değerli olan bir deneyiminiz veya özelliğiniz çıkabilir. (Örneğin, amcanız hasbelkader o şirketin sahibidir!) Belki de açık pozisyonu çok çabuk doldurmaları gerekiyordur. Özel durumlar, size vermeye hazırlandıkları maaşı, belirlenen skalaların ötesine taşır.
       3- Görüşme öncesinde doldurduğunuz formlara, tek bir rakam yerine maaş aralığı yazın. Kesin rakam vermeniz, pazarlık gücünüzü sınırlandırır. “Önce şirkete adımımı bir atayım, sonra kendimi gösterip maaşımı nasıl olsa artırırım” akıllı bir strateji değildir. Gelecekteki zamlarda, başlangıç rakamı baz alınır, unutmayın...
       4- Pazarlığı maaş yerine, toplam paket üzerinden yapın. Maaş konusunda anlaşma sağlanamazsa, rakamı değiştirmeden, paketin toplam değerini yükseltmeye çalışın. Yaratıcı olun; yeni gelir kalemleri ekleyin veya çıkarın. Örneğin, eğitim veya MBA masraflarınızı şirketin karşılamasını isteyebilirsiniz. Paraları yoksa, size mesai saatlerinde kolaylık sağlayabilirler. O da mı olmadı; önemli bir projede size görev verilmesini talep edebilirsiniz. Paketin içeriğini ne kadar çeşitlendirebilirseniz, pazarlığı o kadar esnek hâle getirirsiniz.
       Pazarlık ne kadar sıkışırsa sıkışsın, çözümü Annan Plânı’nda aramayın. Hiçbir sonuç alamazsınız...
       5- Pazarlık sırasında taviz vermeniz gerekecektir. Karşılığında bir şey almadan taviz vermeyin. Tavizleri, büyük parçalar yerine, ufak indirimler şeklinde ortaya sürün.
       6- Olumlu olun, ama kuru gürültüye de pabuç bırakmayın. Sözünüzü sık sık keserek veya yanıt verme zamanınızı kısa tutarak sizi etkilemeye çalışabilirler. Yılmayın; hani nasıl diyorlar, “cool olun.”
       7- Asla, karşı tarafı pazarlığı sona erdirmekle tehdit etmeyin. Unutmayın; bu görüşme, pazarlık becerilerinizi kanıtlamanız için bir fırsattır. Her iki tarafın da sonuçtan memnun olmasını hedefleyin. Klâsik pazarlıklarda, taraflar alışveriş bittikten sonra görüşmezler. Oysa maaş pazarlığı bir ilişkinin sonu değil başlangıcıdır.
       8- Maaş ve yan gelirlerinizle ilgili yalan söylemeyin. Şirketin araştırma yapabileceğini unutmayın. Karşılıklı güvenin daha işin başında zarar görmesine izin vermeyin.
       9- İlk rakamın karşı taraftan gelmesi sizin için daha iyidir. Pazarlık sırasında şirketler, maaş beklentilerini açıklamaları için adayları sıkıştırırlar. Çok mecbur kalırsanız bir maaş aralığı verin. “Maaşım en az X lira kadar olmalı...” yerine, “Bence bu pozisyonun kazanması gereken Y ilâ Z lira arasında olmalıdır” ifadesini kullanın. Y-Z aralığı, şirketin önereceği rakamlara yakın, Z ise karşı tarafın en yüksek rakamının biraz üstünde olmalıdır...
       10- Karar vermek için zaman isteyebilirsiniz. Ama her tekliften sonra, “Ben bu nazik teklifinizi yaz tatili sırasında düşüneyim. Sonbaharda size dönerim” demeniz söz konusu değildir. Bu, ev ödevinizi iyi yapmadığınızı gösterir.
       
İŞİN SIRRI PAZARLIK GÜCÜNDE…
       
Bunları okuduktan sonra aklınızdan şöyle düşünceler geçiyor olabilir: “Hepsi güzel hoş da, burası Türkiye. Yazdıklarınızın karın doyurması için, iş görüşmesi yaptığımız şirketin de pazarlığa açık olması gerekir. Acaba kaç tane yurdum şirketi, işe almak üzere olduğu adaya pazarlık yapma hakkı tanıyor?”
       Şüphe etmekte yerden göğe kadar haklısınız. Bugün Türk şirketlerinin çoğu maaş pazarlığı yapmaya hazır değil. Pazarlığı siz başlatmak isterseniz de, “Valla bizde maaşlar sabitlenmiştir, vinç bile getirsek yerlerinden oynatamayız. Maazallah, sonra bütün dengelerimiz alt üst olur” diyerek kapıyı suratınıza kapatıyorlar.
       O hâlde ne yapacağız? İşte tam bu noktada önümüze iki farklı yaklaşım çıkıyor:
       a) Bu şirketler zaten hep böyledir; maaşları düşük tutup, kanımızı emmeye çalışırlar. Maaş pazarlığına yeltenen adaya, sendikaya girmek isteyen işçi muamelesi yaparlar. Önce şirketler o köhne kafalarını değiştirsinler, sonra da ben pazarlık bilgilerimi ve becerilerimi geliştiririm.
       b) Görüştüğüm şirketi masaya oturmaya ikna etmenin en kolay yöntemi, pazarlık gücümü yüksek tutmaktır. Bunun için de elimdeki kozları; yani deneyimimi, becerilerimi ve potansiyelimi sürekli artırmalıyım. Yapabileceğim o kadar çok şey var ki…
       Her şey bize bağlı; seçtiğimiz yaklaşım gelecekteki pazarlık performansımızı da belirleyecek…
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları