Home page
Haber Menüsü


Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener
Şener: Ekonomi yolunda, girişime destek şart
Başbakan Yardımcısı Şener, ekonomik seyrin yolunda olduğunu belirtirken, göstergelerin olumlu sinyallerine dikkat çekti.
İstanbul
CNBC-E
    20 Nisan 2004—  Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ekonominin rayında olduğunu belirterek, “Güçlü bir ekonomik yapıya sahibiz. Dış ticaret rakamları da, bütçe dengeleri de ekonominin sağlıklı işlediğini göstermektedir” dedi. TÜSİAD tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen Girişimcilik Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Bakan Şener, Kongre’den ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Babacan: İmar'da ödeme borç stokunu artırdı
MSNBC News Sermaye girişi 2.3 milyar $ olacak
MSNBC News Dış ticaret açığı 3.8 milyar dolar
MSNBC News Faiz düştü, kolay kar mazi oldu
MSNBC News Enflasyon beklentisi hedefin altında
MSNBC News Mevduat güvencesine çekidüzen
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“PROTESTO DOĞAL”
       Kongre öncesi üniversite öğrencilerinin yaptığı protesto eylemine ilişkin bir soru üzerine Bakan Şener, girişimciliğin, öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği bir konu olduğunu kaydetti. Şener, şöyle konuştu:
       “Ancak Boğaziçi Üniversitesi’ne yönelik olarak yapılan bu tür programlarda bazı öğrencilerin benzer protestoları oluyor. Öyle zannediyorum ki daha önce de yabancı devlet temsilcileri veya sayın Cumhurbaşkanı gibi önemli kişilerin geldiği, önemli toplantıların yapıldığı ortamlarda bir grup öğrenci kendi duygularını dile getiriyorlar.”
       Protesto eylemini yapan öğrencilerin 30-40 kişi civarında olduğunu, bunu doğal karşılamak gerektiğini dile getiren Bakan Şener, şunları söyledi:
       “Hayatın özünde çeşitlilik var. Bu çeşitliliğin olabileceği ortamda herkesin varolmaya çalışacağını da bilmek lazım. Herkes her konuya benzer şekilde yaklaşmaz. İnsanlar kendi düşüncelerine özgü olarak farklı düşüncelere, farklı görüşlere sahiptirler. Hayattan beklentileri, hayatı algılayışları ve yaşayışları farklıdır. Bu çeşitlilik aslında toplumsal zenginliğin de bir parçasıdır. Dolayısıyla bu küçük öğrenci grubunun bu çeşitliliğin bir ifadesi olarak duygularını, tepkilerini dile getirmiş olmalarını bir kayıp olarak değerlendirmek veya toplantıya gölge düşürecek bir hadise olarak algılamak yanlış değerlendirme olur.”
       Bakan Şener, bir başka soru üzerine, girişimciliğin gelişmesi için ekonomik ve toplumsal altyapının girişimciliğin gelişmesine müsait birzemin oluşturması gerektiğini ifade ederek, “Hükümetimizin temel politikası da budur zaten. Çünkü, ekonominin darboğazlara girdiği, kırılganlık gösterdiği dönemlerde çok sayıda girişimci piyasadan çıkmak zorunda kalacağı gibi, yeni girişimcilerin gireceği uygun ortamlar da bulunmamaktadır. Bunun için istikrar, güven ve geleceğe umutla bakabilen bir ülke inşa etmek, girişimciliği geliştirmenin en etkin yoludur” dedi.
       
İTHALATTAKİ BÜYÜK ARTIŞ
       Bakan Şener, ithalattaki büyük artışa yönelik bir soru üzerine de, bunu aylık olarak değerlendirmemek gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
       “Dış ticaret açıklarına, ithalat ve ihracatı ayrı değerlendirerek ve ihracatın ithalatı karşılama oranına bakarak hüküm vermek lazım. Türkiye’nin dünyaya açılıyor olması, dış piyasalara açılıyor olması son derece önemlidir. Geçen yıl ihracatımızda büyük bir artış olmuştur. Bunun Ocak-Şubat aylarında sürmekte olduğunu görüyoruz. Yani burada iş yapan işadamlarımız, ürettikleri ve pazarladıkları malı dünyanın dört bir tarafında satabiliyorlar, bu pazarlardan pay alabiliyorlar.”
       Şener, ekonominin şu anda rayında olduğunu da kaydederek, “Güçlü bir ekonomik yapıya sahibiz. Dış ticaret rakamları da, bütçe dengeleride ekonominin sağlıklı işlediğini göstermektedir” dedi.
       
SABANCI: 500 BİN İSTİHDAM ŞART
       Bu arada, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, makroekonomideki iyileşmelere rağmen artan işsizlik sorununun hafifletilebilmesi için, özel sektörün yılda yarım milyondan fazla istihdam sağlaması gerektiğini belirtti.
       Sabancı, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gelecek 10 yılda, geçmişe oranla daha çok iş gücüne ihtiyacı olacağını söyledi.
       “İstihdamı yaratan girişimcilerdir” diyen Sabancı, Türkiye’nin, kişi başına düşen gelir düzeyi ve istihdam oranı esas alındığında ab ölçülerine yaklaşması için çok daha girişimci ve üretken olması gerektiğini vurguladı.
       
‘DELİ CESARETİ VAR’
       Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin de, “Türkiye’de müthiş bir girişimci ruhu var, deli bir cesaret var” dedi.
       Girişimcilik öyküsünü anlatan ve ABD’deki eğitimimden sonra döndüğü Türkiye’de Finansbank’ı kurarak büyüttüğünü açıklayan Özyeğin, şunları söyledi:
       “Türkiye’de müthiş bir girişimci ruhu var, deli bir cesaret var. Şehirlerarası otobüsler, şehir içi minibüsçüler. Bunlar dünyanın hiçbir yerinde yok.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları