| | | Harran Üniversiteis (HRÜ) Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, mayanın insan vücudu üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak amacıyla çalışma yürüttüklerini, bu doğrultuda yaşları 8-15 arasında değişen 347 çocuk üzerinde araştırma yaptıklarını söyledi.
347 çocuğu mayalı ekmek yiyen (183) ve mayalı ekmek yemeyen (164) olarak iki gruba ayırdıklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Koçyiğit, bir gün boyunca hiç besin almayan çocuklar üzerinde çeşitli testler uyguladıklarını ve her çocuğun kan, demir, çinko ve protein seviyelerini ölçtüklerini dile getirdi. Yapılan testlerde çinko dışında diğer parametrelerin normal değerlerde çıktığını kaydeden Koçyiğit, ancak çinko seviyesinde değişken veriler elde ettiklerini bildirdi.
Mayanın, çinko barındıran bir besin olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Abdurrahim Koçyiğit, şunları kaydetti: Şanlıurfada sac üzerinde yapılan bazlama ve fırınlarda yapılan ekmeklerde maya bulunmuyor. Mayalı ekmekle beslenen çocukların çinko seviyesinin diğer gruba göre daha normal düzeylerde olduğu görüldü. Mayasız ekmek kansızlık ve beden gelişiminde sorunlara neden olmaktadır. Halkımızın fabrikada üretilen ekmekleri tüketmesi sağlık açısından önem taşıyor.
| |