Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:38 TS 29 Ağu., 2000
ÖSS ve YDS sonuçları açıklandı
Üniversite adaylarının heyecanlı bekleyişi sona erdi. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) yerleştirme sonuçları açıklandı.
Ankara
AA
28 Ağustos— Okuyucularımız sınav sonuçlarına, http://osys2000.osym.gov.tr adresinden, http://osys.osym.gov.tr adresinden ve http://www.osym.gov.tr adresinden tıklayarak ulaşabilirler.

   
 
       
    MSNBC News Lise birincileri açıkta kaldı
MSNBC News Üniversiteler için ek kontenjan şansı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Yerleştirme Sonuçları açıklandı. Tercih formu dolduran 592 bin 440 adaydan 262 bin 857’si, üniversitelerin önlisans ve lisans programlarına yerleştirildi.
       Ögrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Dr. Fethi Toker, ÖSS-Yerleştirme sonuçları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Toker’in verdiği bilgiye göre, tercih formunu teslim eden adaylardan 156 bin 898’i lisans programlarına, 105 bin 959’u önlisans programlarına yerleştirildi. Erkek adaylardan yüzde 28.7’si, kız adaylardan da yüzde 32.8’i bir yüksek öğretim programına yerleşmeye hak kazandı. Lisans programlarında 12 bin 946, önlisans programlarında ise 6 bin 948 olmak üzere toplam 19 bin 894 kişilik kontenjan boş kaldı.
       Sınavı geçerli sayılan 5 bin 691 okul birincisi adaydan, 4 bin 110’u üniversitelere yerleştirildi. Bir yükseköğretim programına yerleşme oranı yönünden en başarılı liseler, fen, özel fen, anadolu ve yabancı dille öğretim yapan liseler oldu. Yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı iller ise İzmir, İstanbul, Eskişehir, Balıkesir ve Ankara olarak sıralandı. ÖSS’de dereceye giren adaylar ise Boğaziçi, Sabancı, Bilkent ve Ortadoğu Teknik üniversitelerine yerleşmeye hak kazandılar.
       Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) dereceye giren adayların çoğunluğu, mühendislik bölümlerine yerleşmeye hak kazandılar. ÖSS sayısal puan türünde birinci olan Cengiz Pehlevan, 230.338 yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği’ne yerleşti. Sayısal puan türünde ikinci olan Caner Önal da 230.100 yerleştirme puanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programı’nı kazandı. Sayısal puan türünde üçüncülüğü paylaşan adaylardan ikisi Bilkent Üniversitesi’ne, biri Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleşti. Üçüncülüğü paylaşan adaylardan Mehmet Köseoğlu ve Tevfik Bahadır Sarıkaya 229.862 yerleştirme puanlarıyla Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği burslu programına yerleştiler. Diğer aday Halil Ozan Gözbaşı da 229.862 yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girmeye hak kazandı.
       
ÖSS’NİN ÇİFTE BİRİNCİSİ BUKET AVCI’NIN SEVİNCİ
       Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS), sözel ve eşit ağırlıklı puan türlerinde en yüksek puanı alan Buket Avcı, tercihini sayısal alanda kullandığını belirterek, “bayanlara daha uygun” olduğunu düşündüğü Endüstri Mühendisliği Bölümü’ne yerleştirildiği için mutluluk duyduğunu söyledi. ÖSS sözelde birinciliği paylaşan ve eşit ağırlıklı puan türünde de birinci olduğu halde yerleştirmede tercihini sayısaldan yana kullanan Avcı, 228.518 sayısal puanıyla Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü kazandı. Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Varlıkonak Köyü’nde dedesinin yanında tatilini geçiren Buket Avcı, yaptığı açıklamada, fen bölümü öğrencisi olduğu için tercihini sayısaldan yana kullandığını ifade ederek, yerleştirmede Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümleri olmak üzere sadece 2 tercih yaptığını kaydetti.
       Avcı, tercihinin ilk sırasında yer alan BÜ’ye yerleştirildiği için mutluluk duyduğunu belirterek, “Mühendis olmak istiyordum. Endüstri mühendisliğinin bayanlara uygun olduğunu düşünüyorum. O nedenle tercih ettim” dedi. Üniversite sınavına 2 yıldır hazırlandığını anlatan Avcı, “Çok rahattım. Önceden başlamanın faydası çok büyük. Açıkçası ders çalışmak için program da yapmadım. Bilinçli bir çalışmayla başarıya ulaştım” diye konuştu. Buket Avcı, gelecek için hedeflerinin çok net olmadığını, ancak akademik kariyer yapmaya karar verirse yurtdışına gitmek istediğini bildirdi. Başarısının tatilini geçirdiği köye çabuk yayıldığını, hatta herkesin birinci olduğunu kendisinden önce öğrendiğini ifade eden Avcı, “Bir kız olarak böyle bir başarı gösterdiğim için, köydekiler çok sevindi” dedi. Üniversiteye giriş sınavına hazırlananlara önerilerde de bulunan Avcı, şunları söyledi: “Çok fazla korkmasınlar. İnsanlar üniversite sınavı zor diye çok korkutuyorlar. Söylendiği kadar zor değil. Öğrencinin kendini iyi tanıması gerekiyor. Sınav hazırlığını birkaç seneye yayarak yapması gerekiyor. Sırf son seneye yüklenirlerse fazla başarı elde edemezler.”
       
SÖZEL PUAN TÜRÜNDE YERLEŞEN ADAYLAR
       ÖSS sözel puan türünde birinciliği paylaşan adaylardan Buket Avcı 228.518 sayısal yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği’ni kazandı. Diğer aday Yusuf Bahadır Turhan da 228. 518 sayısal yerleştirme puanıyla ODTÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne yerleşti. Sözel puan türünde ikinci olan Özgür Ferhat, 228.364 sayısal yerleştirme puanıyla Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektnorik Mühendisliği burslu programına girdi. Üçüncü aday Oruç Baba İnan, 211.394 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’ne yerleşti.
EŞİT AĞIRLIKLI PUAN TÜRÜNE GÖRE YERLEŞEN ADAYLAR
       ÖSS’de eşit ağırlıklı puan türünde üçüncü olan Serkan Özdemir, 229.237 eşit ağırlıklı yerleştirme puanıyla Sabancı Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri programını kazandı. Eşit ağırlıklı puan türünde birinciliği Buket Avcı, ikinciliği ise Özgür Ferhat kazanmıştı.
       
YABANCI DİL PUANINA GÖRE YERLEŞEN ADAYLAR
       Yabancı Dil Sınavı’nda birinci olan Fatma Kırelli, 185.057 puanla Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce Bölümü’ne girmeye hak kazandı. İkinci olan Burcu Öztürk, 185.004 puanla Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce-Fransızca burslu bölümüne, üçüncü olan Funda Özokçu da 184.849 puanla Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce bölümüne yerleştirildi.
       Adaylar, sonuçları internet adreslerinden, 900’lü telefon hatlarından, wap uyumlu cep telefonlarından ve cep telefonlarının kısa mesaj servislerinden öğrenebilecekler.
       Adayların internet adreslerine ve 900’lü hatlara ilk birkaç saat içinde yoğun talep nedeniyle ulaşmakta zorluk çekebilecekleri, ancak bir süre sonra adreslere kolaylıkla erişebilecekleri bildirildi.
        Adaylar, sonuçlarını bundan önceki yıllarda olduğu gibi Sınav Sonuç Gazetesi’nden de öğrenebilecek. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından bastırılarak dağıtılacak Sınav Sonuç Gazetesi, örgün öğretim için 29 Ağustos Salı, açıköğretim için 30 Ağustos Çarşamba günü tüm Türkiye’de gazete bayilerinden alınabilecek.
       
YABANCI DİL BİRİNCİSİ
       ÖSS Yabancı Dil Puan türünde birinci olarak Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Mütercim-Tercümanlık İngilizce bölümüne yerleştirilen Fatma Kırelli, “İstediğim üniversiteye yerleştirildiğim için mutluyum” dedi. Sınavda 185.057 puan alarak birinci olan Gaziemir Lisesi mezunu Kırelli, ilk tercihine yerleştirildiğini ve bunu beklediğini söyledi. Ev hanımı anne ve öğretmen babanın en büyük çocuğu olan Kırelli, 1 yıl boyunca dershaneye giderek sınava hazırlandığını ancak İngilizce eğitimini Gaziemir Lisesi’nin yabancı dil ağırlıklı bölümünde aldığını kaydetti. Kendisinden küçük 3 kardeşi bulunan Kırelli, ders çalışmadığı zamanlarda müzik dinleyerek rahatladığını vurguladı. Sayısal puan türünde üçüncü olan Denizli’den Mehmet Köseoğlu ise Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nü burslu kazandığı için mutlu olduğunu söyledi. Denizli Erbakır Fen Lisesi’nden mezun olan ve sınavda 189.862 puan alan Köseoğlu, ilk tercihine yerleştirildi. Köseoğlu, “Köklü bir üniversite olduğu için Bilkent’i tercih ettim” dedi.
       Öğretmen anne ile öğretim üyesi babanın tek çocuğu olan Köseoğlu, sınavı 3 yıl boyunca düzenli ve programlı çalışarak kazandığını ifade etti.
       
SÖZEL VE EŞİT AĞIRLIKTA TÜRKİYE İKİNCİSİ
       ÖSS’de, sözel ve eşit ağırlıklı puan türünde Türkiye ikincisi olan ve Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’ni burslu olarak kazanan Özgür Ferhat da, A.A muhabirine en iyi okulu kazandığına inandığını belirterek, başarısında payı olan ailesi ve öğretmenlerine teşekkür etti. Küçük yaşlardan itibaren mühendis olmayı hedeflediğini dile getiren Ferhat, “Bu hedefime ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Şimdiki hedefim Bilkent’i iyi bir dereceyle bitirip, eğitim hayatımı yurtdışında sürdürmek” diye konuştu. Balıkesir Lisesi’nden mezun olan ve ÖSS’de Yabancı Dil Sınavı’nda aldığı 185.004 puanla Bilkent Üniversitesi Uygulamalı Yabancı Diller Yüksek Okulu Mütercim-Tercümanlık Bölümü’ne burslu girmeye hak kazanan Burcu Öztürk ise, emeğinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Sınava girmeden önce Bilkent Üniversitesi’ni hedef aldığını anlatan Öztürk, “İşte hedefime ulaştım. Zaten azmeden insan herşeyi başarır. Çalışan, çabalayanların en iyi şeyleri yapacağına yürekten inanıyordum. Ailem ve öğretmenlerim de emeklerinin karşılığını aldı. Mutluluğum bu nedenle bir kat daha arttı” dedi.
       
“BAŞARILI BİR YÖNETİCİ OLACAĞIM”
       ÖSS Sayısal Türkiye üçüncüsü Halil Ozan Gözbaşı, ilk tercihi olan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde öğrenim görecek olmanın heyecanını yaşadığını belirterek, hedefini başarılı bir yönetici olmak olarak belirledi. Gözbaşı, “hayalindeki meslek” olarak tanımladığı Endüstri Mühendisliği bölümünü kazanmanın kendisi için sürpriz olmadığını kaydetti. ÖSS’deki başarısını Boğaziçi Üniversitesi’nde de sürdürmeye kararlı olduğunu ifade eden Gözbaşı, “Çocukluğumdan beri Boğaziçi Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği bölümüne girmeyi hayal ederdim. Şimdi buraya gidecek olmanın heyecanını yaşıyorum. Bundan sonra okulumu birincilikle bitirip, başarılı bir yönetici olacağım” dedi.
       
INTERNET ADRESLERİ VE TELEFON NUMARALARI
       Adayların ÖSS’de aldıkları puanlar ve tercihlerine göre yerleştirildikleri okulları öğrenebilecekleri internet adresleri ile 900’lü telefon hatlarının numaraları şunlar: İnternet adresleri:
       http://osys2000.osym.gov.tr
       http://osys.osym.gov.tr
       http://www.osym.gov.tr
       900’lü telefon hatları:
       0 900 909 1147
       0 900 909 1148
       0 900 910 1001
       0 900 910 1002
       WAP uyumlu cep telefonları:
       http://wap.osym.gov.tr
       Cep telefonu kısa mesaj servisi:
       Telsim: 7070 Turkcell: 1111
       
SONUÇ BELGELERİ POSTALANACAK
       ÖSS-Yerleştirme (Y-ÖSS) sonuç belgesi, 2000-ÖSS’de merkezi yerleştirme işlemine alınan tüm adayların adreslerine postayla gönderilecek. Y-ÖSS sonuç belgesinde, aday bir yükseköğretim programına yerleşmişse yerleştiği programın adı, kodu, tercih sırası, yerleştirmeye esas alınan puan ve bu programın kayıt tarihi ile kayıt adresi bulunacak. Ayrıca, yurda yerleşip yerleşmediği bilgisi de yer alacak.
        Üniversiteye yerleşen adaylar, bu belgeyi kayıt sırasında kullanmak üzere saklayacaklar. Tüm üniversitelere kayıtlar 14-21 Eylül günleri arasında yapılacak.
       
KAÇ KİŞİ “ÜNİVERSİTELİ” OLACAK?
       2000-ÖSS ve 2000-YDS sonuçlarına göre, devlet üniversitelerinin ön lisans programlarına 106 bin 65, lisans programlarına 140 bin 291, özel yetenek programlarına 10 bin 718, vakıf üniversitelerinin ön lisans programlarına 4 bin 935, lisans programlarına 13 bin 787, özel yetenek programlarına 1804, KKTC’deki üniversitelerin ön lisans programlarına 1900, lisans programlarına 9 bin 731, özel yetenek programlarına 840, yurtdışındaki üniversitelerin lisans programlarına 3 bin 29, özel yetenek programlarına da 253 öğrenci alınacak. Bu kontenjanlara göre, sınavı 105 ve üstünde puan alarak kazanan 953 bin 966 adaydan 660 bin 613’ü açıkta kalacak. Sınavda, lisans programlarına girmek için gerekli 120 ve üstünde puan alan 592 bin 366 adaydan ancak 166 bin 838 adayın yüzü gülecek. Bu adaylardan 425 bin 528’i elenecek.
       
EK KONTENJANLAR
       ÖSS’yi kazanan ancak üniversiteye yerleşemeyen adaylar için “ek kontenjanlara başvuru hakkı” tanınacak. Merkezi yerleştirme sırasında veya üniversitelere kayıt yaptırmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirme tarihi üniversitelere kayıtlar tamamlandıktan sonra belirlenecek. Merkezi yerleştirme sonucu açıköğretim programları dışındaki bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları