Home page
Haber Menüsü


Şener: Ortada banka kalmaz
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, medya patronlarının banka sahibi olup olamayacağı tartışmaları konusunda, “Bankacılıktan başka iş yapamazsınız dersek, ortada banka kalmaz” dedi.
Antalya
AA
18 Nisan 2004— Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bankacılığı AB standartına kavuşturmak için çalıştıklarını belirterek, bu konuda bazı yasal düzenlemeler yapılacağını söyledi. Şener, medya patronlarının banka sahibi olup olamayacağı tartışmalarına da değinerek, “Bankacılıktan başka iş yapamazsınız dersek ortada banka kalmaz” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP’nin Antalya’daki toplantısı sırasında gazetecilerle sohbet eden Şener, batık bankalar konusundaki soruları yanıtladı. Batık bankalardan para tahsilatının gecikmesiyle ilgili bir soruya karşılık olarak Şener, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilileri ile konuyu görüştüğünü ve kendilerine “niye bekliyorsunuz?” diye sorduğunu aktardı.
       Banka hakim ortaklarının bir kısmıyla daha önce alacaklar için belirli bir takvim yapıldığını, bir başka grupla ise bankanın fona devredildikten sonra müzakereler gerçekleştirildiğini anlatan Şener, “Yapılan öyle takvimler var ki ödeme 15 yıla yayılabiliyor” diye konuştu.
       Belirlenen takvimlerin karşı tarafça bozulmaması halinde sürecin değiştirilmesinin güç olduğuna işaret eden Şener, ancak aradan geçen sürede başka hakim ortakların el koyulacak mülkleri olması halinde bunun da yapıldığını kaydetti.
       Şener, “15 yıla yayılan takvim çok uzun değil mi” sorusuna, bunun her batık banka için söz konusu olmadığını, ayrıca süreye yayılan ödemelerde yasal faizin işletildiğini söyledi.
       Batık bankalardaki alacakların tahsilinin yavaş yapılması, hazineye nakit girişinin olmaması konusundaki eleştirilere de işaret eden Şener, “Eğer, hakim ortaklar bu süreci devam ettiremezse, yani umutsuz vaka durumu varsa o zaman yasa gereği başka yollara başvurulabilir. Ama takvim işliyorsa bunun sürdürülmesi gerekir. Şöyle ki EGS Bank’ın hakim ortağı yok, nasıl bulacaksınız?” görüşünü dile getirdi.
       Şener, bazı batık bankaların alacaklarının da bulunduğunu, ayrıca alınan krediyi ödemediğini belirterek, bunların da tahsilatını yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bankacılık yasasında değişiklik yapılması konusuna da değinen Şener, konunun henüz Bakanlar Kurulu’na gelmediğini, ancak yasada değişiklik ihtiyacı olduğunu vurguladı.
       
BANKA SAHİBİ MEDYA PATRONLARI
       Şener, “Bankacılığı AB standardına uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Bankacılık kavramlarımız bile AB’den farklı” dedi. Kamuoyunda “medya patronlarının” banka sahibi olup olmaması ekseninde süren tartışmalar bulunduğunun belirtilmesi üzerine Şener, “Bu konu tartışılmadan bir şey söylemek mümkün değildir. Türkiye’de böyle bir düzenleme yapılırsa ne olur? ‘Bankacılıktan başka iş yapamazsınız’ dersek ortada banka kalmaz. Piyasayı altüst eden, herkesi tedirgin eden düzenlemeler olmaz. Ama tabii ki kıstasları olacaktır” diye konuştu.
       
“TEK BAŞIMIZA ÜSTLENEMEYİZ”
       Şener, Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili değerlendirmesini soran bir gazeteciye, birkaç aydan beri adaya gitmediğini söyledi. Brüksel’de Kıbrıs konusunda yapılan bir toplantıya katıldığını anımsatan Şener, bunun eylül-ekim aylarında yapılacak asıl toplantının ön hazırlığı niteliğinde gerçekleştirildiğini anlattı.
       Bu toplantının, iki mesajı olduğunu belirten Şener, bunların uluslararası camianın Annan Planı’na verdiği desteği ve her iki tarafa “yalnız değilsiniz” mesajı içerdiğini kaydetti.
       Adanın her iki kesiminde 24 Nisan’da yapılacak referandumda “evet” çıkması halinde oluşacak Birleşik Kıbrıs Devleti’nin ekonomik maliyetleri olacağına işaret eden Şener, bunun uluslararası camia tarafından karşılanmaması halinde güçlükler doğuracağını söyledi.
       Birleşik Kıbrıs Devleti’nin mali portesinin ne olacağının sorulması üzerine her iki kesimin bu konuda farklı rakamlar ortaya çıkardığını kaydeden Şener, Kıbrıs Rum Kesimi’nin 13-17 milyar dolar olarak belirlediği maliyetin, Türk kesimince 3.8 milyar dolar olarak tespit edildiğini kaydetti.
       Aradaki farkın çok büyük olduğuna dikkati çeken Şener, sınır değişiklikleri ile yer değiştirecek insanlar için yeni yerleşim yerleri kurulması ve bunların alt yapılarının oluşturulması gerektiğini ifade etti. Şener, “Biz öteden beri KKTC’ye desteğimizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama ortaya çıkan yeni durumu tek başına üstlenmemiz beklenemez” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları