Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:38 TS 28 Ağu., 2000
Sorumsuz ailelere hapis cezası yolda
Devlet Bakanı Hasan Gemici, çocuklarıyla ilgili görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen aileler hakkında, TCK’nın 477. ve 478. maddelerine göre yasal işlemlerin yapılacağını söyledi. Minik Leyla’nın ailesi hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu.
İstanbul
AA
28 Ağustos— Bakan Gemici, Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, geçen hafta Beylikdüzü’nde 10 yaşındaki bir kız çocuğunun mendil sattığı gerekçesiyle derin dondurucuya kapatılması olayının, hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kaydetti. İstanbul’da, önünde mendil sattığı restoranın işletme müdürü tarafından soğuk hava deposuna kapatılan Leyla Alkış’ın ailesi hakkında ise suç duyurusunda bulunuldu.

   
 
       
    MSNBC News Başkan Kulca: Asıl suçlu aileler
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Hasan Gemici, 10 yaşındaki kız çocuğu Leyla Alkış’ı derin dondurucuya kapatan müessese aleyhine Cumhuriyet Savcılığı’nın açtığı davaya müdahil olduklarını, ayrıca, aile için TCK’nın 477. ve 478. maddelerine göre çocukların ihmali ve istismarıyla ilgili dava açacaklarını bildirdi. Gemici, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) Turkcell sponsorluğunda başlattığı “Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları” adlı eğitim projesinin tanıtım toplantısından sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
       Beylikdüzü McDonald’s’da derin dondurucuya kapatılan 10 yaşındaki Leyla Alkış ile ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine Bakan Gemici, geçen hafta gerekli denetlemelerin yapıldığını söyledi. Gemici, “Bugün için SHÇEK olarak Türkiye’de, Leyla’yı derin dondurucuya kapatan müessese ile ilgili Cumhuriyet Savcılığı’nın açtığı davaya müdahil oluyoruz. Ayrıca, Leyla’nın ailesi ile ilgili de TCK’nın 477. ve 478. maddelerine göre çocukların ihmali ve istismarı ile ilgili ceza davası açıyoruz” dedi.
       “Velayet hakkının, analık-babalık hakkının, bir hak olmaktan öte, çocuklarla igili bir görev olduğunu” düşündüklerini ifade eden Gemici, her anne babanın, her ailenin, çocuklarıyla ilgili sorumluluklarını yerine getirmek zorunda olduklarını vurguladı. Gemici, ekonomik yoksulluk nedeniyle çocuklarını çalıştırmak zorunda olan aileler bulunabileceğini ifade ederek, “Ama biliyoruz ki birçok aile, başka olanakları varken çocuklarını geçim aracı olarak görmekte ve çocukları sokakta çalıştırarak, sokağın tehlikeleriyle karşı karşıya bırakmaktadır” diye konuştu.
“AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”
       Son 3 yıldır SHÇEK olarak İstanbul’da sokakta çalışan çocuklarla ilgili çok ciddi çalışmalar yaptıklarını, ancak devletin yapacağı kurumsal çalışmalarla bu sorunu çözmenin mümkün olmadığını belirten Gemici, şunları kaydetti: “Ailelere de büyük görev düşüyor. Biz hep anlatıyorduk, topluma, ailelere diyorduk ki; bu çocuklar, başlangıçta ekonomik nedenlerle de sokakta olsa, bulundukları zaman sokağın kötü alışkanlıklarını kazanabilir, uyuşturucuya alışabilir, madde bağımlısı olabilir, cinsel tacize uğrayabilir, suç örgütlerinin aleti, aracı olabilir. Zaman zaman da bunların kötü örneklerini hep birlikte görüyorduk. Bir çocuğun soğuk dolaba kapatılabileceği, aklımıza gelen bir durum değildi. Bundan şu sonucu çıkarıyorum. Demek ki, çocuklarla ilgili, sokakta her türlü tehlike ve risk var. Özellikle ailelerin bu konuda çok duyarlı olması gerekiyor. Çocuklarına sahip çıkması gerekiyor. Toplumun duyarlı, bilinçli olması gerekiyor. Çocuklardan yapılacak her alışveriş, çocuğu sokağa daha bağlayacaktır. Çocukla ilgili bir olumsuzlukta onlara yardım eden de bu anlamda bir vebal altına girecektir. Bizim ailelere ve topluma çağrımız; lütfen çocuklarımıza hep birlikte sahip çıkalım.”
       
LEYLA’NIN ANNE VE BABASINA SUÇ DUYURUSU
        Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü’nün, Beylikdüzü McDonald’s’da derin dondurucuya kapatılan 10 yaşındaki Leyla Alkış’ın babası Ziya ve annesi Emine Alkış hakkındaki suç duyurusu dilekçesinde, sanıkların çocukları üzerindeki haklarını kötüye kullandığı belirtildi. SHÇEK Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşaviri Aliye Van Het Hof tarafından hazırlanan 4 sayfalık suç duyurusu dilekçesi, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilmek üzere İstanbul Adliyesi Muhaberat Kalemi’ne teslim edildi.
       Dilekçede, 1990 doğumlu Leyla Alkış’ın, 21 Ağustos 2000 tarihinde gece geç saatte bir restoranın buzdolabına kapatılmak suretiyle hayati tehlike geçirdiği, polisin çocuğu kurtarması sonucunda olası ölüm olayının yaşanmadığı belirtildi. Olayı tüm yönleriyle ele alan SHÇEK Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne aile hakkında ön inceleme ve tespitler yaptırdığı belirtilen dilekçede, bu çalışmalar sonucu, 10 yaşındaki Leyla’nın, 4 çocuklu Alkış ailesinin 3. çocuğu olduğu, ailenin oturduğu evin kira olmadığı, sanık Ziya Alkış’ın hastalığıyla ilgili bir sağlık raporunun bulunmadığı, ailenin küçük bir marketinin bulunduğu, sanık Ziya Alkış’ın çocuklara market aracılığıyla 16 yaşındaki amcalarıyla birlikte mendil ve sakız sattırdığının belirlendiği ifade edildi.
       
YASAL DÜZENLEMELER
       Türkiye’de “sokak çocukları” adıyla gündeme gelen ve sokakta çalışan, aileleri olmayan ya da aileleri olduğu halde bütünüyle başıboş bırakılan çocukların oluşturduğu sosyal sorunun, gerekli önlemler alınmadığı takdirde toplumu tehdit eder boyuta ulaşacağının aşikar olduğu vurgulanan dilekçede, şöyle denildi: “Sanıklar mevcut ve sabit olduğu üzere çocukları üzerindeki haklarını kötüye kullanmış ve özellikle Leyla Alkış’ın sıhhatinin hayati bir tehlikeye maruz kalmasına sabep olmuşlardır. Aileleri tarafından gelir getiren araç olarak görülüp, sokağın her türlü tehlikeye ve istismara açık ortamına bırakılan bu çocukları korumak ve gereken önlemleri almak bir yükümlülük olarak kabul edilmelidir.” Ulusal ve uluslararası düzenlemeler yoluyla çocukların korunmaya çalışıldığı, özellikle bu yükümlülüğün anne-babaya verildiği belirtilen dilekçede, anne ve babaların çocuk üzerindeki haklarını sınırsızca kullanmalarının yasalarla engellendiği kaydedildi. Çocukların korunmalarına ilişkin yapılan yasal düzenlemeler hakkında da bilgi verilen dilekçede, anne ve babaların “çocuk üzerindeki velayet hakkını kullanıyorum” diye, onları fiziki, ruhsal ve toplumsal tehlikelere karşı karşıya bırakacak davranışlar içine giremeyecekleri, velayet haklarından doğan ödevleri de yerine getirmemezlik edemeyecekleri vurgulandı.
       İstanbul Valiliği’nin aldığı “Sokakta Yaşayan veya Sokakta Çalıştırılan Çocukların Korunması Suretiyle Kamu Güvenliğinin Sağlanması ile İlgili Güvenlik Kararı”nın tüm illerde yaygınlaştırılacağına yer verilen dilekçede, böylece Leyla Alkış olayı gibi olayların önüne geçileceği ve çocukların sokağın tehlikeli ortamından uzaklaştırılacağı bildirildi. “Asla gerekmediği halde çocuğunu sokakta çalıştıran, sokağın tüm tehlikelerine maruz bırakan, onlar üzerindeki terbiye hakkını kötü kullananların cezalandırılması da sorunun çözümünde en önemli unsurdur” denilen dilekçede, Leyla Alkış’ın annesi Emine ile babası Ziya Alkış hakkında, “Aile efradına kötü muamele” ve “Yetkili merciilerin emirlerine riayetsizlik” suçunlarından dolayı toplam 3 ay ile 3 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılması talep edildi.
       
HAPİSHANELERDEKİ ÇOCUKLAR
       Devlet Bakanı Gemici, anneleri ile hapishanede bulunan çocukların eğitimlerini sürdürmeleri için yürütülen projeyle ilgili soru üzerine de bu projeyi, SHÇEK’in 1998’den beri sürdürdüğünü söyledi. Söz konusu projenin, “cezaevlerindeki kadınların çocuklarının olumsuz koşullardan günlük olarak kurtarılıp, SHÇEK’in yuvalarında rehabilitasyonuna ilişkin” bir proje olduğunu ve başarıyla uygulandığını belirten Gemici, ancak çocuk sayısının daha da artırılması gerektiğini bildirdi. Bakan Gemici, 3, 5 veya 7 yaşındaki bir çocuğun hapishanede uyandığı saatten itibaren yatıncaya kadar uygunsuz, olmaması gereken koşullar içinde yaşadığını vurguladı. Projenin, hem çocuğun eğitim olanaklarından yararlanmasını hem de anne şefkatinden uzak kalmamasını sağlayan bir proje olduğunu ifade eden Gemici, “Türkiye genelinde uygulanan projeden, geçen yıl 200’e yakın çocuk yararlandı. Bu yıl sayı daha da artacak” dedi.
       
SİP BEYOĞLU’NDA BİLDİRİ DAĞITTI
       Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyesi bir grup, 10 yaşındaki Leyla Alkış’ın derin dondurucuya kapatılmasını protesto etti. Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerindeki McDonald’s’ın önüne gelen yaklaşık 10 kişilik SİP’li grup, hazırladıkları “Ne yediğinizin farkında mısınız?” başlıklı bildiriyi dağıttı. Sloganlar da atan grup, polisin uyarısıyla dağıldı.
       
LEYLA’YA BURS
       Beylikdüzü McDonald’s’da derin dondurucuya kapatılan 10 yaşındaki Leyla Alkış, Beykent Eğitim Kurumları tarafından verilen bursla, Özel Beykent İlköğretim Okulu’na kaydedildi. Okul Müdürü Semiha Gökdağ ve Özel Beykent Lisesi Müdürü Raif Gökdağ, yaptıkları açıklamada, Leyla Alkış’la ilgili haberler üzerine böyle bir karar alındığı belirterek, şunları söylediler: “Leyla Alkış’ın yaşadığı travmanın, onun geleceğine ve eğitim hayatına etkilerini azaltmak, daha sağlıklı, topluma ve kendine faydalı bir birey olarak yetişmesini sağlamak amacıyla, Beykent Eğitim Kurumları kurucusu Adem Çelik ile görüşülerek, Leyla’ya ilköğretim ve lise bursu verilmesi sağlanmıştır. Bu bursa, Leyla’nın eğitimi ve öğretimiyle ilgili harcamalar, okul eğitim ve öğretimi, yemeği, kıyafetleri, kitapları, okul sosyal etkinlikleri ve öğrenci servis ücretleri dahildir.
       Okuldaki diğer öğrenciler için geçerli eğitim ve öğretimle ilgili tüm kurallar, Leyla Alkış için de geçerlidir. Bu kurallara uymak zorundadır. Herhangi bir uyumsuzluk durumunda gerekli işlemler yapılacaktır. Liseden sonra Leyla, üniversite sınavlarında Beykent Üniversitesi’ndeki bölümler için yeterli puanı alıp tercih ederse, üniversite sonuna kadar eğitimi burslu okuyabilecektir.” Leyla Alkış’ın okula kaydı babası Ziya Alkış tarafından yaptırıldı.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları