Home page
Haber Menüsü


 
Scooby-Doo 2: Canavarlar Kaçtı
(Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed)
Hollywood’un artık kanıksadığımız ‘devam filmi’ geleneğinin vasat bir örneği olan ‘Scooby-Doo 2: Canavarlar Kaçtı’da, sevimli köpek Scooby ve arkadaşları bu kez canavarların peşinde.
NTV-MSNBC
 
    16 Nisan 2004 —  Maskeli birinin Pterodactyl Hayaleti, Kara Şövalye Hayaleti, Kaptan Cutler Hayaleti ve 10.000 Volt Hayaleti gibi, Sırlar Şirketi’nin klasikleşmiş düşmanlarını tekrar canlandıran bir makineyle Coolsville’de karmaşa yaratmasıyla, Scooby ve arkadaşlarının yıldızları söner ve havalarını yitirirler.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Nefes aldırmayan muhabir Heather Jasper-Howe ve Coolsville’in dehşete düşmüş sakinlerinden gelen baskılar üzerine, takımımız canavarların gizemli kaçışıyla ilgili bir soruşturma başlatırlar, ama bununla birlikte Shaggy ve Scooby de Sırlar Şirketi’deki rollerini sorgulamaya başlarlar.

        Her daim aç olan ikili, iyi birer dedektif olduklarını kanıtlamaya kararlıdırlar ve ipucu toplamak için bir dizi kılığa girerler. Tüm veriler Jeremiah “Yaşlı Adam” Wickles’a işaret etmektedir. Eskiden Kara Şövalye Hayaleti olan Wickles’ın bir zamanlar Scooby ve takımı tarafından kimliği ortaya çıkarılmış ve hapse gönderilmiştir. Acaba ürkütücü yaratık intikam amacıyla Coolsville’e haince bir saldırı mı başlatmıştır?
       Bu arada, zeki Velma bir başka baş şüpheli üzerinde durmaktadır: Coolsonian Kriminoloji Müzesi müdürü Patrick Wisely. Öte yandan, maço lider Fred ile imaj-düşkünü Daphne, Coolsville’in üzerine canavarlar ordusunu salan Maskeli Kötü Adam’ın kimliğini belirlemeye çalışmaktadırlar.
       
ÖNCE ‘SCOOBY-DOO’ VARDI

        Geçtiğimiz yazın hit yapımı ‘Scooby-Doo’da Sırlar Şirketi’yi son gördüğümüzde, burnunu her işe sokmakla ün salmış hafiyelerimiz, aralarındaki anlaşmazlıkların üstesinden gelerek Hortlaklı Ada’da hüküm süren doğaüstü gizemi çözmüşlerdi. Kahraman ilan edilen takımımız yaşadıkları yer olan Coolsville’de yıldız mertebesine yükselmişlerdi.
       ‘Scooby-Doo 2’de, benzersiz yetenekleri ve tüm gizemli şeyleri çözmedeki kararlılıklarından ötürü, takımın onuruna, Coolsonian Kriminoloji Müzesi’nde kırmızı halılı bir tören düzenlenir ve burada takımın yıllar boyunca maskelerini düşürdüğü tüm ürkütücü kötülerin kostümleri ilk kez sergilenir. Bu zengin sergide Kara Şövalye Hayaleti, Pterodactyl Hayaleti, Kaptan Cutler Hayaleti gibi azılı düşmanların da kostümleri bulunmaktadır.
       Sırlar Şirketi başarının zirvesindedir. Ne yazık ki, takıma karşı kin dolu biri onları mahvetmek istemektedir. Pterodactyl Hayaleti kostümü birden bire gerçek bir tarih öncesi yırtıcısına dönüşüp partideki konuklar arasında dehşet saçınca, takım üyeleri kendilerini intikamın hedefi olarak bulurlar. Müzede, Kötü Maskeli bir adam belirir ve saldırıdan Sırlar Şirketi’nin suçlu olduğunu açıklar. Ama bu sadece bir başlangıçtır.


       
CANAVARLAR
       Ünlü bir Scooby-Doo meraklısı olarak tanınan Prinze, “Filmdeki canavarlar çizgi filmdeki orijinallerine çok benziyor. Bu benim için çok önemliydi çünkü çizgi film hayranları en sevdikleri bölümde izledikleri canavarları tanıyabileceklerdi” diyor.
       En sevdiği karakter komik bir gulyabaniyi andıran Yapışık Adamlar olan Gosnell ise bu konuda şunları söylüyor: “Bu çizgi film karakterlerini alıp, üç boyutlu karakterlere dönüştürmek büyük bir meydan okumaydı. Görsel efektlerdeki ayrıntılar ilk filmdekinden on kat daha fazla, çünkü BYG canavarlar sadece hareket eden bir çamur parçası, ya da su dalgası değiller, gerçekten rol yapmaları gerekiyor”.


        “Scooby-Doo 2”nin ürkütücü yaratıklar güruhunu hayata geçirirken, Gosnell ve yapım ekibinin hem kostümlü, hem de bilgisayar yapımı zebanilere süreklilik kazandırma konusunda inandırıcı bir yol bulmak durumundaydılar. Bu amaçla, görsel efekt ekibinin zebaniler ordusunu “randomonyum gazıyla” sarhoş etmesi gerekti. Bu gaz Maskeli Kötü adam’ın canavar üretme makinesinin önemli bir öğesiydi. “Randomonyum gazı canavarlara hayat veren şey, yani hepsinin bu gazdan çekmeleri gerekiyor. Onları bir arada tutan özellik bu” diye açıklıyor Gosnell.

        Filmdeki ileri teknoloji ürünü BYG canavarları çeşitli görsel efekt şirketleri hayata geçirdi. Bu canavarlardan bazıları şunlar: Dokunduğu her şeyi elektrik akımına tutan ve elektrik devreleri aracılığıyla yolculuk edebilen güçlü bir düşman olan 10.000 Volt Hayaleti; çoğu zaman kendi gölgelerinden bile korkan Tepegöz benzeri Yapışık Adamlar; avını yapışkan sıvı birikintisine hapseden budala ama zorlu Katran Canavarı; geniş kanatları ve çığlığı Coolsville sakinlerinin tüylerini ürperten Pterodactyl Hayaleti; ve çok doğru adlandırılmış olan Pamuk Helva Yumağı.
       Geniş ve görkemli Coolsonian Müzesi’nde sergilenen kostümlerin hemen hepsi Evans’ın “Scooby-Doo 2” gardırop ekibi tarafından hazırlandı. Burada sergilenen düşmanların arasında Chickenstein (Dahi Tavuk), Creeper (Sürüngen Bitki), Hayalet Palyaço, Doktor Tabut Hayaleti, İskoçyalı Hayaleti, Denizkızı, Cenaze Levazımatçısı, Ozark Cadısı, Fantom, Balkabağı Kafa, Gezgin Hayaleti, Kızılsakal Hayaleti, Ürkütücü Uzay Hayaleti, Viking Şefi, Sihirbaz, Savaşçı Kraliçe, Kurt Adam, Büyücü ve Zen-Tuo bulunuyor.
       
SIR DÜNYASI
       Kostüm tasarımcısı Leesa Evans, “Scooby-Doo 2”nin tüm canavarlarının kıyafetlerini tasarlamanın yanı sıra, Sırlar Şirketi takımının klasikleşmiş renklerinde hoş ama ufak tefek değişiklikler yaparak daha güncel bir gardrop yarattı. Fred için her zamanki gibi kırmızı, beyaz ve mavi, Velma için turuncu ve kırmızı, Daphne için mor ve Shaggy için de kahverengi ve yeşil tonlarda kıyafetler hazırladı.


        “İlk filmde, çizgi film karakterlerini beyaz perdeye aktarırken orijinal görüntülerine sadık kaldık” diyor Roven ve ekliyor: “O görüntüyü iyice oturtmuş olduğumuz için, ‘Scooby-Doo 2’de Sırlar Şirketi için daha çağdaş kıyafetler yaratmak istedik. Leesa, karakterler için öyle kıyafetler hazırladı ki karakterler yanınızdan geçse bile doğal göründüklerini düşünürsünüz”.

        Gosnell ise kostümlerle ilgili olarak, “Leesa gardırobu karakterlerin gelişimine uygun şekilde tasarladı. Sırlar Şirketi eskisinden daha başarılı olduğu için, Fred farklı işler yapmaya başladı ve bir giyim firması kendisine sponsorluk yapıyor. Daphne daha sofistike, ve giydiği her şey daha havalı ve dökümlü” diyor.
       Fred’in gardrobunda bir öğe özellikle tartışıldı: Fular kalsa mıydı, gitse miydi? Prinze, “Pek çok kişi Fred’in fuları çıkarmasını istedi, ama ben istemedim. Bu yüzden, filmde birkaç yerde fular kullanılmasına karar verdik. Biri çok Sergio Leone tarzıydı”.
       “Scooby-Doo”daki Hortlaklı Ada tema parkından farklı olarak, “Scooby-Doo 2” Sırlar Şirketi’nin kendi kasabası olan Coolsville’de geçiyor. Kasaba, market ve okuldaki birkaç mekan dışında çizgi filmde nadiren görülüyor. Yapımcılar Scooby-Doo yapım tasarımcısı Bill Boes’dan eşsiz vizyonunu Coolsville’e uygulamasını istediler. Ortaya çıkan sonuç renkli, hafif gerçeküstü bir havası olan yepyeni bir set tasarımıydı.
       
SCOOBY-DOO KİM(NE)DİR ?
       Sırlar Şirketi’nin en korkusuz üyesi olmasa da, Scooby-Doo insan dostlarına esrarın çözülmesinde ve günün kurtarılmasında her zaman yardımcı oluyor. Dostluğu, sadakati ve aşırı açık iştahı sayesinde dedektif arkadaşları kadar 1969 yılında “Scooby-Doo, Where Are You?” adıyla yayınlanmaya başladığı günden beri dünyanın dört bir yanındaki kitlelerin de sevgilisi oldu.
       “Sanıyorum Scooby hepimizin içindeki korkağı temsil ediyor” diyen senarist James Gunn, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bize korkak olduğu için değil, korkmanın doğal olduğunu gösterdiği için örnek teşkil ediyor. Scooby gerçekten de çizgi film karakterlerinin en insan olanı, köpek olmasına rağmen”.
       Yapımcı Richard Suckle da, “İnsanların düşlerini süsleyen bir ev hayvanı” diyor ve ekliyor: “Bir an köpek gibi havlıyor, bir dakika sonra ise sizinle konuşuyor. İkinci filmde Scooby’nin köpek özelliklerini insan özellikleriyle birleştirecek yeni yollar bulmaktan - ki onu böylesine harika bir karakter yapan şey bu- gerçekten büyük heyecan duyduk”.


        Yapımcıların öncelikli hedeflerinden biri Scooby’nin ilk filmdeki görünüşünü geliştirmekti. Yeni geliştirilmiş yazılım programları kullanılarak, suçla savaşan süper köpeği oluşturacak çeşitli öğeler birleştirildi. “Scooby’yi elimizden geldiğince harika göstermeye çalıştık” diye vurguluyor Roven ve ekliyor: “İlk filmi yaptığımızdan bu yana gelişen teknoloji, Scooby’nin genel görüntüsünü fark ettirmeden güzelleştirebilmemizi -tüylerini, gözlerindeki canlılığı ve hareketliliğini- sağladı, ve onu canlı aksiyon dünyasına daha iyi entegre edebildik”.
       “Scooby-Doo’yla çalışmak hayatımın en heyecan verici deneyimiydi” diyen Seth Green, aslında tüm diğer oyuncu ve yapımcıların da duygularını dile getirirken, son bir espriyle sözlerini noktalıyor: “Her ne kadar, birinin benimle aynı seti paylaşmak istememesi ilk kez başıma gelmiyorsa da ...”


       
       Filmin Künyesi
       Yönetmen: Raja Gosnell
       Senaryo: James Gunn, Hanna & Barbera
       Görüntü Yönetmeni: Oliver Wood
       Kurgu: Kent Beyda
       Müzik: David Newman
       Yapımcı: Charles Roven, Richard Suckle
       Yapım yılı v eülkesi: 2004, ABD
       Tür: Komedi - Macera
       Dağıtımcı: Warner Bros.
       
       Oyuncular:
       Freddie Prinze Jr.
       Sarah Michelle Gellar
       Matthew Lillard
       Linda Cardellini
       Neil Fanning
       Seth Green
       Alicia Silverstone
       Zahf Paroo
       Tim Blake Nelson
       
       Resmi web sitesi:
       www.scoobydoo2film.com
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları