| | | Krueger, New York Üniversitesinde, Gelişmekte Olan Piyasalarda Politika Reformları konulu konuşmasında, Türkiyenin, 1980li yıllarda başlayan ekonomik dönüşümü ve sonrasında gerçekleştirilen reformlara değindi.
Geçmişte reformlar ve ekonomik önlemlerin zamanında tamamlanamayışının, Türkiye ekonomisinin tam olarak istikrara kavuşmasını engellediğini belirten Krueger, 1978 ve 1979da IMF ile yapılan Standby düzenlemelerinin başarısız sonuçlandığını, ardından 26 Ocak 1980 tarihinin, ciddi ekonomik reformların başladığı tarih olması nedeniyle Türkiye için dönüm noktası olduğunu kaydetti.
1980li yıllardaki reformların iki amacı olduğunun altını çizen Krueger, bu amaçları, enflasyonu indirerek ekonomik istikrarı elde etmek ve diğerinni de ihracat ve piyasa temeline dayalı ekonomik dönüşüm olarak sıraladı. Bu önlemlerin başlangıçta sonucunu verdiğini hatırlatan Krueger, 1983te, enflasyonun yüzde 30lara gerilediğini, 1987de, ihracatın, Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın yüzde 20ye yükseldiğini, ekonominin yüzde 5lik büyüme trendine oturduğunu kaydetti. 1987de enflasyonun yükselmeye başladığını belirten Krueger, 1989da da yüzde 70e çıktığını belirtti.
80LERİN SORUNLARIYLA UĞRAŞILIYOR
1989dan itibaren ekonomik sıkıntıların artmaya başladığını vurgulayan Krueger, yükselen enflasyon, değerlenen döviz kurunun, çoğalan kamu borçlarınnı ve seçim öncelerinde artan kamu harcamalarının da bu sıkıntıların temelini oluşturduğunu söyledi. Krueger, şimdiki hükümetin ise 1980li yıllardaki reform programının sürdürülemeyişinin yarattığı sorunlarla da uğraştığını ifade etti. | |